Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túlsúly, és egyéb betegségtípusok

 

Túlsúly, és egyéb betegség típusok

Sajnos elég sokszor lehet hallani különböző fórumokon, hogy miképpen lehet megelőzni, illetve kezelni egyes betegségeket. Vannak „házilag” is kezelhető esetek, amikor vény nélküli termékekkel is helyre lehet hozni az egészséget. Ezek az egyszerűbb dolgok. Vannak bizony szép számmal olyan rendellenességek, melyeket csak orvosok által felállított diagnózis után lehet kezelni, és komoly odafigyelés szükséges a gyógyításhoz. Az emberek egészsége a legfontosabb. Sok esetben erre nem nagyon figyelünk oda. Itt arra gondolok, hogy van, az un. állapot, amikor azt mondják, hogy ez még nem betegség. Azt kell, hogy mondjam, minden elváltozás, ami a szervezetben történik, valamilyen külső tényező hatására jön létre. Van még egy széles kör, sajnos ezt kell mondani, amikor születési rendellenességről beszélünk. Mielőtt folytatnám, szeretném hangsúlyozni, nem vagyok orvos, sem semmiféle ilyen irányú végzettségem nincs. Egyszerűen érdekel ez a téma is, és ennek fényében írom ezeket a sorokat. Először egy táblázattal kezdeném. Ez a magyar lakosságra vonatkozik.

Azt hiszem, ezek az adatok önmagukért beszélnek. Ennek a táblázatnak az adatait vissza lehet ellenőrizni bárkinek. Néhány oldal megtekintése után ezek az eredmények kerülnek napvilágra. Egy kicsit szomorú a helyzet, sőt, nagyon elkeserítő. Semmi mást nem kell csinálni, mint összeadni ezeket a számokat. Több mint húsz millió jön ki. Hazánk lakosságához igazítva ez annyit jelent, hogy senki sem egészséges, sőt sokan vannak, akik több betegséggel is küszködnek. Ami nagyon szembetűnő, az a túlsúlyos és elhízottak száma. Ebben sajnos a gyerekek is benne vannak, mert azt hiszem nagyon is látható, hogy túl sok az elhízott gyerek. Ezzel az állapottal több egyéb betegségtípus is szerezhető. Magas vérnyomás, ízületi bántalmak, cukorbetegség, stb. Ami még nagyon szembetűnő, az a dohányosok, laktóz érzékenyek és allergiások száma. Itt kiemelném a laktóz érzékenységet, már csak azért is, mert ez újkori betegség. Hogy miért? Mert a dohányzás szinte ősidők óta jelen van, a laktóz érzékenység néhány évtizede, mivel gyerekkoromban nem is hallottunk ilyen betegségről. A táblázatban feltüntetett állapotokon kívül, nézzük meg, hogy milyen rendellenességek alakulnak ki a felnőtt lakosság körében.

Az ábrából látható, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség igen nagyarányú. Azt is hozzá kell tenni, hogy hat év alatt félelmetesen megugrott a számuk. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a vér- és vérképző szervek, a pajzsmirigy, és a rosszindulatú daganatok emelkedő számát sem. Az előbb említett két betegségtípus, a pajzsmirigy, illetve a vérképző szervek rossz működése, sok más egyéb tünetet is okoz a szervezetben. Ami nagyon lehangoló, hogy a látható tíz betegség csoport közül mindegyik jelentősen emelkedett az elmúlt időszak alatt. Még szomorúbb, hogy sajnos a fiatal korosztályt sem kíméli az egészségromlás. 

Itt kiemelném a vér- és vérképző szervek, valamint az asthma magas számát. Talán nagyon is érdemes megemlíteni, hogy nagyon sok gyerek szenved mentális panaszokkal. Azt kell, mondjam, hogy sok esetben ez jelentősen észlelhető. A fiatalok magatartása, viselkedés kultúrája messze elmarad a normálistól. Ezt mindenhol lehet tapasztalni. Van még valami, amit meg kell említeni. Ez pedig a veleszületett rendellenességek. Jelenleg 701 veleszületett rendellenességi állapot van feltüntetve. Az alábbi táblázat önmagáért beszél.

A cikkben felsorolt betegségtípusokat valamilyen formában kezelni kell, illetve gyógyszeresen enyhíteni, megszüntetni. Azt hiszem, az alábbi kimutatáshoz sem kell semmiféle magyarázat. A betegség típusok is, és a gyógyszerek eladása igen jelentős emelkedésen és változáson ment keresztül az 1990-es évektől. Vajon mi okozza ezeket a hatalmas negatív változásokat? Azt hiszem, ennek megválaszolása nem egyszerű, de abban biztos vagyok, hogy sokan sejtik ennek a változásnak az okát. Változás? Nem valószínű, ugyanis nem ez a cél.   

Az adatok elérhetőek a KSH honlapján.