Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tigrisszúnyog, kullancs, poloska

 

Tigrisszúnyog, kullancs, poloska

Ahogy közelednek a jó idők, és egyre többen választanak szabadidős elfoglaltságot, annál inkább megnő annak a lehetősége, hogy valaki találkozik valamilyen rovarral. Túl sok információ nem látott eddig napvilágot, ezért is érdemes róla ismételten beszélni. Kutatások folynak annak érdekében, hogy egy hatékony védekezést ki tudjanak alakítani. A tigrisszúnyog, ami hazánkban ázsiai zebraszúnyogként is ismeretes, az előkelő 4. helyen áll a világ száz legrosszabb invazív fajai között. /invazív: betolakodó, új faj/ Európában először 1979-ben mutatták ki Albániában. /Aldhami & Reiter 1998./ Aztán feltűnt Olaszországban, majd 1999-ben Franciaországban, 2000-ben Belgiumban. Olaszország a leginkább fertőzött ország. Mára már szinte egész Európában megtalálható. 

A tigrisszúnyogot aránylag könnyen meg lehet különböztetni a többi szúnyogfajtól, hiszen fekete alapon fehér, vagy ezüstös csíkok szegélyezik a testét, lábait.

Hazánkban 2014-ről van feljegyzés Baja mellől. Bár sok bejelentés nem érkezett, az óvatosság nem árt. A hideg teleket nem élik túl. Viszont felmerül egy kérdés. Mi számít hideg télnek, ugyanis az elmúlt időszakokban erről nem igazán lehet beszélni. Azt is tudjuk, hogy az alkalmazkodó képességük ezeknek a rovaroknak igen jó. A fajt már többször észlelték hazánkban, de terjedése, populációja nem ismert még. Érdemes néhány gondolatot fordítani arra, hogy milyen betegségeket terjeszt ez az új rovarfaj.

chikungunya-láz lázzal, izom- és ízületi fájdalommal, fejfájással, orr- és ínyvérzéssel jár. Elsősorban az ázsiai tigrisszúnyog csípésén keresztül fertőződhetünk meg a vírusával.

Dengue-lázat szintén elsősorban a tigrisszúnyog terjeszt. A fertőzés 8-10 nap lappangás után enyhe influenzaszerű tünetekkel jelentkezik. A vírusnak négy szerotípusa létezik, gond akkor van, ha valaki az egyikkel fertőződik, majd felülfertőződik egy másik szerotípussal is. Ilyenkor a betegség legsúlyosabb, extrém magas lázzal és letargiával, álmossággal járó formája alakulhat ki.

sárgaláz is vírus okozta fertőzés, néhány napos lappangás után lázzal, izomfájdalommal, sárgasággal, veseelváltozással, esetleg vérzéses szövődményekkel járó betegség, amely körülbelül 10 százalékban halálos kimenetelű. Terjesztheti az ázsiai tigrisszúnyog is, de fontos vektor az angolban sárgaláz-terjesztő szúnyognak is nevezett Aedes aegypti faj is, amely szintén jelen van már Európában. Madeirán, Dél-Oroszországban, Ukrajna Fekete-tengeri partvidékén illetve Grúziában észlelték. A betegség védőoltással megelőzhető.

Forrás: Origo

Egyénileg védekezni leghatékonyabban a szúnyogirtó szerekkel vagy szúnyoghálóval lehet. A tigrisszúnyogokkal célzottan úgy lehetne felvenni a harcot, ha a természetes vizek partjain nem lenne szemét. Ez azért fontos, mert a faj európai populációira az jellemző, hogy az edényekben, konténerekben (gondoljunk az eldobott konzervdobozokra) meggyűlő esővízben tenyészik, élővizekben viszont sosem.

Forrás: Origo

Az erdei túrázások alkalmával óhatatlanul találkozhatunk kullancsokkal. Sajnos azt kell mondani, hogy az enyhe tél nagyon kedvez ennek a fajnak a szaporodásában. Éppen ezért egyre jobban terjed a kullancs az országban, oly annyira, hogy a városok zöld övezeteiben is megjelentek. A kullancsok általában füves, gazos területen, árnyas erdőkben, vízparti területeken a leggyakoribbak.

Forrás: köpönyeg.hu /2015/

Ahogy látható, a legfertőzöttebb helyek a nyugati területeken vannk, mert ott alakul ki a rovarok számára a legkedvezőbb klíma. Milyen betegségeket terjesztenek. Vírusos agyvelőgyulladás, mely nem gyógyítható, de van ellene oltóanyag. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás. Az egyetlen védekezés a megelőzés. Aki túrázik, kirándul, szeret a természetben lenni, annak ajánlatos kullncsriasztó szereket használni, zárt ruházatot viselni. Ez azért fontos, mert az utunk során több alkalommal lehet olyan területet találni, ahol sűrű az aljnövényzet. Ezeket a területeket kedvelik a kullancsok. Ügyeljük arra, hogy a kertünkben legyen lenyírva a fű, és az aljnövényzetet is el kell távolítani. Ezzel csökkenteni lehet a kullancsok okozta betegségek elkapását.

Bár nem hordoznak betegségeket, de nagyon kellemetlen rovarok a poloskák. Évről évre egyre több jelenik meg, hiszen igen jól bírják a hideget, akár -20 fokot is könnyedén átvészelik. Az utóbbi évek enyhe téli időjárása igen megkönnyítette ezeknek a rovaroknak a tömeges elterjedését. Természetes ellensége nincs, ezért a szaporodása igen gyors. Minden hova képes befészkelődni. Kellemetlen, hiszen tömegesen jelennek meg. Legfőképpen az őszi időszakokban okozzák a legnagyobb kellemetlenséget, ugyanis ilyenkor húzódnak be a védett helyekre, többek között a házakba, lakásokba. A vegyszeres irtás nem hatékony, ezért érdemes inkább elfogni. Hazánkban két faja terjed elég gyorsan. A zöld vándorpoloska, és a mezei poloska. Mindkettő igen kellemetlen betolakodó.