Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természeti katasztrófák okozta vándorlás

 

Természeti katasztrófák okozta vándorlás

Talán furcsa a cím, de sajnos azt kell mondani, hogy vannak olyan helyzetek, amikor valamilyen oknál fogva akárcsak a népvándorlás idején, elindulnak az emberek egy más világ felé. Akkor az élelem, a területszerzés, más népek hódítása elől, belső viszályok, más népekkel való konfliktusok, háborúk, stb. Ma ezt úgy szélesíthetjük ki, hogy természeti katasztrófák, politikai és más üldözések által elmenekülni kényszerült tömegek. Sajnos ez a jelenség erősen jelen van a mindennapjainkban. Amíg korábban a Föld lakossága jóval kevesebb volt, a vándorolni kényszerült emberek helyzete is könnyebb volt, hiszen több, nagyobb terület állt rendelkezésükre. Időszámításunk idején kb. 100-300 millió ember élt a Földön. Ma 7,7 milliárd. Látható, hogy ma sokkal nagyobb probléma, és jóval nagyobb létszámról beszélünk. Mondhatjuk, hogy a legveszélyeztetettebb földrész Afrika a maga 1,3 milliárdos létszámával. A népek vándorlásához újabb tényezők kapcsolódtak. Vízhiány, aszály, munkanélküliség, gazdasági lehetőségek hiánya. A helyváltoztatásra kényszerült emberek száma több tízmillióra tehető. Egy részük visszamegy eredeti lakóhelyére. Itt kell megemlíteni a nagyhatású eseményeket, úgymint földrengés, szökőár, tornádó. Ezek sok esetben okoznak komoly anyagi veszteségeket, nem beszélve az emberi veszteségekről. Azt kell mondani, hogy a népesség növekedésével, az egyre jobban terjeszkedő világvárosokkal, ahol rengeteg ember él, tartózkodik, meg fog nőni a katasztrófák által bekövetkezendő emberi és anyagi veszteség. Az árvizek, erdőtüzek, természeti csapások, éghajlati változások azt eredményezik, hogy emberek milliói kényszerülnek elhagyni azt a területet, ahol eddig megpróbáltak élni.

Forrás: IDMC

Látható, hogy vannak kimagasló értékek. Ha a legutóbbi nagy „vándorlási”időpontot vesszük a 2012-es évet, és egy eseményt ragadunk ki, a földrengést, akkor is olyan helyeket, ahonnan vélhetően el is vándoroltak az emberek, akkor a következő adatokat kapjuk.

     Ezek már komoly rengések. Ilyenkor már a lakóépületek, ezen belül kórházak, szociális ellátó egységek, orvosi rendelők, gyárak, üzemek, gázcsövek, villanyvezetékek, vízvezetékek, stb. károsodnak olyan erősen, hogy hosszú idő alatt lehet helyrehozni. Ezeken a helyeken az élet nagyon nehéz, és lassan tér vissza, ha egyáltalán visszatér. De, ha a közelmúltat nézzük, a 2019-es évet, akkor is láthatjuk, hogy komoly események voltak.

A 2019-es év katasztrófái, és fajtái

1.

Áradások

Görögország

2.

Áradások

Olaszország

3.

Áradások

Franciaország

4.

Áradások

Irán

5.

Áradások, földcsuszamlás

Indonézia

6.

Áradások, földcsuszamlás

Dél-Afrikai Köztársaság

7.

Áradások, földcsuszamlás

Dél-Ázsia

8.

Áradások, földcsuszamlás

Japán

9.

Áradások, földcsuszamlás

India, Pakisztán

10.

Ciklon

Mozambik, Zimbabwe, Malawi

11.

Erdőtűz

Brazília

12.

Erdőtűz

Ausztrália

13.

Erdőtűz

Afrika

14.

Erdőtűz

Oroszország

15.

Extrém hideg

Egyesült Államok

16.

Extrém meleg

India +50 Celsius fok

17.

Extrém meleg

Japán +40 Celsius fok

18.

Extrém meleg

Franciaország +45,9 Celsius fok

19.

Földrengés

Peru 7,1 magnitúdó

20.

Földrengés

Ecuador 7,5 magnitúdó

21.

Földrengés

Új-Guinea 7,5 magnitúdó

22.

Földrengés

Kína 6 magnitúdó

23.

Földrengés

Kalifornia 6,4 manitúdó

24.

Földrengés

Kalifornia 7,1 magnitúdó

25.

Földrengés

Indonézia 7,3 magnitúdó

26.

Hőhullám

Ausztrália

27.

Hőhullám

Tasmánia

28.

Hurrikán

Bahamák

29.

Hurrikán

Egyesült Államok

30.

Melegrekord

Kanada sarkörön túl +21 Celsius fok

31.

Monszum

Nepál

32.

Szélvihar

Görögország

33.

Szélviharok, erdőtüzek,extrém havazás

Kína

34.

Tájfun

Japán

35.

Vihar, jégeső

Mexikó

36.

Vízhiány

India

37.

Vízhiány

Zambia, Zimbabwe

38.

Vulkánkitörés

Olaszország /Etna/

39.

Vulkánkitörés

Olaszország /Stromboli/

40.

Vulkánkitörés

Indonézia /Sanaburg/

     Feltűnő lehet, hogy az itt felsorolt 40 esetből 9 esetben árvizek és földcsuszamlások okoztak komoly problémákat. A hőség is jelen van 7 alkalommal, akárcsak a földrengés. A szélsőséges időjárási tényezők valószínűsíthető, hogy jelen lesznek az elkövetkezendő időszakokban is. A kérdés csak az, hogy milyen, és mekkora mértékben.  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.