Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szennyező anyagok hazánkban

 

Szennyező anyagok hazánkban

Sajnos azt kell mondani, hogy egyre jobban telítődik a légkör szennyező anyagokkal. Ez alól hazánk sem kivétel. Az egyes városokban, illetve különböző helyeken mérőállomások vannak elhelyezve. Itt figyelemmel kísérik, hogy mennyi szennyező anyag van a légkörben. Milyen szennyező anyagokat mérnek, és ezeknek mennyi az egészségügyi határértékeik? Itt rögtön le kell szögezni. Minden szennyező anyag, ami légkörbe kerül, nehezebb az oxigénnél, ezáltal kiszorítja, illetve hígítja a levegő oxigén tartalmát. Ezek abban a tartományban gyűlnek össze, ahol az emberek közlekednek, tehát ezeket a gázokat beszívják. Ez komoly légúti megbetegedést okoz, de erről később.

Ez persze nem a teljes paletta. Ennél sokkal több vegyi anyag van a levegőben. Különböző molekula láncok is fellehetők ebben a közegben.

Ahogy látható, a diagramon 5 olyan szennyező anyag van, aminek mérik a határértékeit. Kicsit helyesbítenem kell. A legjobban szennyező anyagot, a szén-dioxidot nem mérik, illetve csak egy helyen hazánkban. Sajnálatos, hogy éppen azt az anyagot nem mérik, amiből a legtöbb van, annak ellenére, hogy ugyanúgy veszélyes. Bizonyára mindenki volt már moziban, színházban, vagy valamilyen rendezvényen, ahol sokan voltak egy aránylag kis helyen. Egy idő után „nehézzé” vált a levegő. Kellemetlen érzés járta át az embert. Ez annak a következménye, hogy az emberek elfogyasztották az oxigént, szén-dioxidot leheltek ki, és ezzel a gázzal telítődött a terem levegője. Hosszabb idő után már egészségügyi problémát is okoz. A kérdés az, hogy annak ellenére, hogy a legtöbb van belőle a levegőben, nem mérik. Honnan kerülnek ezek az anyagok a légkörbe? Járművekből, erőművekből, ipari létesítményekből, mezőgazdaságból hulladékgazdálkodásból, háztartásokból, stb. 

Itt egy területet szeretnék kiemelni. Ez a lakossági tüzelőanyagokból származó szennyezés. Öt fűtési lehetőség közül csak kettő, amelyik aránylag nem olyan mértékben szennyez. A szén, fafűtésű lakások még mindig jelentősek, illetve van az egyéb. Ez a háztartásokra vetítve 1 601 226 háztartás. A szén és fatüzelésre még azt lehet mondani, hogy természetes alapú tüzelőanyagok. Itt a jelzett egyéb, ami problémás. Mit jelent ez? Egyszerűen azt, hogy 123 171 háztartásban mindent elégetnek, ami éghető. Pozdorja, bontott ajtó, ablak, műanyag, rongy, festett faanyagok, stb. Ezeknek az anyagoknak elégetése során igen veszélyes gőzök, gázok keletkeznek, melyeket a szél nagyon messzire elvisz. El lehet képzelni, hogy egy fűtési szezon időtartama alatt mennyit eltüzelnek ezekből az anyagokból. Persze itt nemcsak veszélyes gázok, hanem a szálló por kategóriába tartozó részecskék is keletkeznek. Ez a PM10, illetve a PM2,5. A kettő közül a PM2,5 a veszélyes, ugyanis ezek a részecskék már behatolnak a tüdőhólyagocskákba is.

Látható néhány ország finom szálló por értéke. Van globális jellegű szennyezés is, mint például az erdőtüzek, a vulkán kitörések. Sajnos az erdőtüzek az utóbbi időkben eléggé megszaporodtak. Ezek füstje több száz, esetleg ezer kilométerre is eljutnak.

A légkörbe kerülő anyagok hatalmas tömeggel bírnak. Hazánk is hozzájárul ennek a mennyiségnek a növeléséhez. Ami még közvetlen a lakosságot érinti, az a hulladékból származó szennyező anyagok légkörbe való jutása. Sajnos elég szomorú a tapasztalatom a lakosság hulladék kezelésével kapcsolatban. A felsorolt hulladék fajták közül mindegyik káros, de a veszélyes hulladék az, ami igazán kedvezőtlen tényező. Nagyon sok illegális szemétlerakó van hazánkban. Itt minden megtalálható, még veszélyes hulladék is. Erdők közelében, bent az erdőben, patakok mellett, patakokban, szántóföldek szélén, utak mentén, mindenhol találni szemetet. Az emberek gondolkodása eléggé hiányos, ugyanis az általa kihordott hulladék visszaüthet éppen rá, mivel a szél a hulladék porát, köztük a veszélyes anyagok porát visszaviheti oda, ahonnan kivitték. Az ilyen emberek meg vannak magukkal elégedve, hogy eltakarították a szemetjüket, máshol viszont jelentősen szennyeznek.    

A légkörbe kerülő szennyező anyagok, jelentős egészség károsodást is okoznak. Szerte a világban hallható, hogy itt is szmog van, ott is szmog van. Ezek a légköri jelenségek sok esetben napokig eltartanak. Emberi tevékenység által nem lehet megszüntetni, csak a természet tud vele mit kezdeni. Ezért várják a szelet, hogy elvigye a szennyezést az adott helyről. A helyzet az, hogy elviszi máshová. A légköri jelenségek sok esetben kiszámíthatatlanok. Erre ékes példa egy hazai eset, amikor egy szennyező anyagokat szállító légtömeg egyszerűen eltűnt a magasban, majd olyan 150 kilométerre a kiindulási helytől, ismét feltűnt ugyanaz a légtömeg. Az észlelés véletlenszerű volt. Látható, hogy az ilyen mozgások ugyan érzékelhetőek, de mozgásuk, és annak iránya kiszámíthatatlan.  De térjünk vissza, hogy milyen egészségügyi károsodásokat okoznak ezek a szennyező anyagok.

Úgy vélem, hogy a megbetegedések nagyon magas számot mutatnak. Ezeknek ellátása, kezelése komoly munkát igényel, nem beszélve a személyek egészségéről. Nagyon oda kell figyelni mindenre. Mindenki tehet egy keveset azért, hogy tisztább levegőt lélegezzünk be. Védjük a természetet, védjük a légkörünket.