Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagyon fontos

Hurrá, vége a csúcsnak

Vége lett 25 000 döntésképtelen ember „bulija”! Lehet, hogy ez nem is erős kifejezés. Több napon keresztül tárgyaltak a semmiről. Mivel a semminek semmi a vége, így sajnos valóban értelmetlen valamiről szólt ez az egész valami. Nem nevezem nevén az eseményt, mert nem arról szólt, amiről kellet volna. Drámai nyilatkozatok, adatok halmaza, jóslatok, igérgetések végtelenje. Ez lett ebből a csúcsból. Halkan azért megkérdezem? Ha azt jelenti a csúcstalálkozó, hogy nem jutnak el sehova, hogy nem tudnak érdemi döntéseket hozni, hogy nem tudnak állást foglalni szinte semmiben, csak jósolgatni, hogy ez, meg ez lesz, ha……., akkor az ilyennek semmi értelme nincs. Most tényleg ilyen emberek felelősek a Föld jövőjéért? Úgy gondolom nem. Azok az emberek, akik képtelenek döntést hozni a legkomolyabb dolgokban, azok tudása, szakmai alkalmassága megkérdőjelezendő. Egyszerű ember vagyok, aki nyomon követ egy-két dolgot a nagyvilágban, tájékozódik, komolyan aggódik a környezetért, és tesz is érte a maga módján. Valahogy nem érteni ezt az egészet. Egy ilyen fontos dologban, mint a bolygónk jövője, nem tudnak érdemi döntéseket hozni? Vagy talán nem is akarnak? Inkább ez utóbbi az igaz. Sajnos be kell látni, az ember nem alkalmas arra, hogy békességben, nyugalomban, megértésben éljen a Földön. Konfliktusok, háborúk, gyűlölködések, viszályok formálják bolygónk életét. Emberek, törzsek, népcsoportok, népek, országok ölik egymást valamiért. Igen, a hatalomért, és közben maguk alatt vágják a fát. Nem lesz se pénz, se hatalom, hanem egy sárgolyó, aminek neve Föld, és amit élettelenné tesz maga az ember, idő előtt. Sajnos beigazolódott az, amit régóta, nevezetesen 1970 óta a tudósok mondanak. Ezt a jelenlegi állapotot mondták már akkor. Senki nem hallgatott rájuk. Ma azon az 1,5 Celsius fokon vitatkoznak, amit már túllépett az emberiség. Jósolnak, hogy ez meg ez lesz 2030-ban, 2050-ben, 2100-ban. Egy kissé nevetséges annak tudatában, hogy ezeknek a mai változásoknak a megléte és kialakulása egyáltalán nem mai keletű. Van egy közmondás, ami kezd egyre inkább testet ölteni. Addig, amíg két ember él a Földön, addig nem lesz egyetértés. Az ilyen rohanó világban ez igen hamar el fog jönni. Ma már csak álmodni lehet arról, hogy a világban béke, megértés, nyugalom, szeretet lesz. Ezeket a fogalmakat el kell felejteni. Egy romlott, gonosz, gyűlölettel átitatott világot „építünk” és élünk. Sok esetben olyan történések kezdenek kirajzolódni, amiket csak filmekben lehet látni. Nevezetesen azt, hogy az ember egy vírus, amely tönkretesz egy környezetet, majd tovább áll, hogy máshol is rombolni tudjon. Ezt teszi egy tudatos, gondolkodó, magát a legmagasabb szintre tevő lény, az ember. Hát ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim.

 

Klímacsúcs 2021

200 ország, 25 000 politikus és szakértő részvételével tart a klímakonferencia. 400 magángéppel, és más egyéb közlekedési eszközzel érkeztek a vezetők erre a rendezvényre. A hírek szerint már most sem tudnak megegyezni sok dologban. Vajon mit lehet várni ettől? A párizsi egyezményen is még rágódnak. Miről szól ez az egész? Tesznek nyilatkozatokat, ígéreteket, aztán nem történik semmi. Mitől is történne valami? Ez így megy több mint 20 éve, ha nem több. Több mint 20 éve hangoztatják a vezető politikusok, hogy mit kellene tenni a globális felmelegedés ellen. De csak hangoztatják. Tenni nem tesznek semmit ellene. Addig, amíg a politika jelen van az ilyen összejöveteleken, nem is lehet várni mást. Ma már az igazán szakértői csoport ki van rekesztve ebből a döntéshozói körből. Innentől kezdve nem lehet semmiféle környezetvédelemről, klímavédelemről beszélni. A legálságosabb dolog, hogy komoly döntéshozók, vezetők még mindig azon rágódnak, hogy mit kellene tenni, és hogy ez mennyire komoly, sürgős. Kinek?

Nagyon fontos

Talán már elcsépelt hírnek számít, hogy igen sokat beszélünk a klímaváltozásról. Én úgy gondolom, hogy még nem eleget. Sajnos a vezetőink még most sem tudnak megfelelő döntéseket hozni ebben az ügyben. Többször említettem már, hogy az 1970-es években erre nézve lettek már tanulmányok írva, és jelezve, hogy baj lesz. Senkit nem érdekelt, mert jelenleg ott tart a világ, hogy minden romlik. Szó szerint. Vannak nyilatkozatok, melyeken elmondják, hogy mit kellene tenni, aztán semmi változás. Nagyon azt merem feltételezni, hogy most sem lesz másképpen. Merem remélni, hogy tévedek. Ismét közzétettek információkat, melyek bolygónk további sorsát befolyásolhatják. Egy jelentés készült, melynek a lényege a következő:

  • 2000 éve nem volt példa hasonló és gyorsaságú felmelegedésre
  • legalább 3000 éve nem emelkedtek annyit a tengerszintek, mint a közelmúltban
  • a szén-dioxid légköri koncentrációja kétmillió éve a legmagasabb
  • a sarkköri tengerek szintje ezer éve a legalacsonyabb
  • a gleccserek ilyen léptékű visszaszorulása pedig az elmúlt 2000 évben nem volt példa

Forrás: Éghajlatváltozási Kormányközi Testület /IPCC/ által kiadott jelentés

Forrás: 444

Itt tartunk most. A leírtak semmi újat nem mondanak. Ezek a tények már évtizedek óta jelen vannak, a kutatók körében pedig szinte természetesek ezek az információk. Most azzal a hangzatos dologgal, hogy 2-3000 éve nem volt ilyen, vagy hasonló, teljesen mellékes és lényegtelen. Ennek csak és kizárólag média híre van. Idézek egy szakértői véleményt ebből a jelentésből:

„fel kell készülnünk arra, hogy a következő 20-30 évben gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási események, és a helyzet valószínűleg rosszabb lesz, mint amilyen ma”.

Forrás: 444

Most komolyan azt hiszi a szakértő, hogy ezzel valami újat mondott? Ez olyan általános megnyilvánulás, amit bárki kijelenthet szakértői tudás nélkül, csak egy kicsit oda kell figyelni a változásokra. A káros anyag kibocsátás mértékét 2050-re nullára kell redukálni. Ez is egy megfogalmazás. Csak halkan mondom: ez is csak egy adat a sok közül. Szomorú, de semmi nem fog változni. Menjünk egy kicsit vissza az időben. Koromnál fogva én emlékszem, de azt hiszem mások is, hogy már az 1970-es években, amit már említettem, voltak publikációk azzal kapcsolatban, hogy a Föld éghajlatában változás fog beállni. Sőt! Már a Nemzetközi Geofizikai Év keretén belül is végeztek kutatásokat a tengereken, a légkörben és a szárazföldön.  Ezek eredményeit is felhasználták már. Ezekben a tanulmányokban jelezték, hogy a 90-es évekre érezhetőek lesznek a változások. Ez be is következett. Majd a következő generáció kutatói társadalma egy új verziót állított fel, amely szerint nincs olyan nagy baj, és igazából, majd úgy a 2010-es évek környékén válik érezhetővé a változás. Ezután ismét váltás történt, melynek révén kitolták ezt az időszakot 2020-2030-ra. Több utalás is napvilágot látott a 2030-as évvel kapcsolatban. Jelenleg 2021-et írunk, és miről szólnak a hírek? Arról, hogy 2050-re, illetve a század végére mit kell tenni, és esetlegesen mi várható ezektől az intézkedésektől. Szomorún jegyzem meg, hogy addig, amíg érdekek mentén születnek döntések, nem fog történni semmi. Még valami fontos. Folyamatosan azt hiszik a döntéshozók, hogy egy bizonyos dologban történő elbírálás annyira nem káros, hiszen a Föld hatalmas, és majd a természet elintézi a rossz döntés eredményét. Nem lesz semmi baj. Na, ez a rossz döntés. A természet is úgy működik, mint az emberi szervezet. Egy darabig lehet mérgezni, mert próbál ellenállni, javítani, megújítani. Aztán elérkezik egy pont, amikor már erre nem képes, és szomorú dolog történik. A természet ugyanígy működik. Lehet terhelni egy darabig, de aztán történik valami, amelynek több milliárd ember lesz a szenvedő alanya. Sőt! Ma már ott tartunk, hogy nagyon benne vagyunk az egyre sűrűbbé váló veszélyes eseményekben.

A diagramon látható, hogy csupán tíz évről van szó, és mekkora a változás. Ezek az események mind a globális melegedéssel kapcsolatosak. Bizonyára emlékeznek Al Gore könyvére, és az abból készült filmre. Címe: „Kellemetlen igazság”. /2006/ Ha valakit érdekel, érdemes megnézni, hiszen éppen azokat a dolgokat taglalja, amit jelenleg már hatványozottan érzünk. A diagramon feltüntetett időjárási események okozzák az embereket közvetlenül érintő eseményeket.

Ezek igen komoly anyagi károkat is okoznak, nem beszélve az emberek tragédiáiról, mert sajnos vannak. Ami ebben az évben eddig történt, szinte felkiáltás a Föld részéről.

Emberek nagy baj van! Nem tudok tovább segíteni! Nem tudom megoldani az általatok okozott hatalmas szennyezés miatti változásokat!

A diagram önmagáért beszél. A katasztrófák mennyisége növekedni fog, az emberi áldozatok szintén, és az anyagi költségek ugyanúgy.  Csak gondoljunk bele. Mindezekért az utóbbi 100 év 1,43 Celsius fokos hőmérséklet emelkedése tehet. Nem kell évezredekben beszélni. A feltüntetett értékek már egy mért, rögzített adatok. Jó magam el nem tudtam képzelni, hogy öregségemre ezeket a sorokat egy olyan eszközön végzem, ami meghatározza a mindennapi életét az embereknek. Pedig csak néhány évtized telt el.

A Föld küszködik. Próbál megújulni, de már túl sok szennyezés érte. A Föld minden egyes lakója tehet érte, hogy talán még megváltozhat, visszatérhet a normális működés. Az esetleges változást a mostani emberiség nem fogja tapasztalni. Talán úgy 30-40 év múlva érezhető lesz némi javulás. Én merem remélni. Ezt az unokáink, illetve azok leszármazottjai tudják majd értékelni. Sajnos azt is meg kell említeni, hogy semmi nem fog változni, és akkor a Föld egy sárgolyóvá fog válni, ahogy sok millió évvel ezelőtt. Talán ez egy periódus? Megújulás, pusztulás, és ismét megújulás? Nagy kérdés.