Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolatok korábbi cikkei

2020.09.25.

Kissé furcsa

Már több alkalommal is találkoztam azzal a ténnyel, hogy eltűnnek oldalak a világhálóról. Bárhogy is kerestem egyes oldalakat, nem sikerült előcsalogatni. Ilyen a „Világtérkép”. Nagyon jól lehetett használni keresésekre, szerte a világban. Amiket most lehetne használni, azok nem működnek, vagy körülményes a kezelésük. Aztán. Volt egy nagyon jól használható „Útvonaltervező”. Máról holnapra eltűnt. Egyszerűen lehetett kezelni, stabilan működött. Aztán vannak meghatározások. Ilyen például a „kondenzcsík” meghatározása. Már teljesen másképpen magyarázzák, mint ahogy a tapasztalat mutatja. Sőt! Éppen azt emlegetik, hogy most már modernebbek a gépek hajtóművei, viszont a csík sokkal intenzívebb, sokkal tovább tart, és nagy területet takar be. Korábban ennek semmi jele nem volt, annak ellenére, hogy úgymond „rosszabbak” voltak a hajtóművek. Biztos mindenki találkozott már ilyen jelenséggel, hogy valamit már nem talál meg. Hogy ez miért jó, nem tudni, de biztos van valami oka. Sok esetben lehet tapasztalni, hogy egy jól bevált dolog nem biztos, hogy egy modernebb kiváltásával jobb is lesz. Sőt! Sok esetben rosszabb lesz. Mindenre ki van találva a megfelelő technológia. Az a rendszer, amit egy régire telepítenek, sok problémát okoz. Azt csak egy teljesen új helyzetben lehet jól működtetni. Sok fogalom is erre a sorsra jutott. A fiatalok már azt tanulják, azt olvassák, amit közölnek velük. Nekik ilyen gyakorlati tapasztalatuk, összehasonlító módjuk nincs. Nem tudnak mihez viszonyítani. Amit most tanulnak, azt értelmezik. Nekik arra nincs egyáltalán igényük, hogy ezeknek utána nézzenek. Egyszerűen nem érdekli őket. Nagy baj.

Álságos dolgok

Ha 1 milliárd fogyasztó éves szinten 2 pamutpólóval kevesebbet vásárolna, az így megtakarított víz árával nagyságrendileg 4,6 millió ember éves élelmezését lehetne fedezni. Az egyes összehasonlítások nagyon torz eredményt hoznak és nem reálisak. Ilyenből nagyon sok van. Az átlagok, az összehasonlítások, a vélhetően, a talán, az elképzelhető, stb. szavak elég tág teret engednek, hogy egyes területeken olyan következtetéseket vonjunk le, ami ebből fakadóan messzire visz a valós adattól, helyzettől. Csak egy nagyon egyszerű példa. Azt mindenki érzi, hogy egyre melegebbek a nyarak, sőt, minden évszak. Ha a nyári időszaknál maradunk, akkor számíthatunk egy átlagot, mely mondjuk 23 Celsius fok. Ehhez 30 Celsius fok fölötti hőmérséklet társul. Ez már hőségnapnak számít. Viszont a 23 Celsius fok kellemes hőmérséklet, nem úgy a 30 Celsius fok feletti. Viszont ezt érezzük napközben, ezt éljük meg, ez ellen kell tenni. Megfigyelhető, hogy nagyon sok esetben felszínes nyilatkozatokat tesznek, felszínes információkat közölnek. Ez szintén egy álságos dolog, mert az emberek nem tudják normálisan értelmezni, mert sokféle képen lehet. Ez aztán konfliktushoz is vezet. Az ilyen típusú közlemények még bizalmatlanságot is okoznak. Ez pedig nem jó. Akkor, amikor ebből kifolyólag kérdések merülnek fel, akkor nincs felelős, vagy akkor kerül sor az igazi magyarázkodásra, mely sok esetben teljesen eltorzul egy rossz irányba, oly annyira, hogy már nem is az alapkérdés körül forog a beszélgetés, sok esetben a vita. Itt felelőst találni nem lehet. Ha egy valamit többféle képen lehet értelmezni, az nem jó, az csak nézeteltéréshez vezet. Jelenleg nagyon sok olyan hírrel találkozunk, amit nem igazán lehet értelmezni, mert a valóság nem azt mutatja. Ez lehet az élet bármely területén. Például az egyes értékek átlagolása komoly feszültséget okoz. Az egyes számítási módok sok esetben követhetetlenek. Nem tudni az egyes szavakat értelmezni, mert újak kerülnek előtérbe, amik a modern világ sokadik „szülöttei”. Egy dolgot lehet tenni. Az egyes információkat úgy kezelni, hogy benézni a sorok mögé. Higgyék el, megéri. Sokkal tájékozottabb lesz az ember, és kevésbé tudnak „megvezetni”.

Torzított fogalmak

Elfogadom, hogy modern időket élünk, modern, előremutató dolgokkal kell foglalkozni. Azonban vannak olyan kifejezések, melyeket talán meg kellene hagyni annak ami. Mire gondolok. A „gránátos kocka” maradjon krumplis tésztának, a „outfit” maradjon ruházatnak, öltözetnek, a barát maradjon barátnak, a barátnő maradjon barátnőnek. Ez utóbbihoz annyit, hogy a modern fogalom szerint a férfi részéről mondott barátnő már azt is jelenti, hogy intim kapcsolat van köztük, és viszont. A nő részéről kijelentett barát szintén intim kapcsolatot is takar. Pedig ez nem igazán van így sok esetben. Sok példát tudnék mondani, de azt hiszem, más is. Ja, igen. A modern kor már nem tudja elképzelni a tisztességes, valódi barátságon alapuló kapcsolatot. A barátság egy mélyebb érzelmi viszony, mely sok kötelezettséggel is jár. A felületesen kijelentett barátság, ami sok esetben néhány órás, vagy esetleg perces ismeretség után alakul ki, teljesen üres, mentes minden érzelmi töltéstől. Persze ezt nem is így gondolják az emberek. Tehát az így kijelentett barátság kifejezés eleve üres kijelentés. Az egyes beszélgetések kapcsán előkerül a ragozás érdekes változata. Ez pedig a többes szám használata. Csak néhány példa. Amikor azt kérdezi valaki, hogy „betegek vagyunk”? Vissza lehetne kérdezni, miért Ön is? Vagy bizonyos közvetítések alkalmával azt mondják, hogy „játszunk”. Miért? A riporter is részt vesz a játékban? Nem. Akkor nem célszerű ezt a szót használni. Ő nem részese a játéknak, csak tudósítója. Lehetne azt gondolni, hogy ez egy mondhatni „szőrszál hasogatás”. Ha azt vesszük, igen. Azt viszont észre kellene venni, hogy a helyes kifejezéseket használjuk. Nagyon szép a magyar nyelv. Tiszteljük meg azzal, hogy megfelelően értelmezzük és beszéljük. 

Egészség? El lehet felejteni

Egy szinte hihetetlennek tűnő dolgot hallottam egy televíziós műsor kapcsán. Egy főnővér megkérdezte a beteget, hogy hozta-e a pénzt. Mire a beteg azt mondta, hogy majd a lánya hozza. Erre az volt a válasz, hogy akkor menjen szépen haza, és hozza be az összeget. Vagy ez nem is hihetetlen? Hát bizony nem. Az orvostársadalom ezen a szinten van. Gátlástalanul szedik a pénzt a betegektől. Még ilyen eljárást is alkalmaznak. Persze lehet mondani, hogy nem mindegyik orvos ilyen. Lehet, és erre egy példát is mondok. Mikor én katona voltam és utaztam haza, mellettem két idősebb hölgy beszélgetett.  Valahogy arra terelődött a szó, hogy minden katona részeges, nőzik, cigarettázik. Én nem tartoztam egyik csoportba sem, de el kellett viselni ezt a bélyeget. Magyarázkodni nem lehetett. Ma az orvos társadalom ugyanebben a cipőben jár. Annyival rosszabb, hogy itt emberek egészségével játszanak. Szó szerint. Ha megteszi azt a magatartást, amit fent említettem, akkor azt is megteszi, hogyha nem kap pénzt, akkor nem úgy látja el a beteget, ahogy kellene. Sok eset bizonyítja, hogy baj esetén nincs felelős. A gyógyítás lassan pénz kérdése. Milyen eljárás ez? Az emberek egészségével játszanak? A gyógyszer gyártók nem eleget zsebelnek be az emberektől? Az orvosok kevesebb jutalékot kapnak a gyógyszer gyártóktól, ha nem azt írják fel, ami elő van írva. Hol itt a gyógyítás elve? Erről szó sincs. Ha ez lenne a vezérelv, akkor engedélyeznék, sőt támogatnának olyan készítményeket, amit már régóta használnak külföldön. Most akkor miről beszélünk? Kevés a haszon? Valljuk be őszintén. Gyógyításról hazánkban nem lehet beszélni. Itt nagyon magas szintű gyógyszeres kezelésekről van szó. Csak egy adat. Hazánkban 1990-ben 25 milliárd forint volt a gyógyszer gyártók bevétele, 2016-ban 796 milliárd forint volt. Egy biztos. Az emberek teljesen ki vannak szolgáltatva minden intézménynek. Ami kissé visszatetsző, hogy kihasználják az emberek hiszékenységét.

Viszonyítási alapok

Egyre többet lehet találkozni olyan adatokkal, melyek vagy átlagot adnak meg, vagy viszonyítási alapot, melyek utalnak egy előző mérési eredményre. Az előző mérési eredmény azonban hiányzik. Ebből adódik, hogy nincs mihez viszonyítani. Így az értékek értelmezhetetlenek. Sajnos ez nagyon sok területen így van. Most, hogy a klímaváltozás nagyobb hangsúlyt kapott, ezek az adatok, információk sokasodnak. Végtelen sok cikk, tanulmány, jelentés látott már napvilágot. Az is megfigyelhető, hogy sok esetben a megadott értékek nem igazán találkoznak. Ezt úgy értem, hogy különböző kutatók, szakértők más és más véleményt formálnak, ugyanarról a témáról. Itt igazából a mérési eredmények eltérő értékére gondolok. Ha egy műszer mondjuk egy szennyezést mutat ki, akkor miért van az, hogy két különböző adatot állapítanak meg? Nem egyet kellene mérniük? Nem egyforma értéket kellene kapniuk? Az a jelenség mindenhol fellelhető. Ez már egy nagyon nagy probléma. Ugyanis a klímavédelemmel kapcsolatos kimutatások mért értékeinek eltolódása hatalmas károkat okozhat. Ha maradunk a szennyezésnél, akkor az iható víz mért értékbeli különbsége egészségkárosodáshoz vezet. Ha ezt az egyszerű dolgot kivetítjük a Föld teljes felületére, a benne zajló, a normálistól eltérő természeti jelenségekre, amelyek egyre inkább jelentkeznek, akkor hamar rájöhetünk, hogy bizonyos rossz értékek követése hibás következtetéseket szül, ami kihat az emberekre. Minden természeti jelenség mindennel összefügg. Így az emberekkel is. Ezeknek a jelenségeknek téves, vagy eltérő kimutatása, értelmezése súlyos károkat okoz. Tudom, nem egyszerű. Viszont azt is egyszerűvé kellene tenni, hogy a közölt adatok a valóságot mutassák. Nem kell szélsőségekben gondolkodni, hanem reálisan kell nézni a jelenleg zajló eseményeket. Az emberek amúgy is bizalmatlanok. Lassan már a számukra közölt valós, igaz értékekben is kételkednek. Annak nagyon itt van az ideje, hogy végre kertelés nélküli információk kerüljenek az emberek elé. Ők is nagyon sokat tehetnek annak érdekében, hogy Földünk klimatikus viszonyai megváltozzanak, hiszen ezeket a változásokat az emberek okozták. Már az is eredmény, ha megfelelő és korrekt tájékoztatást kapnának az emberek. Biztos sokan lennének, akik követnék azt a magatartást, amely ahhoz kell, hogy stabilizálódjon az éghajlat, sőt, javulás álljon be. Higgyék el, nagyon sérülékeny a Föld. Akár az emberi szervezet. Megfelelően kell róla gondoskodni, hogy jól működjön. Talán érdemes lenne az érdekeket egy időre félretenni, és komolyan elgondolkodni fiaink, unokáink világáról.

2020.09.18.

Tapasztalati tények 

Tudósok különböző csoportjai éppen ellenkező információkat, adatokat közölnek, igazolva saját állításukat, melyek vagy igazak, vagy nem. Miért mondom ezt? Mert nincs egységes állásfoglalás. Sőt! Olyan nagy eltérések vannak az egyes számítások, elméletek, és ami a szomorú, hogy mért eredmények között, ami már mesze túlmutat a mérőműszerek pontosságán. Az ilyen nagy horderejű kérdésben, mint a Föld további sorsa, miért nem fognak össze? Ebből is látszik, hogy nem a saját véleményüket mondják, hanem azt, amit elvárnak tőlük. Ők ugyanolyan szenvedő alanyai lesznek az elkövetkezendő időkben bekövetkező változásoknak, mint bárki más. Ja, hogy esetleg oda még nem értek el a változások? Az lehet. Mire várnak az úgynevezett kutatók, tudósok? Még mindig ott tartanak, hogy egymás ellen küzdenek, hogy kinek van igaza, közben a Föld szépen tönkremegy, vele együtt több milliárd ember sorsa, annak ellenére, hogy saját magának és családjának is rosszat tesz. A gőg, a hiúság és persze a pénz átírja az emberek viselkedését, véleményét. Ez mindenkire vonatkozik. Csak egy kérdés. Miért az emberek a kísérleti nyulak? Mert erről van szó. Nem mondok azzal újat, hogyha azt mondom, a legtökéletesebb űrhajó a Föld. Mindenben kiszolgálja a rajta utazó embereket. Az emberek tehetnek ennek a szép bolygónak a romlásáért, pusztulásáért. Hogy miről beszélek? Az emberek rohamosan romló egészségéről, a talaj tönkretételéről, a felszíni és felszín alatti vizek szennyezéséről, a légkör szennyezéséről, a hulladékról, az egészségtelen élelmiszerekről, a mérhetetlen gyógyszer fogyasztásról, az újkori betegségekről, az emberek gyűlöletéről. Valamit kihagytam? Azt hiszem, ez már elég ahhoz, hogy meg lehessen kérdezni: vajon tényleg ilyen romlott ez a világ? Mit rontott el az ember? Sajnos mindent. Emberi tulajdonság, hogyha valahol megtelepszik, ott addig szipolyozza a természetet, amíg tönkre nem teszi. Ekkor felkerekedik, és elmegy egy következő helyre, ahol kezdi az egészet elölről. A végeredmény egy olyan világ, ahol egyre nehezebb az élet minden szempontból. A gyerekeink, az unokáink, és azok leszármazottai fogják elszenvedni azt, amit most az emberiség elpusztít. Nem rémisztgetés, amikor azt mondom, hogy nincs messze, amikor az édesvíz lesz a háborúk alapja, amikor százmilliós városokban fognak az emberek élni, amikor elfogynak mezőgazdasági földterületek, amikor kezdenek kimerülni az energia tartalékok, amikor hulladék lepi el a Földet, amikor élelmiszerhiány lép fel, amikor járványok fognak kitörni, stb. Az úgynevezett döntéshozók ezen vitatkoznak immár 50 éve. 1957. július 01-től 1959. december 31-ig tartott egy átfogó kutatási program. Ennek neve: Nemzetközi Geofizikai Év. Hatalmas adatmennyiség gyűlt össze. Ennek bizonyos méréseit még a mai napig is felhasználják. Miért említem ezeket? Mert már az 1970-es évektől kezdve figyelmeztettek tudósok arra, hogy valami nem stimmel. Elindult valamilyen változás. Ezt az érezhető változást az 1990-es évekre tették, majd a 80-as években kitolták a 2000-es évekre, majd a 90-es években 2010-2020-ra, és most ott tartunk, hogy a lényeges változás majd 2050-2100 körül lesz, illetve addigra kell valamit kitalálni, hogy ne romoljon a Föld élettere. Most ez komoly? 50 év alatt nem történt szinte semmi. Akkor miről beszélünk, ha nem megalkuvásról a vezetők és tudósok részéről. Komoly szakterületeken, komolynak képzelt emberek homlokegyenest mást mondanak. Nem egyet tanultak? Sőt! Már sokan azt állítják, hogy csak hiszti az egész, hogy semmi baj nincs, mert ilyen szélsőségek már voltak korábban is. Erre ékes példa egy vezető politikus véleménye a brazíliai erdőtűzzel kapcsolatban: „az csak egy bozóttűz”. Ennyit értenek a politikusok a természet károsító eseményekhez. Még nagyobb baj, hogy ilyen felfogású és hozzá nem értő politikusok döntenek és mondanak véleményt nagy horderejű természeti változásokról. A szélsőségeket senki nem vitatja. Azt viszont igen, hogy nincs semmi baj. Van baj bőven. Érezzük, látjuk, tapasztaljuk. Megszaporodott újszerű betegségek, szennyezett légkör, víz, talaj, mérhetetlen hulladék. Sajnos, koromnál fogva személyes tapasztalatokat is meg tudok osztani. Remélem, nem terhelem vele Önöket.

Emlékszem, úgy 10-11 éves koromban volt egy terület a falun kívül, ahová eljártunk játszani. Mivel vizet nem vittünk magunkkal, mert akkor még nem volt ez az őrület, hogy igyál vizet, így egy egyszerű megoldást találtunk. Egy alacsonyabb részen ástunk kézzel a homokba egy kis mélyedést, és abban összegyűlt a víz. Aki megszomjazott, abból ivott egy keveset. Vagy. Mivel a Duna partján nőttem fel, így sokat jártunk fürdeni. Az akkori időjárás, ami ritkán haladta meg a 30 Celsius fokot, tökéletesen felmelegítette a Duna vizét. Bizony volt olyan eset is, amikor abból ittunk. Semmi bajunk nem lett. Ha most megtenném, azt hiszem, kórházban kötnék ki. Vagy. Előszeretettel nézegettem a repülőgépek után keletkezett csíkokat. Számoltam, hogy mennyi idő alatt tűnik el a csík mögüle. Ez néhány tíz másodpercet vett igénybe, vagy még annyit sem. Most ezek a csíkok több órán keresztül is ott maradnak. Mondják, hogy modernebb gépek vannak forgalomban, amelyeknek a hajtóművei gazdaságosabban üzemelnek. Akkor miért ez a változás?  A szakértő azt mondja, hogy ez rendben van. A tapasztalat az, hogy valami nincs rendben. Vagy. Korábban nem sok autó közlekedett. Tisztább is volt a levegő. Ha néha elment egy autó, vagy a helyi busz közlekedett, mindig éreztük azt a kellemetlen szagot. Ma ez már rendszeressé vált olyannyira, hogy már mérni is kell, és riadóztatni az embereket, hogy baj van. Akkor mégis változott itt is valami? Vagy. Korábban egyes betegségtípusok olyan ritkák voltak, hogy szinte különleges hírnek számítottak. Ma már rengeteg rákos, leukémiás, légúti betegségekkel küszködő ember van, a többit nem is említem. Vajon ha nem változik semmi, akkor is így alakul? Biztos, hogy nem. Vagy. A mindennapos bevásárlás során vett élelmiszerekre már szinte mindegyikre ráfogják, hogy rákkeltő. A több évtizedes fogyasztása igazolja is ezt. Adalékanyagok hihetetlen mennyisége található ezekben a termékekben. Biztos vagyok benne, hogy a régi élelmiszerek, annak ellenére, hogy kevesebb fajtája volt, egészségesebbek voltak. Vagy. Az idő múlásával az egyes betegségeket kezelni kellett. A gyógyszerfogyasztás a többszörösére emelkedett. Ha konkrét számot írnék, nem hinnék el. Régen nem voltak úgynevezett újkori betegségek. Ez csak néhány a tapasztalt dolgok közül 50 év távlatában. Mi lesz még 50 év múlva? Beláthatatlan, nem megjósolható, nem meghatározható még közelítőleg sem. Hogy miért? Mert annyi vegyi anyag kerül az ember szervezetébe, hogy nem lehet követni a hatásokat. Egyet lehet: a vegyszerek romboló, egészségre ártalmas hatásait. Pontosan az történik, mind a Föld esetében. Szennyezzük, az ember pedig mérgezi magát. A Föld is, és az emberi szervezet is egy darabig próbál korrigálni, javítani, de amikor már annyi mérgező anyag kerül a talajba, a levegőbe, a vizekbe, a szervezetünkbe, akkor nem tud megújulni és beteg lesz. Földünk is betegszik. Ki lehet jelenteni, hogy a mostani tudósok, kutatók által végzett munka nem felelősségteljes. Játszadoznak több mint 7 milliárd ember egészségével, megélhetésével.  Az emberek tudata beszűkült. Így sokkal hatékonyabban lehet irányítani, vezetni, félrevezetni őket. A félrevezetés és a valótlan dolgok, a hazugságok közlése napi szinten jelen van. Ebben a világban vergődik az ember kilátástalanul. Semmi esélye arra, hogy véleményt nyilvánítson. Egyre jobban leépül, és tökéletes kiszolgálója lesz a mindenkori hatalomnak. Ezt csak azzal lehet némileg kompenzálni, hogy odafigyel mindenki egy kicsit a hétköznapi dolgokra is, és növeli tudását. A tudás kiszűri a becstelenséget, a hazugságot, a tisztességtelen magatartást és mindent, ami hátrányos helyzetbe hozza őket.   

2020.09.11.

Valóság? Képzelet?

A címhez még hozzátenném, hogy igazság, őszinteség, bizalom, tisztelet, szeretet, és mindezeknek ellenkezője. Hogy miért? Mert ezt a világot éljük. Romlott, hazugságokkal teli, bizalmatlan, valótlanságok sokasága, becstelenség, felelőtlenség, a szeretet hiánya, a tolerancia hiánya, a kompromisszum hiánya. Nincs törvény és szabálytisztelet, mindenki azt csinálja, amit akar, és amit jónak lát. Nem számít, hogy vannak betartandó dolgok. A magyar ember ilyen. Erőszak, agresszivitás, hazugság, becstelenség, bizalmatlanság. Egy más világ, egy gonosz világ. Ez van most. Mindenki nézzen körül. Mit lát? Az elégedetlenséget, a kilátástalanságot, a bizalmatlanságot. Lassan beérik az a mondás, hogy az igazság odaát van. Az is igaz, hogy addig, amíg két ember van a Földön, addig nincs egyetértés, nincs igazság. Ezt az állítást a történelem igazolja. Mindig volt ellentét az egyes emberek között, és ez így is marad. A pénz, a hatalom az ember egyik ismérve. E kettőért mindenre képes. Most itt tartunk. Hiába mondanak bármit, bárkik. A valóság teljesen más. Ki mond ma igazat? Kinek lehet hinni? Ki az, aki az igazi bizalmat megérdemli? Tökéletesen igaz a következő meghatározás: az állam egy erőszak szervezet, melyben az uralkodó kisebbség gyakorolja hatalmát az elnyomott többség felett. Biztos nem én vagyok egyedül, aki ezt annak idején megtanulta. Bármilyen államformát építenek, az erőszak felüti a fejét. Sajnos ez az erőszak már ott van a családokban is. A vezető emberek magatartása, viselkedése, a társadalomhoz, az emberekhez való viszonya leképeződik. A követendő példa minden negatív vonása jelen van. Azt másolják az emberek, amit a vezetőiktől látnak. Ez így van a családokban is. Ahogy a szülő viselkedik, úgy fog viselkedni a gyerek is, hiszen azt látja, abban él, azt másolja. A konfliktus elkerülhetetlen. A túlzott szabad gondolkodás, a túlzott torz szabad gondolkodás káoszt teremt. Itt tartunk. Az emberek gondolkodása eltorzult. Értelmi képességeik roncsolódtak nagyon nagy mértékben. Vadak, hiányos tudással rendelkezők, mindent jobban tudók, érzéketlen, hazug, becstelen emberek társadalma alakult ki. Szörnyű azt tapasztalni, hogy valakivel beszélgetek, a szemembe néz, és látom rajta, hogy amit mond, az nem igaz. Milyen ember az ilyen? Régen egy kézfogás elég volt arra, hogy komoly, nagyon komoly üzletek jöjjenek létre, köttessenek meg. Ma ez úgy néz ki, hogy sok esetben több száz oldalas szerződés aláírással, pecséttel sem ér semmit. Mi okozza ezt? A mérhetetlen felelőtlenség, és a felelősség teljes hiánya. Elgondolkodtam azon, vajon vannak-e összefüggések bizonyos dolgok között, amik egy részt kitalált dolgok voltak régen, másrészt, mint látható majd, nagyon is valós képet vetítenek előre. Mire gondolok? Mostanában nem annyira van terítéken, amit korábban elég sokat emlegettek. Időnként ma is hallható akkor, amikor valami olyasmi lát napvilágot, amire azt lehet mondani, hogy ilyen nincs. Ez nem más, mint az összeesküvés-elmélet. Ha valami kiderül, aminek nem kellet volna, akkor előszeretettel használják ezt a kifejezést. Ha jobban belegondolunk, akkor ez teljesen hamis állítás. Ugyanis nagyon sok eset történt már, amire ezt a megfogalmazást használták, és egy idő után láss csodát, mégis csak igaz lett. Akkor hol a bizalom? Mindenki nyugodjon meg, bizalom ma már nincs. Bizonytalanság van, de az nagyon. De térjünk vissza az összeesküvés-elmélet dologhoz. Csak néhány dolgot említek. Fantastic Voyage, Mad Max, Waterworld, Mátrix, Lopott idő. Biztos ismerik ezeket. Filmcímek. Miért utalok ezekre? Nagyon egyszerű. Nézzük csak. Megpróbálom időrendbe rakni, bár sok esetben átfedések vannak. Már 1965-ben született egy film, aminek a címét sajnos nem tudom, ami arról szólt, hogy emberekből robotokat állítanak elő úgy, hogy az agyuk helyére gépet építenek, és ez által követik az utasításokat. Mi van ma? Ez egy valós dolog. Számtalan robot létezik. Sőt! Vannak már olyanok, melyek csodálatra méltóak, sőt, szinte veszélyesek. Volt egy kísérlet, melyet éppen azért szüntettek meg, mert veszélyessé vált. Vajon tényleg beszüntették? Vagy. Szintén a hatvanas évek közepén készült egy film, mely azt mutatta be, hogy összezsugorítják az embereket, és belülről gyógyítják a betegségeket. Mi van ma? Azt hiszem, erre inkább később visszatérek. Aztán az egyes átalakulások. Az emberek különböző világok között mozognak. A globális felmelegedés miatti vízszintemelkedés szintén korábbi filmtéma. Már valós esemény. Energiahiány. A felé megyünk. Egyre nagyobb az energia felhasználás, egyre kevesebb az alapanyag. Hová fog ez vezetni? Háborúkhoz. A víz, az energia, az élelmiszer, mint legfontosabb alapanyagok miatt fognak világméretű háborúk kialakulni. Nem lehet kikerülni, és nem is akarom, de úgy gondolom, az egyes összeesküvés-elméletnek beállított dolog ma már nagyon is valószerű. Emlékeznek arra, hogy mi az állam? Hát igen. Az ember mindig is hajlamos volt arra, és a mai világban ez még inkább így van, hogy egyre többet tudjon meg a másik emberről, embercsoportról, sőt az egész lakosságról. Ennek a folyamatnak éppen a kezdetén vagyunk. Hogy hol tart? Ezt nehéz megmondani. Bizonyára mindenki találkozott már neten a következő felugró ablakkal.

Fontos számunkra adatainak védelme

Mi és partnereink információkat tárolunk és/vagy információkhoz férünk hozzá eszközökről, például sütik segítségével, hogy személyes adatokat, például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött, személyre szabott hirdetésekhez és tartalmakhoz használható alapvető információkat dolgozzunk fel, hirdetés- és tartalommérést, valamint közönségelemzést végezzünk, illetve tökéletesítsük és fejlesszük termékeinket.

Amennyiben engedélyezi, mi és partnereink felhasználhatjuk a pontos földrajzi helyadatait, és azonosítást végezhetünk eszközének leolvasásával. Kattintson, amennyiben hozzájárul a partnereink és az általunk végzett, fent részletezett adatfeldolgozáshoz. Mielőtt hozzájárulna vagy megtagadná a hozzájárulását, részletesebb információkhoz férhet hozzá, és megváltoztathatja beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos fokú feldolgozásához nem feltétlenül van szükség az Ön hozzájárulására, ugyanakkor elutasíthatja az ilyen jellegű adatfeldolgozást. Beállításai csak erre a weboldalra vonatkoznak.

      Csak halkan mondom. Az adataimat csak én tudom megvédeni. Onnantól kezdve, hogy valaki azt mondja, majd ő megteszi helyettünk, hogy megvédi adatainkat, enyhén szólva badarság. Bárki is elhiszi, hogy ez igaz?  Hát nem érdekes? Pedig ez csak egy általános, ma már szinte mindenhol alkalmazott eljárás. De ez nagyon kevés. A mai világban már sokkal többet akarnak megtudni mindenkiről. Hogy hívják ezt? Totális megfigyelés. Na, erre aztán rá lehet húzni az összeesküvés-elmélet kifejezést. Tudják mi a borzasztó? Hogy ez a valóság. Valamire visszautalnék. Emlékeznek. Összezsugorítom, bejuttatom, meggyógyítom. Ma ez úgy módosul, megfigyelem. A chippek ma már elterjedt dolgok. Csak egy ugrás, és minden emberbe be tudnak juttatni egy ilyen eszközt. Hogy hogyan? Ezt mindenkire rábízom, hogy milyen módot talál ki. Sok van, nagyon sok. Mi a cél? Ahogy említettem, az ember sok mindent szeretne tudni a másik emberről. Szomszédról, munkatársról, barátról, barátnőről, sporttársról, üzletfeléről, gyakorlatilag mindenkiről. Itt tartunk most. A személyes adatok már ott keringenek a világhálón. Élnek, és visszaélnek vele. Pedig ezek csak egyelőre még csak felületes dolgok, felületes adatok, mégis igen sok mindenre felhasználhatók. Képzeljék el, ha minden adat egy helyen lesz. A teljes személyes adatbázis. Banki dolgokról, egészségügyi dolgokról, szokásokról, családi állapotról, politikai meggyőződésről, munkahelyi magatartásról, és még lehetne sorolni. Ilyen adatok birtokában bármit el lehet érni egy embernél. Olyan törvények mentén terelni az eseményeket, melyekben az emberek meg vannak félemlítve. Szorongás, lelki problémák, társadalmi hovatartozási függőség, emberi kapcsolatok nem normális kezelése, pszichés állapotok kialakulása, lelki egyensúlyi gondok, családon belüli feszültségek, stb. alakulnak ki. Az ilyen embert a legkönnyebb irányítani. Ez a cél. Ne gondolkozz, majd mi megmondjuk mit, mikor, és hogyan csinálj. Sajnos e felé tartunk oly annyira, hogy már érezhető ennek a hatása. Hogy mi? Legfőképpen a bizonytalanság. Ez a legrosszabb állapot. Az igen, vagy a nem is jobb ennél. Na, ezt használják ki azok, akik befolyásolni akarnak embereket különböző célok elérése érdekében. Soha nem lehet tudni, hogy bizonyos vezetők milyen szándékkal irányítanak, vezetnek egy családot, egy vállalkozást, egy országot. A világ nem jó felé tart. Az egyre nagyobb nézeteltérések, vallási gondolatok, vízhiány, energiahiány, élelmiszerhiány, extrém időjárási események arra engednek következtetni, hogy világméretű nagy változás küszöbén vagyunk. Látni, hogy még komolynak mondott rendezvényeken, konferenciákon sem tudnak döntéseket hozni a vezetők. Miért? Mert nekik is megmondják, mit tegyenek. Őket az a hatalom már nagyon jól ismeri, aki vezérli az egész rendszert. Nagy tudású, nagy tapasztalatú, hihetetlen vagyonnal rendelkező embercsoportról van szó. A totális megfigyelés, az információ, az adatok ma a legfontosabb fegyverek. Ennek birtokában minden elérhető. Tudják, van egy érdekes mondás: mindennek és mindenkinek megvan az ára. Ezt nem kell tovább ragozni. Van valami, amit nem szabad elfelejteni. Itt idéznék egy filmben elhangzott mondatot. A tudatlanság egy áldásos állapot. Lehet, hogy igaz. Vajon miért? Nagyon egyszerű. Így semmit nem kell tenni senkinek, nem kell gondolkodnia, mert megmondják, hogy viselkedjen, mit csináljon. Itt a kulcsszó, hogy nem kell gondolkodnia. Az emberek egy illúzió világban élnek, azt hiszik, hogy ők döntenek, hogy ők döntésképesek, hogy ők okosak. Csak egy mostani példa. Az „okoskészülékek”-nek titulált eszközök valójában a technológia fejlődés egyik állomása. Nem okos, hanem annak a készüléknek már azt, és úgy kell tudnia. Ennyi. Sajnos az emberek ezt elhiszik, azon egyszerű oknál fogva, hogy tudatlanok. Ezzel párhuzamosan felmerül egy sokkal veszélyesebb dolog, mégpedig a bizonytalanság és a bizalmatlanság. Ha ezeket a fogalmakat elültetik az emberekben, akkor kialakul egy függőség, melynek következménye a döntésképtelenség. Mindent kérdezni kell, mert semmi nem biztos. Innen már csak egy ugrás a pszichés állapot. Hazánkban több mint 1,8 millió ember szorul valamilyen lelki segítségre. Ez csak a felnőtt lakosság. A fiatalok ebben nincsenek benne, akik egyre inkább rászorulnak ilyen segítségre, hiszen teljesen torz gondolkodást képviselnek, aminek következménye a felelőtlen viselkedés. Vajon van-e megoldás? Lehet-e ez ellen tenni valamit? Lehet-e ezen változtatni? Jó kérdések. A legfontosabb, hogy az emberek akarnak-e változtatást. Ha a mellett döntenek, hogy a „tudatlanság egy áldásos állapot”, akkor nincs mit tenni. Egy minden oldalról kiszolgáltatott, teljes mértékben irányítás alatt levő emberi faj jön létre. Ha viszont kezdi magát képezni, és tudással felvértezni, akkor jobban el tud igazodni mindenben, és nem tudják teljes egészében kihasználni. Szerintem ez lehet az igazi cél.  

2020.09.05.

Egy fontos szempont 

Az emberiség létszáma lassan eléri a nyolc milliárd főt. Ennyi embert kell ellátni a Földnek. Képzeljük el, hogy vannak olyan területek, melyek mezőgazdasági termelésre teljesen alkalmatlanok. Ilyenek a sarkvidékek, a sivatagok, a sziklás területek, stb. Elég kevés hely marad arra, hogy az élelmiszer igényeket ki tudják elégíteni. Pontosabban leírva a termesztésre alkalmatlan területek földrajzilag Észak-Amerika felső tartománya, a Szahara, és Dél-Afrika keleti partja, Ausztrália középső része, valamint Szibéria, és az ázsiai területek nagy része. Az erősen terhelt területek Európa szinte teljes része, Dél-Amerika északi vidéke, Ázsia távol-keleti része. Ki lehet jelenteni, hogy nagyon kevés hely marad arra, hogy ezt az embertömeget el lehessen látni élelmiszerrel. Az egyre növekvő új technológiák áthidaló megoldásként jelentkeznek. Az adott területen történő termésnövelés átmenetileg biztosítja az ellátást. Sajnos egyre több olyan területet vonnak be ebbe a láncba, amely a természetet is érinti. Lassan nem lehet fenntartani a biodiverzitást, azaz a biológiai sokféleséget. Miért baj ez? Állat- és növényfajok eltűnésével állunk szembe. A nagyobb igények nagyobb területeteket igényelnek, ezáltal elvesznek az egyes fajok életterei. Egy érdekes folyamat kezd kirajzolódni. Vannak olyan területek, melyeket ezidáig nem lehetett bevonni ebbe a tevékenységbe. Mire gondolok? Szibéria jelentős része, valamint Kanada északi területe. Itt vannak olyan fagyos területek, melyeket a globális felmelegedés miatt egyre inkább be lehet vonni a mezőgazdasági termelésbe. Csak gondoljunk bele. Ha most is el tudják látni a lakosságot, akkor vélhetően a népesség gyarapodása miatt nagy szükség lesz ezekre a területekre. Persze ez most még csak egy lehetőség latolgatása. Tény, hogy ezek a területek olvadnak, és talán idővel termékennyé is tudják tenni.

 

2020.08.31.

Egy új jelenség

Egyre inkább olyan hírek, és sajnos olyan tapasztalatok kerülnek elő, amelyek egyszerűen eltérnek a megszokott hétköznapi dolgoktól. Mire gondolok? Hogy aktuális maradjak, a mostani járvány kiinduló pontja egy denevér volt. Ami engem egy kissé megrémített, az az volt, amikor egy kutató kijelentette, hogy minden vadon élő állatban ott van valamilyen veszélyes kórokozó. Ha ennek a kijelentésnek nyomán egy kicsit körülnézünk, akkor bizony elég sötét kép kezd kirajzolódni. Látjuk, hogy vannak népek, akik különböző vadon élő állatokat, rovarokat is előszeretettel fogyasztanak. Ezzel addig nincs baj, amíg csak ők fogyasszák. Ugyanis életvitelük kapcsán nekik ez egy megszokott dolog. Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor az utazási irodák felhívják a figyelmet, hogy ne igyanak az ottani országban használt vízből. Az ott élőknek semmi bajuk nem lesz, de a más országból odalátogató embereknek komoly problémát okoz. Valahol ez az a terület, amelyen érdemes egy kicsit elgondolkodni. Milyen változások történnek ma világszerte? A témához kapcsolódóan a vadon élő állatok élettere kezd zsugorodni. Ebből adódik, hogy egyre közelebb kerül az emberhez, és egyre nagyobb a veszélye annak, hogy valamilyen fertőzés kerül át az emberre. A történelem során több olyan világjárvány is kialakult, melyeket állatok okoztak. Most is ennek az egyik válfaját éljük meg. Nevezetesen egy denevérről átkerült vírus okozza a mai járványt. Ha jól belegondolunk, akkor azt kell mondani, hogy ezek a láthatatlan kórokozók mindenhol jelen vannak, csak arra várnak, hogy megfelelő életkörülmények alakuljanak ki számukra. Ezt követően alattomosan és szabadon terjed. A mai kor egyik veszélyes területe, a többi között, a hulladékok nem megfelelő tárolása és kezelése. Gondoljunk bele. Az olyan intézmények környékén, ahol élelmiszereket árusítanak, tárolnak, előbb, utóbb feltűnnek a patkányok, egerek, sőt, néhány madárfaj is. Mivel egyedszámuk jelentős, így csak idő kérdése mikor közvetítenek valamilyen betegséget. Sajnos, ha körülnézünk, a mai ember egyáltalán nem fogja fel, hogy milyen károkat, és milyen fertőzési gócokat hoz létre azzal, hogy illegálisan lerakja valahol a szemetét. Ebben a szemétben minden benne van. Olyan dolgok is, amik fertőzőek lehetnek. A vadon élő állatok ezeket megtalálják, és kontaktusba kerülnek ezekkel a dolgokkal. Ezt követően apró rágcsálók, rovarok, madarak által visszakerülhet az ember környezetébe, és máris kialakul a fertőzés. A történelem során több nagy világjárvány is felütötte a fejét. Legtöbb esetben a tisztább környezet állította meg a fertőzés tovaterjedését. Ma már ennek minden feltétele megvan. Sajnos azt kell mondani, hiába van meg, ha az emberek felelőtlenek, és saját maguk környezetét teszik ki valamilyen fertőzésnek. Ez visszaüt az emberre. Ezt kellene megérteni. Felelősség teljesen gondolkodni. A természet igen sok meglepetést tartogat még. Ha túlságosan erőszakosan beleavatkozunk, akkor nagyon rossz következményei, sőt, tragikus következményei vannak, és lesznek is.     

 

 

 

Vélemény

Lehet, hogy én vagyok maradi, de több minden mondjuk úgy, érdekes dologgal találkoztam a különböző hírcsatornákon. Kezdem azzal, hogy milyen szép a magyar nyelv. Annyira választékosan lehet beszélni, hogy szinte elképzelni nem lehet. Jelzők sokaságát lehetne használni, mégis valahogy az emberek leragadtak egy érdekes mondatnál. Megpróbálom idézni: „nekem bejön”. Azt hiszi, hogy ezzel divatos? Nem. Sőt!  Ezt még bővítik néhány más semmit mondó szóval. Magyarul, ingerszegény emberrel állunk szembe. Tudom mit jelent, és mire akarnak célozni, de vajon csak ennyire telik a sok szép jelzők közül? Ez siralmas. Vagy.

Több műsor is foglalkozik az emberi kapcsolatokkal. A mai fiatalok nem tudnak beszélni, nem tudnak udvarolni, nem tudják használni a szép magyar nyelvet. A káromkodás, az ízléstelen megnyilvánulások, stb. ez a menő. Lányok, fiúk egyaránt. Nincs kivétel. Hallom az utcán őket. Sok esetben érteni sem lehet, amit mondanak. Ami a legszomorúbb, hogy udvarolni sem tudnak. A legszebb, ami elképzelhető, hogy valakinek, aki tetszik nekem, olyanokat mondjak, ami elvarázsolja. Én még most is idős fejjel udvarolok a páromnak. Tudják milyen öröm nézni a párunkat ilyenkor is? Felemelő érzés. Na, ettől fosszák meg partnereiket a mai fiatalok. Vagy nincs rá igény?

Többször is előfordul, hogy olyan műsor van, aminek semmi köze a való élethez. Olyan embereket válogatnak össze, akiknek közük nincs a hétköznapi élethez. Lányokat, fiúkat összeválogatnak valami alapján, aztán gyerünk, csináljuk. A mai fiatalok pedig ezeket próbálják másolni, na, nem sok sikerrel. Ugyanis szinte semmijük nincs meg hozzá. Főleg pénzük nincs.  A több hétig tartó műsor lényege, hogy ki kit tud ágyba vinni. Ez a lényeg. Elvannak, jól érzik magukat, addig sem kell mást csinálni. Nem az átlag van előtérben. Bőven nem. Aztán jön a következő, hogy már huszonévesen életmód tanácsokat, főzési, sportolási, karrier, kapcsolati tanácsokat osztogatnak, élettapasztalat, emberismeret, és tudás nélkül.

Van még valami. Teljesen el vannak varázsolva, vagy nem is tudom, mit képzelnek akkor, amikor egy adott személyről valamilyen kép készül, és valami más is látszik a képen. Arra gondolok, hogy véletlenül több minden látszik belőle, mint szeretné. Vagy mégse? Na, de vissza az alapgondolathoz. Elég szomorú, hogy szinte gyerekes viselkedéssel reagáljanak egy ilyen ártalmatlan dologra, ráadásul egy magát felnőttnek valló ember. Bárkivel előfordul hasonló a minden napi életben. Vagy ez már annyira újdonság?

Talán szigorú vagyok, de nem tudtam elmenni a dolgok mellett. 

2020.07.31.

A leggazdagabbak

      Lehet, hogy sokan tudják, hogy kik azok az emberek, családok, akik olyan hatalmas vagyonnal rendelkeznek, ami szinte elképzelhetetlen. Időnként lehet, látni ezekről az emberekről, családokról valamilyen tudósítást, de csak rövid ideig, és egyáltalán nem sűrűn.

Rockefeller-család vagyon: 1-3 trilliárd dollár

A Rothschild-család vagyon: 2 trillió dollár

Morgan-család, a Baruch-család, a Winsor-ház, a Murdoch-család, az Oppenheimer-család, a  Pritzker-család, Astor,  Bundy, Collins, DuPont, Freeman, Kennedy, Li, Onassis, Russel, VanDuyn, Meroving.

Valószínűleg a fiatalabb korosztálynak ezek a nevek semmit sem mondanak. Az idősebbek viszont emlékezhetnek ezekre a nevekre, sőt, van, amelyik szóbeszéd tárgyát is képezte, ha gazdagodási jelzőt akartunk használni. Ma már időnként hallani ezekről a családokról, emberekről, akik közül vannak olyanok, hogy nagyon lentről kezdték, és úgy alakították, gyarapították vagyonukat. Vannak olyanok, akik már egy meglévő tőkét futtattak fel okos gondolatokkal, megérzésekkel, és vannak olyanok, akik egy kissé spekulációs úton kerültek komoly összegek birtokába. Szinte ketté lehet osztani ezt a réteget is, hiszen van, aki közzé teszi vagyonának összegét, de vannak olyanok, akik ezt soha nem teszik meg. Hogy ebből mégis akadt kettő, az a véletlen műve. Valahogy kitudódott. A fent felsorolt 19 család vagyona ismeretlen. Lehet, hogy ki sem lehet mondani. Azt hiszem, nem kell nagyon bizonygatni, hogy olyan hatalmas pénzösszeggel, amivel ezek a családok rendelkeznek, nemcsak a további gyarapodást szorgalmazzák, hanem az irányítást is befolyásolják a világban. Az érdekek mikéntjét, módját soha nem kell, és nem lehet keresni. Olyan összefonódások találhatók ezeken a helyeken, amikre egyáltalán nem lehet gondolni, és nem is tudunk, hiszen olyan összegekről, és olyan egyéb dolgokról van szó, ami csak ezekben a körökben képzelhető el. Az apáról fiúra szálló tapasztalat mellett hihetetlen tudással is rendelkeznek ezek az emberek, illetve az egész család. Egy szigorúan összetartó, fegyelmezett rendszerről lehet beszélni. Így lehet folyamatosan előre jutni, és még nagyobb vagyonra, illetve befolyásra szert tenni. Nem állok messze, hogy kijelenthessem, ezek a családok irányítják a Földön történő eseményeket. Mindent, szó szerint mindent. Ezt csak azért merem mondani, mert az emberek egyik alapvető tulajdonsága az uralkodás mások felett. Ez a magatartás minden szinten jelen van. Amióta az ember létezik a Földön, ez így van, legyen az bármilyen rendszer, legyen az bármilyen csoportosulás, vagy bármi más. Mindig van egy vezető, aki irányítani akar. Mindig van, aki erőszakosabb, sok esetben okosabb a többieknél. Ebben a felállásban az okosság a lényeg. A tudásuk hasznos kihasználásával tudták elérni ezek az emberek, hogy felnézzenek rájuk, főleg a pénzük miatt.

     

Walton-család

190,5 milliárd dollár

Mars-család

126,5 milliárd dollár

Koch-család

124,5 milliárd dollár

Al Saud-család

100 milliárd dollár

Wertheimer- család

57,6 milliárd dollár

Dumas-család

53,1 milliárd dollár

Van Damme, De Spoelberch, De Mevius

52,9 milliárd dollár

Boehringer, Von Baumbach

51,9 milliárd dollár

Ambani-család

50,4 milliárd dollár

Cargill, MacMillan

42,9 milliárd dollár

Thomson-család

39,1 milliárd dollár

Kwok-család

38 milliárd dollár

Chearavanont-család

37,9 milliárd dollár

Johnson Fidelity

37,4 milliárd dollár

Cox-család

36,9 milliárd dollár

Quandt-család

35 milliárd dollár

Pritzker-család

33,7 milliárd dollár

Johnson (SC)

33 milliárd dollár

Mulliez-család

33 milliárd dollár

Albrecht-család

32,6 milliárd dollár

Hartono-család

32,5 milliárd dollár

Rausing-család

32,5 milliárd dollár

Lauder-család

32,3 milliárd dollár

Hoffmann Oeri-család

31,3 milliárd dollár

Ferrero-család

29,8 milliárd dollár

Forrás: novekedes.hu

Ez magával hozta azt is, hogy vezetői pozíciókat töltsenek be, és alakítsanak ki egy olyan apparátust, amely működtetni és gyarapítani tudja a vagyont és hatalmat. Ezek a családok irányítják a mindennapjainkat. Ez az irányítás határozza meg, hogy mi, miért történik, mi lesz, és minek kell bekövetkeznie. Ehhez az egész dologhoz még az is hozzátársul, hogy olyan oktatási formában vesznek részt, amiben nagyon kevesen. Olyan oktatók, olyan szakmai emberek tartanak előadásokat nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is, akik tökéletesen alkalmasak arra, hogy hosszú távon irányítani tudjanak. Itt olyan oktatás is történik, amit máshol még csak nem is érintenek. Ez hozzátartozik ahhoz, hogy megfelelő módon, megfelelő rálátással, megfelelő előrelátással tudjanak irányítani sok százmillió embert. Az egyes összefonódások és érdeki manőverek mikéntjét és mechanizmusát nem ismerjük. Persze nem is az a cél, hogy ehhez a tudáshoz bárki is hozzáférjen. Addig, amíg ez a tudás a birtokukban van, addig tökéletesen működik ez a manipulatív rendszer. Ha belegondolunk, ugyanez történik egy egyszerű családnál is. Mit, hogyan, miképpen kell, kellene csinálni ahhoz, hogy jobb legyen. Ebben az esetben a több százmilliós tömeg a gyerekek, a vezetők, az irányítók, a szülők. Tudom, ez nagyon le van egyszerűsítve, de a lényeg ugyanaz. Vezetni, irányítani egy kis közösséget. Azon a szinten is feldarabolódnak a feladatok. A módszeresség, a következetesség, a precizitás, és nem utolsó sorban a megfelelő tudás birtokában ez a rendszer tökéletesen működik.        

2020.07.18.

Reklám, avagy figyelnek minket 

Kijelentik a szakértők, hogy az „okostelefon”, és egyéb elektronikai kütyük, bizonyos funkciója nyomon követi az embereket. Merre jártak, mit csináltak, mit vásároltak, stb. Akkor mit papolnak az adatvédelemről! Innen már csak egy ugrás, és lekérdezhetnek minden adatot a telefon használójáról. Ki tudja azt, hogy milyen összefonódás van az egyes szolgáltatók és az adathalászok között, akik fel is használják a személyes adatainkat. Hol van itt adatvédelem? Most megint butítanak? Nem tudok mit mondani. Ennyire ostobának nézik az embereket. És tudják mi a szörnyű? Azzal, hogy ki van jelentve a személyes biztonság, már régen azoknak a kezében van az információ, akik különböző kimutatásokat, grafikonokat, következtetéseket, stb. vonnak le az egyes emberek kütyüjén keresztül. Az emberek pedig meg vannak győződve, hogy mindezeket ő értük teszik. Ember, ébredj már fel! Nem Te vagy a fontos. A Te személyed már régen elavultnak minősül. Te fogyasztó vagy. Egy a több millió, milliárd közül. Ennyi. Illúzió? Persze. Az eddigi legnagyobb, és még közel sincs vége. Ne áltasd magad. Élj úgy, ahogy előírják, mindent aszerint tegyél, amit mondanak, és akkor jó állampolgár leszel. Minden lépésedet figyelik. Vedd már észre! Tudom, ez már hiába. Meg vagy győződve arról, hogy nagyon sok minden érted van. Maradj ebben a hitben, és boldog ostoba ember maradsz. Teljesen véletlenül akadtam egy oldalra, ahol a következő felhívás jelent meg. Megmondom őszintén meglepődtem. Idézem szó szerint. „Weboldalán sütiket használunk személyes adatok gyűjtésére és felhasználására”. Néhány mondattal lejjebb: „Ez magába foglalja a személyes adatainak feldolgozását, beleértve az IP-címét, és böngészési viselkedést”. Még valami. Egy másik portálon adatvédelmi irányelvek címszó alatt a következő olvasható. Na, itt lepődtem meg igazán. Persze lehet, hogy én vagyok lemaradva valamiről. „Gyűjtjük azokat a tartalmakat is, amelyeket a szolgáltatásaink használata során létrehoz, feltölt vagy másoktól megkap. E tartalmak közé tartozik például az elküldött és fogadott e-mailek, az elmentett fotók és videók, a létrehozott dokumentumok és táblázatok, illetve a YoutTube-videókhoz fűzött megjegyzések. Az általunk gyűjtött tevékenységadatok közé a következők tartozhatnak: azok a személyek, akikkel kommunikál vagy tartalmat oszt meg. Ha szolgáltatásaink használatával indít és fogad hívásokat vagy SMS-eket, akkor gyűjthetjük a telefonszolgáltatással kapcsolatos naplóadatokat, például az Ön telefonszámát, a hívó fél telefonszámát, a hívott fél telefonszámát, az átirányítási telefonszámokat, a hívások és SMS-ek dátumát és időpontját, a hívások időtartamát, az útválasztási információkat és a hívások típusait. Gyűjtjük a felhasználók tartózkodási helyével kapcsolatos adatokat”. Lenne még, de nem akarom folytatni. Ennyi bőven elég. Ezt mindenki megtalálja, ha egyáltalán elolvasta ezeket az irányelveket. Hát nem semmi. Magyarra lefordítva, minden adatot gyűjtenek mindenkiről. Azt senki nem tudja, hogy ezeket mire használják fel, illetve mire használhatják fel. Egy biztos. Az emberek megfigyelése hihetetlen méreteket öltött. Ennek ellenére beszélnek adatvédelemről, meg mindenféle személyes védelemről. Ugyan már. Ezt ki hiszi el. Tessék megjegyezni, olyan, mint adatvédelem nem létezik. Szabadon használják adatainkat. Adják-veszik, kinek milyen érdeke húzódik mögötte.

2020.07.05.

Olyan furcsa

Biztos voltak már úgy, illetve hallottak olyan kifejezéseket, melyeket korábban nem. Az elismerem, hogy haladni kell a korral, és hogy modernizálódunk, de azért vannak olyan kifejezések, értékek, adatok, melyek valahogy nem igazán illeszkednek bele a szókincsünkbe. Magyarul, sok mindennek adnak valami új nevet, új fogalmat, új értelmezést. Sok esetben semmi értelme nincs. Elég sok van ilyen. Néhányat összegyűjtöttem.

Okos eszközök: manapság már minden „okos”. Erről a marketingesek tehetnek, mert ezáltal válik eladhatóvá egy termék. Ami előtt nem szerepel ez a szó, az már „gagyi”. De vajon mitől lesz egy eszköz okos. Csak röviden. Semmitől. Ez egy egyszerű fogás, hogy valamit el tudjanak adni. Ez a cél. Valamikor és is marketing vezető voltam. Megmondom őszintén, én szégyelleném magam, amilyen áron hirdetnek bizonyos dolgokat. Szomorú azt látni, hogy egy százezer forint értékű termékre oda meri íratni, hogy 99 999.-forint. Ez egy nagyfokú hozzá nem értésre utal. Ellenvéleményként mondanák, hogy ez egy lélektani határ, hogy nem annyi, hanem „csak” ennyi. Ez viszont egy becsapás, átverés. Ugyanis hiába nincs már egy meg két forintos, akkor az árakban sem szabadna engedni ennek a propagálást, mert az az ár hamis. Nem fedi a valóságot, hiába is hivatkoznak arra, de hát kerekíteni kell. Becsapják a vevőket. Vagy ötre, vagy nullára kellene végződniük az áraknak. De térjünk vissza az okos  eszközökre. Egy valamit tudomásul kell venni. A technológiai és technikai fejlődés ma már megköveteli a berendezésektől, hogy a lehető legmodernebb formában működjenek. Ettől még nem okos. Ezt kell tudnia. Lehetne több használati eszköz között is párhuzamot vonni, de sok értelme nincs. Talán egyet mégis. A telefonok. A mai fiatalok a telefon elnevezést így találják helyesnek. Aki kicsit idősebb, az tudja, hogy ennek a fejlődése magával hozta a készülék több, vagy inkább sokfunkciós változatát. Ettől modernebb, de nem okosabb.

BMI kalkulátor kg/m2

Ezt az értéket többször is megnéztem. De rájöttem, hogy nem tévedek. A m2 azt jelenti, hogy magasság. Meglepődtem. Lehet, hogy én vagyok maradi, de én úgy tanultam, hogy a m2 az területet jelent. Hát mindig akad valami, ami újnak mondható. Vajon ezt miért kell így feltüntetni? A négyzetméter az terület, a magasság az egy hosszúság. Az ember magasságát nem négyzetméterben határozzuk meg, hanem centiméterben. Persze lehet magyarázni, de minek. Vannak pontosan és jól meghatározható definíciók, melyek egyértelműsítik az adott fogalmakat. Ennek megváltoztatása esetleg még zavart is okozhat.

A testtömegindex (rövidítve TTI[1] vagy BMI /angol: body mass index/, ritkább elnevezéssel Quetelet-index) egy statisztikai mérőszám, az egyén testmagasságának és -tömegének arányát méri. Kiszámítása során kilogrammban  megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.

Forrás: Wikipédia

Vajon érdemes bonyolítani?

  6 kontinens: Európa, Ázsia, Afrika, Amerika, Ausztrália, Antarktisz

       Egy vetélkedő alkalmával érdekes információ ütötte meg a fülemet. Dél-Amerika a hetedik kontinens. Azt hittem rosszul hallok. Az amerikai részt szuperkontinensnek is hívják, hiszen területe hatalmas. A megváltozott földrajzi elnevezésre semmiféle egyértelmű írásos anyagot nem találtam. Talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy miért kell, mert semmi nem teszi szükségessé, hogy a hosszú időn keresztül használt elnevezéseket megváltoztassák. 

Déli-óceán: hivatalossá 2000-ben a Nemzetközi Hidrográfiai Társaság (IHO) nyilvánította. A Déli-óceán a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz közötti víztömeg neve a modern földrajztudományban, az ötödik óceánként emlegetik. A fogalom használata egyelőre nem általános. A magyar kartográfia sem használja, a Földrajzinév-bizottság nem ismeri el óceánként.

Forrás: Wikipédia

Először érdekesnek tűnt az elnevezés, de utána néztem, és valóban 2000-ben adták ezt a nevet az Antarktisz körül húzódó víztömegnek. Ezzel talán el is vették a korábban tanult tengerek neveit. Davis-tenger, D’ Urville-tenger, Ross-tenger, Amundsen-tenger, Bellingshausen-tenger, Weddel-tenger, Scotia-tenger. Lehet, hogy bizonyos új mérési eredmények miatt, ami az ottani különleges időjárásnak tudható be, változtattak a néven. Én úgy gondolom, hogy talán érdemes megtartani ezeket a hosszú időn át használt neveket, hiszen ha ezeket nem emlegetik a nevükön, akkor egy idő után elfelejtődnek. Kár lenne. Az IHO, illetve a hozzá fűződő szakmai csoportosulás alkalmazza az általuk kitalált nevet. A földrajzot kedvelő és szerető emberek, akik ezt tanulták és ezt tudják, maradjon meg nekik az eredeti elnevezés.  

Villámárvíz: villámárvíznek nevezzük az olyan, általában kisebb vízfolyásokon megjelenő árhullámot, mely a csapadékhullást követően rövid időn belül megjelenik, a szokásosnál jelentősen nagyobb vízállást eredményez, majd néhány óra leforgása alatt le is vonul. Mi szükséges hozzá? Hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, dombos vagy hegyvidéki terület, olyan völgyrendszer, amely nagyobb területről gyorsan összegyűjti a vizet, valamint minél gyorsabb lefolyást biztosító felszín. A nagy csapadék többnyire egymást követő zivatargócokból kialakuló felhőszakadás eredménye. Forrás: OMSZ

Kihullható csapadék: az egy négyzetméter felett található légoszlopban levő 45-50mm vízgőztartalom, ami azt jelenti, hogy már egyetlen zivatargóc is képes lenne ennyi vizet kipréselni a levegőből. Forrás: OMSZ

Azt hiszem, hogy teljesen fölösleges olyan új meghatározásokat alkalmazni, melyek nem illeszkednek a hétköznapi társalgási stílusba. Érthetően és világosan kellene meghatározni és elmondani, hogy milyen idő várható. Ezek a kifejezések nem teszik világossá, hogy milyen jelenségekre lehet számítani. Találgatások, furcsa kifejezések teszik zavarossá a jelentést. A szakma használja, de hétköznapi embereknek erre nincs szükségük. Van egy bevált módszer, azt kellene követni. Egy megjegyzést azért tennék. Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy az előrejelzéseket hogy lehetne egyre pontosabbá és megbízhatóbbá tenni. Ugyanis elég pontatlan és bizonytalan, szinte tényleg jóslásról lehet beszélni az időjárás előrejelzés kapcsán. A közzétett térképek nagyon pontatlanok. Félreértés ne essék. Tudom, hogy az időjárás eléggé változékony, még 24 óra elteltével is. A pontatlanság ennek ellenére nagyon nagy.

    Hőségnapok. Egy újabb szakmai kifejezés. Azt jelenti, hogy a hőmérséklet 30 Celsius fok fölé emelkedik. Ezek a napok az utóbbi két évtizedben megszaporodtak.

Extrém hőmérséklet. Ez a kifejezés azt takarja, amikor a hőmérséklet 35 Celsius fok fölé emelkedik.   

Szélsőséges időjárás. Azt hiszem ehhez nem sok magyarázat szükséges. Ebbe beletartozik minden olyan változás, amely a megszokottól lényeges eltérést mutat.

Hőhullám. Ez a kifejezés arra mutat rá, hogy amikor a napi középhőmérséklet három egymást követő napon keresztül 25 Celsius fok felett van. Ez az időjárási jelenség is egyre gyakoribb.

Hőzivatar. Furcsa volt hallani ezt a kifejezést. Természetesen utána néztem ennek is. A hőzivatar szót beütve, a következő állítás került elő:

Hózivatar

Télen kialakuló konvektív jellegű elektromos tevékenységgel kísért heves hózápor (lásd hózápor), a zivatar téli megfelelője. A hózivatart minden esetben dörgés (lásd mennydörgés) és gyakran szélerősödés kíséri. Intenzív hózivatarnál több centiméternyi friss hó is hullhat. Gyakran a középtroposzférában (5-6 km) egy leszakadt un. magassági hidegcsepp területe alatt alakulnak ki. A téli zivatarok üllője gyakran csak 5-6 km-en van.

Forrás: Metnet

Én úgy érzem, hogy ez a definíció egy kicsit eltér attól az időjárási állapottól, amire próbálták megemlíteni. Ugyanis nyár van. Tovább keresve kiderült, hogy ilyen meghatározást hiába keres valaki, nem talál. Majd találtam egy helyet, ahol a hőzivatart azzal magyarázzák, hogy cellák alakulnak ki, melyekből nagy mennyiségű csapadék várható lokális viszonylatban, tehát kis helyen. Csak egy kérdés. A csapadéknak mi köze a hőzivatarhoz? Ezt érti valaki? Persze az egyértelmű, hogy egy zivatar alkalmával a hőmérsékletek is jelentősen változnak, mégpedig rövid idő alatt. Ettől annak még simán zivatar a neve.

Légzuhatag. Talán ez is egyérdekes kifejezés, egy légköri jelenségre.  Jelentése: lecsapódó légtest. Olyan erős légáramlat, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen, vagy annak közelében. Csak pár percig tart. Van száraz légzuhatag, amikor alig, vagy semennyi eső nem hullik. A nedves légzuhatag jelentős mennyiségű csapadékkal jár.

Egyre gyakrabban fogunk találkozni ilyen kifejezésekkel, mert az időjárás egyre inkább tolódik a szélsőségek felé. A nagyközönség felé viszont érthetőbben kellene közvetíteni és elmondani a változásokat, várható légköri eseményeket. Ilyen egyszerű.  

 

2020.08.31.

Egy új jelenség

Egyre inkább olyan hírek, és sajnos olyan tapasztalatok kerülnek elő, amelyek egyszerűen eltérnek a megszokott hétköznapi dolgoktól. Mire gondolok? Hogy aktuális maradjak, a mostani járvány kiinduló pontja egy denevér volt. Ami engem egy kissé megrémített, az az volt, amikor egy kutató kijelentette, hogy minden vadon élő állatban ott van valamilyen veszélyes kórokozó. Ha ennek a kijelentésnek nyomán egy kicsit körülnézünk, akkor bizony elég sötét kép kezd kirajzolódni. Látjuk, hogy vannak népek, akik különböző vadon élő állatokat, rovarokat is előszeretettel fogyasztanak. Ezzel addig nincs baj, amíg csak ők fogyasszák. Ugyanis életvitelük kapcsán nekik ez egy megszokott dolog. Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor az utazási irodák felhívják a figyelmet, hogy ne igyanak az ottani országban használt vízből. Az ott élőknek semmi bajuk nem lesz, de a más országból odalátogató embereknek komoly problémát okoz. Valahol ez az a terület, amelyen érdemes egy kicsit elgondolkodni. Milyen változások történnek ma világszerte? A témához kapcsolódóan a vadon élő állatok élettere kezd zsugorodni. Ebből adódik, hogy egyre közelebb kerül az emberhez, és egyre nagyobb a veszélye annak, hogy valamilyen fertőzés kerül át az emberre. A történelem során több olyan világjárvány is kialakult, melyeket állatok okoztak. Most is ennek az egyik válfaját éljük meg. Nevezetesen egy denevérről átkerült vírus okozza a mai járványt. Ha jól belegondolunk, akkor azt kell mondani, hogy ezek a láthatatlan kórokozók mindenhol jelen vannak, csak arra várnak, hogy megfelelő életkörülmények alakuljanak ki számukra. Ezt követően alattomosan és szabadon terjed. A mai kor egyik veszélyes területe, a többi között, a hulladékok nem megfelelő tárolása és kezelése. Gondoljunk bele. Az olyan intézmények környékén, ahol élelmiszereket árusítanak, tárolnak, előbb, utóbb feltűnnek a patkányok, egerek, sőt, néhány madárfaj is. Mivel egyedszámuk jelentős, így csak idő kérdése mikor közvetítenek valamilyen betegséget. Sajnos, ha körülnézünk, a mai ember egyáltalán nem fogja fel, hogy milyen károkat, és milyen fertőzési gócokat hoz létre azzal, hogy illegálisan lerakja valahol a szemetét. Ebben a szemétben minden benne van. Olyan dolgok is, amik fertőzőek lehetnek. A vadon élő állatok ezeket megtalálják, és kontaktusba kerülnek ezekkel a dolgokkal. Ezt követően apró rágcsálók, rovarok, madarak által visszakerülhet az ember környezetébe, és máris kialakul a fertőzés. A történelem során több nagy világjárvány is felütötte a fejét. Legtöbb esetben a tisztább környezet állította meg a fertőzés tovaterjedését. Ma már ennek minden feltétele megvan. Sajnos azt kell mondani, hiába van meg, ha az emberek felelőtlenek, és saját maguk környezetét teszik ki valamilyen fertőzésnek. Ez visszaüt az emberre. Ezt kellene megérteni. Felelősség teljesen gondolkodni. A természet igen sok meglepetést tartogat még. Ha túlságosan erőszakosan beleavatkozunk, akkor nagyon rossz következményei, sőt, tragikus következményei vannak, és lesznek is.     

2020.08.26.

Igénytelenség

Azt hiszem, nagyon találó az a kifejezés, hogy igénytelenség. Hogy mire? Lehet, hogy másoknak is feltűnt, de sajnos a művészeket sem kerüli el ez az állapot. Sokszor lehet látni és hallani színészeket, főleg amikor nyilatkoznak, hogy rendetlen hajjal, szinte szakadt pólóban, borotválatlanul állnak a nyilvánosság elé. Tiszteljék már meg a közönséget, és persze saját magukat azzal, hogy normálisan jelennek meg. Egyáltalán ne gondolják azt, hogy azért, mert ők valamilyen művészeti ágat képviselnek, akkor már szinte külön kategóriába kell sorolni. Nem kell. Ugyanolyan emberek, mint bárki más. Ő ezt választotta, ezt a formát képviseli, ebből él. Az, hogy az ismeretségük nagyobb szinten van, mint mondjuk egy egyszerű hétköznapi embernek, az egy dolog. Az az ember is egy értékes valaki a maga területén. Pontosan az, hogy sokan ismerik őket, ha nem is személyesen, éppen e miatt kellene nagyobb figyelmet fordítaniuk a nagyközönség felé, hogy úgy nézzenek ki, ahogy egy művésztől elvárható lenne. Vagy ez már nem érdekel senkit? Még a művészt sem? Hát elég nagy baj. Követendő példa lenne az emberek számára az elegáns megjelenés. Persze vannak ilyenek is, de a többség ezt teljes egészében mellőzi. Vajon miért ez a közömbösség? Miért ez az igénytelenség? Így akarja kifejezni művészi vénáját? Szerintem így nem tudja, sőt, inkább szörnyülködnek azok, akik látják, hogy hogy nézhet ki így egy színész? Én gondolom rosszul? Lehet. De hagyjuk már meg az embereknek, legyen az bárki, hogy van egy szépérzék. Talán nem kellene lerombolni. Valószínű, hogy ez a külső megnyilvánulás okozta, hogy ma már egy színházi előadáson trikóban, pólóban, rövidnadrágban jelennek meg az emberek. Tudom, ez úgy kényelmesebb, hogy lenge ruházatban megyek el megnézni egy darabot, de talán meg kellene adni a tiszteletet a színészeknek a közönség felé, és a közönségnek a művészek felé, hogy tisztelik azt, amit csinálnak. Tudom, mindenki úgy öltözik, viselkedik, ahogy akar. Ez már egy szokványos dolog. Talán azért csírájában még meg kellene őrizni a művészetek iránti tiszteletet, hogy később sarjadjon, mert növekedni kell, az biztos. Meg kell jegyezzem, hogy a művészeti ágazaton belül is vannak kivételek, mint mindenhol. Még szerencse.  

2020.08.14.

Kihívás, és még valami

Előszeretettel használnak az emberek bizonyos jól hangzó szavakat. Ezeket nem az idegen hangzásuk miatt, hanem azért, mert divatos és valami olyasmit fejez ki, ami más, különb. Az egyik ilyen az „okos”, a másik pedig a „kihívás”. Mondhatjuk ezekre, hogy divatos szavak. Ha mélyebben belegondolunk, akkor mindkettő egy természetes folyamatot próbál érzékeltetni. Az „okos” valami ellenállhatatlanul jó dolgot jelent, amire nekem szükségem van, mert úgy érzem, ezzel több vagyok. Az igazság az, hogy az ilyen titulussal ellátott eszközök, készülékek egy modern rendszerben természetesek. Ezeknek a készülékeknek már ezt kell tudniuk, hiszen ezért fejlesztették ki. Nézzünk egy példát. Fontos használati eszköz a mosógép. Régen, ha valaki még emlékszik, volt egy kerek henger, benne egy motor, ami meghajtott egy lapátot, ami forgatta a ruhát. Ebbe benne volt minden. Víz, mosószer, ami kell a mosáshoz. Ma már ezek a berendezések elavultak. A mai modern mosógépek korszerű vezérléssel vannak ellátva. A technológia lehetővé tette, hogy ilyen fejlődésen menjenek keresztül ezek a készülékek. Ettől még nem „okosak”. Ilyen szinten ezt kell tudniuk. Automatizálás, vezérlés. Ennyiből áll, hogy korszerű legyen. Ezzel a hozzáállással mindennek, ami fejlődésen ment keresztül, „okosnak” kell lenni. Ez nem így van. Egyszerűen egy jól működő, modern eszközről beszélünk. Tudom, éppen az előző cikkben szerepelt a modern kifejezés. Az emberek egészségi állapota a legfontosabb. Viszont a túlzásokba se szabad esni. Több alkalommal hallottam, hogy bizonyos dolgok elé odateszik a „kihívás” szót. Ez is egy általános jelenség és kifejezés. Sajnos olyan események elé is odabiggyesztik ezt a szót, aminek teljesen természetesnek kellene lennie, semmiféle különleges valamit nem igényel. A baj ott van, hogyha egy egyszerű dolog is „kihívást” jelent, akkor már nagy baj van. Hogy egy példánál maradjak. Ma már a gyerekvállalás, és a vele kapcsolatos összes tennivaló egy „kihívás”. Ma már a fiataloknak olyan eszközök álnak rendelkezésükre a gyerekvállalással kapcsolatban, amikre az én koromban egyáltalán nem volt lehetőség, sőt, nem is volt. Csak egy példa. A mai szülők el nem tudják képzelni, hogy régen az újszülöttet pelenkázták. Ezt a pelenkát abban a „buta” mosógépben mosták ki azután, hogy előtte kifőzték. Ugye? Ezt a szót talán már ebben a formában nem is ismerik, hogy mit jelent. Aztán az összes napi, családokat érintő, gyereknevelési, munkahelyi dolog „kihívás”, beleértve minden általános dolgot is. Talán jó lenne már felnőni az egyes feladatokhoz, és nem a „kihívást” emlegetni azzal a gondolattal, hogy milyen nehéz ezeket a feladatokat végrehajtani. A legalapvetőbb emberi tevékenység ne legyen már „kihívás”. Ha viszont ezt valaki ennek éli meg, ott már valami nagy baj van. Innen már csak egy ugrás, amikor arról beszélünk, hogy megfelelés, magalkuvás. Ezek is érdekes szavak, és még érdekesebb, ami mögötte van. Mindenkinek van egyéni megnyilvánulása, szokásai, világnézete. Ha valaki ezeket nem tudja intelligensen kezelni, akkor konfliktus alakul ki. A konfliktus pedig türelmetlenséghez, vitához, nézetkülönbséghez vezet. Ez egy sarkalatos pont. Sokan esnek abba a hibába, hogy megfelelési kényszer vesz rajtuk erőt, amikor valaki ismeretlennel találkoznak. Az egyén maradjon annak, amilyen. A helyzet az, hogy a mai embereknek ez sem megy. Szinte nem viselik el azt, ha a másik fél mást gondol egy adott dologról. Ez már konfliktust okoz, amit nem tudnak, és sajnos nem is akarnak kezelni, megérteni. Az is nagyon rossz, amikor valaki mindent megtesz azért, hogy valamilyen elvárásnak megfeleljen. Nem kell megfelelni semminek és senkinek. Egy ismeretségnek, egy barátságnak, egy párkapcsolatnak nem lehet alapja a megfelelési kényszer. Van még valami. Ez pedig a megalkuvás. Ez nem azt jelenti, hogy teljes egészében alávetem magam a másik ember elvárásainak. Ez nem egy bonyolult dolog. Ezeknek a tulajdonságoknak alapvetőeknek kellene lenniük. Hát ez sem igazán megy. E miatt van az, hogy egyre durvább nézetkülönbségek alakulnak ki a felek között. Ez is egy gondolkodásbeli hiányosság. Az egészséges gondolkodás felül tud kerekedni mindazokon a vélt, vagy kitalált dolgokon, amelyek valamilyen akadályt jelentenek két vagy több ember között. Ezt azért írom, mert a közösség szerepe is nagyon komoly, már annak, aki elfogadja. Sok hasznos információt lehet szerezni egy kellemes társaságtól, melyek tagjaiktól a beszélgetések kapcsán számunkra hasznos dolgot kiszűrve előbbre léphetünk. Ezeket később hasznosíthatjuk a későbbi párkapcsolatunk alkalmával. Ez nem megfelelés, nem magalkuvás, hanem egy pozitív előrelépés, és több, változatos vélemény, nézet, esetleg tapasztalat hasznosítása. Ezeknek a fogalmaknak a betartása sem egy bonyolult dolog. A kérdés az, hogy ezeket mennyire tudják az emberek betartani. Azt kell mondani, hogy nem e felé haladnak az emberek. Ez nem „trendi”.

Másképpen gondolkodnak az emberek. Ez a másképp gondolkodás kerül egyre jobban előtérbe, ami rossz mindenkinek. Egy idő után legfőképpen annak, aki műveli. A felismerés sok esetben későn következik be. Ekkor történik, hogy jönnek az ígéretek. Meg fogok változni, én csak jót akartam, ne haragudj rám, stb. Itt már nehéz igazságot tenni. Ha a bizalom elszáll, nehéz visszaállítani. Mindent lehet javítani, csak akarni kell. A kérdés az, hogy vajon az olyan emberek, akik ilyen jellemmel rendelkeznek, egyáltalán akarnak változtatni?

2020.08.07.

Vélemény

Lehet, hogy én vagyok maradi, de több minden mondjuk úgy, érdekes dologgal találkoztam a különböző hírcsatornákon. Kezdem azzal, hogy milyen szép a magyar nyelv. Annyira választékosan lehet beszélni, hogy szinte elképzelni nem lehet. Jelzők sokaságát lehetne használni, mégis valahogy az emberek leragadtak egy érdekes mondatnál. Megpróbálom idézni: „nekem bejön”. Azt hiszi, hogy ezzel divatos? Nem. Sőt!  Ezt még bővítik néhány más semmit mondó szóval. Magyarul, ingerszegény emberrel állunk szembe. Tudom mit jelent, és mire akarnak célozni, de vajon csak ennyire telik a sok szép jelzők közül? Ez siralmas. Vagy.

Több műsor is foglalkozik az emberi kapcsolatokkal. A mai fiatalok nem tudnak beszélni, nem tudnak udvarolni, nem tudják használni a szép magyar nyelvet. A káromkodás, az ízléstelen megnyilvánulások, stb. ez a menő. Lányok, fiúk egyaránt. Nincs kivétel. Hallom az utcán őket. Sok esetben érteni sem lehet, amit mondanak. Ami a legszomorúbb, hogy udvarolni sem tudnak. A legszebb, ami elképzelhető, hogy valakinek, aki tetszik nekem, olyanokat mondjak, ami elvarázsolja. Én még most is idős fejjel udvarolok a páromnak. Tudják milyen öröm nézni a párunkat ilyenkor is? Felemelő érzés. Na, ettől fosszák meg partnereiket a mai fiatalok. Vagy nincs rá igény?

Többször is előfordul, hogy olyan műsor van, aminek semmi köze a való élethez. Olyan embereket válogatnak össze, akiknek közük nincs a hétköznapi élethez. Lányokat, fiúkat összeválogatnak valami alapján, aztán gyerünk, csináljuk. A mai fiatalok pedig ezeket próbálják másolni, na, nem sok sikerrel. Ugyanis szinte semmijük nincs meg hozzá. Főleg pénzük nincs.  A több hétig tartó műsor lényege, hogy ki kit tud ágyba vinni. Ez a lényeg. Elvannak, jól érzik magukat, addig sem kell mást csinálni. Nem az átlag van előtérben. Bőven nem. Aztán jön a következő, hogy már huszonévesen életmód tanácsokat, főzési, sportolási, karrier, kapcsolati tanácsokat osztogatnak, élettapasztalat, emberismeret, és tudás nélkül.

Van még valami. Teljesen el vannak varázsolva, vagy nem is tudom, mit képzelnek akkor, amikor egy adott személyről valamilyen kép készül, és valami más is látszik a képen. Arra gondolok, hogy véletlenül több minden látszik belőle, mint szeretné. Vagy mégse? Na, de vissza az alapgondolathoz. Elég szomorú, hogy szinte gyerekes viselkedéssel reagáljanak egy ilyen ártalmatlan dologra, ráadásul egy magát felnőttnek valló ember. Bárkivel előfordul hasonló a minden napi életben. Vagy ez már annyira újdonság?

Talán szigorú vagyok, de nem tudtam elmenni a dolgok mellett.