Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Földünk és környezetünk

 

Földünk, és környezetünk

Lehet, hogy nagy szavaknak hangzik, de azt hiszem ez a gondolat nagyon sok emberekben megfogalmazódott, akik egy kicsit nyitottak a jövőt illetően. Miért ezek a szavak? Azon egyszerű oknál fogva, mert sajnos olyan események történnek világszerte, amelyek aggodalomra adnak okot. A három legfontosabb tényező a légkör, a víz és a szárazföld. Mindhárom komoly veszélyben van. Mondhatom, hogy bár földi értelemben 60 év nem számít soknak, mégis ezalatt az idő alatt komoly változásokat lehet tapasztalni. Sajnos a változások negatív előjellel rendelkeznek. Minden romlik. Már nem is akarom említeni, hogy hány konferenciát tartanak világszerte különböző témákban, még sincs semmilyen változás. Egyszerűen szakirányú vezetőink döntésképtelenek. Egy valamit meg kell azért említeni. Az egyes hírek sajnos sok esetben nem éppen helytállóak. Ez több mindennek betudható, de most kísérletet teszek, hogy egy kicsit talán rálássunk jobban, hogy hol is tartunk. Teszem mindezt azért, mert én, mi is ezen a bolygón élünk, és nincs hova máshova menni. Ez nem olyan, hogy elköltözök egyik településről a másikra. Valószínű egy, két problémát megoldok magamnak. Ez rendben is van. A Föld nevű bolygó az otthonunk. Az ember teheti jobbá, vagy rosszabbá az életkörülményeit. A helyzet az, hogy inkább a rossz felé tartunk. Az ember is a rossz irányba tart. Erőszak, brutalitás, agresszió, hazugság, stb. Ezt a világot éljük. Tudják mi a borzalmas? Hogy abban a kérdésben, melyben azonos véleménynek kellene lenni, abban sincs, holott az emberiség léte forog kockán. Nagy szavak? Lehet. De, nézzünk körül. Mindenhol gondokkal küzdenek az emberek. Hogy visszatérjek az alapgondolathoz, ide tartozik a fent felsorolt három legfontosabb tényező. Mindennek az alapja lenne a helyes döntéshozás, és az azt követő korrigálás, helyesbítés. Ezzel lehetne egyensúlyban tartani a létünket. Valami azt súgja, hogy ezt nem minden ember látja így. Még mindig az érdekek vannak előtérben. A mohóság, a kapzsiság, a hatalomvágy. Ez fűti az embereket. A hétköznapi ember átveszi ezt a stílust, és elindul egy folyamat, mely gödörbe vezet, romlásba vezet. Van-e kiút? Van-e még kiút? Jó kérdések. Az emberiség létszáma egyre jobban növekszik.

Ez nagyon sok minden problémát felvet. Gyakorlatilag mindent. Ugyanis az ember felel mindenért, ami a Földön történik. Talán elsőnek foglalkozzunk az emberi tevékenység során keletkező hulladékról. Biztos, hogy nem lehet teljes körű rálátást adni, de következtetni bőven lehet. A hulladék kezelés komoly probléma. Ez mindent érint, légkört, vizet, szárazföldet. Ma már mindenhol jelen van. Hogy mennyi hulladékot termel egy ember, a diagramon látható.

Csak gondoljunk bele. Ez csak a háztartási hulladékra vonatkozik. E mellett számtalan egyéb szemét képződik, mely egyaránt veszélyezteti az egész bolygót. Sajnos nagyon sok veszélyes hulladék is fellelhető világszerte. Ezek folyamatosan napról, napra, évről, évre szennyezik a környezetet. Nem kicsit, nagyon. A légkört, a felszíni, és felszín alatti vizeket, a talajt. Az egyes szennyező anyagok közül kiemelkedik a szén-dioxid.

Ahogy látható, gigászi mennyiségről beszélünk. Ez azért is drámai, mert annak ellenére, hogy a légkört szennyezi, a légkör hőmérsékletét is emeli. Ezt hívjuk globális felmelegedésnek. Ennek következménye az elsivatagosodás, ezzel párhuzamosan a mezőgazdaságilag megművelt területek nagyságának csökkenése, ami a megnövekedett népesség ellátását szolgálja. Kihat az iható vizek mennyiségére is. De ne szaladjunk ennyire előre. A természetben minden összefügg mindennel. Ezt soha nem szabad elfelejteni. Visszatérve a hulladékra. A megfelelő hulladék gazdálkodás lényegesen javítana a helyzeten. Csak. Ugye itt van ez a szó. A világon mindenhol, nem kezelik helyesen a hulladékokat, bár szerencsére jó néhány helyen már teljes egészében belátták annak tényét, hogy a hulladék kezelése az egyik legfontosabb dolog. Az emberiség növekedésével együtt nő az energiaigény. Ennek következménye a nagyarányú szén-dioxid kibocsátás. Próbálkozások vannak annak érdekében, hogy csökkenteni kellene a mértékét, de pozitív eredmény nem igazán született. Pedig jó lenne. A légkörben felgyülemlő szennyező anyagok veszélyeztetik az oxigén mennyiségét. A jó levegő pedig elengedhetetlen az embernek. Sajnos azt kell mondani, hogy a környezetünk védelme nem rendelkezik prioritással. Pedig kellene. Hogy mennyire így van, misem bizonyítja jobban, hogy már kimutatható mértékben jelen van a világ országaiban az iható víz kockázatának fogalma.     

Ahogy látható, vannak a világon olyan területek, ahol az iható víz kockázati szintje a 80 százalékot is elérte. Ez annyit jelent, hogy szinte nincs iható víz. Egy közelmúltban történt adat szerint a világon közel kétmilliárd ember nem jut iható vízhez. A globális felmelegedés miatt egyre több gleccser tűnik el, amely egyik fontos forrása a víznek. Ez hatalmas probléma. Több dolog miatt is. Ahol nincs megfelelő iható víz, ott kénytelenek szennyezett vizet inni, ez pedig különböző betegségeket indíthat el, melyek világméretűek is lehetnek.

  

Látható, hogy hihetetlen eltérések mutatkoznak a világ egyes országai között a vízmennyiség felhasználása szempontjából.  A lenti diagram azt mutatja, hogy mennyi ember kényszerül elhagyni szülőhelyét valamilyen változás miatt. Ezek között szerepel a vízhiány. Víz nélkül nincs élet, azaz, nincs semmi.

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a vízhiány is egy katasztrófa. Az olyan helyen élők, ahol megfelelő mennyiségű és minőségű iható víz áll rendelkezésre, el sem tudja képzelni, hogy milyen őrült nagy problémát jelent az olyan helyen élőknek, ahol ez nem adatik meg. Persze sok minden kapcsolódik még ehhez témához, de csak egyet említenék. Víz mindenhol van. Az egész Földön. Mindenhol ki lehetne termelni, ha nem is olyan mennyiséget, mint néhány országban felhasználnak, de az ellátás szempontjából elegendőt. Vajon miért nincs így? Vannak ötleteim. Az egyik, hogy ezzel senki nem törődik. Az emberiség eltolódott egy rossz irány felé, amely érdekekre alapul. Itt a magyarázat. A víz hiánya hamarosan még komolyabb problémát fog jelenteni világszerte. Hogy mennyire összefügg minden mindennel a természetben, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szennyezés, amely a fő forrása mindennek, igen komoly problémát kezd kirajzolni a Földön. A megváltozott természeti körülményekre a környezet, a természet reagál.

Az itt feltüntetett adatok elég riasztóak. Minden olyan dolog, amely az embernek árt, növekszik. A Föld különböző helyein kialakuló szélsőséges időjárási körülmények egyre inkább sűrűsödnek, egyre gyakrabban fordulnak elő. Ez pedig bizonytalanságot, és a biztonságérzet hiányát váltja ki az emberekből. Még egy érdekes adat. Ez a diagram nagyon sok mindent megmagyaráz. Ezt az értéket már talán kis sem lehet mondani. Érdekes a lakosság növekedésével kialakuló energiatöbblet, mely igen nagy értéket képvisel. Ha azt vesszük, hogy ez így növekszik, mert növekedni fog, akkor igen nagy szennyező anyag kerül a légkörbe, a vízbe, a talajba.

        Ha összegezzük az információkat, akkor könnyen rájöhetünk, és következtethetünk arra, hogy bizony nem sok jót lehet előre jósolni. Nagyon drasztikus változásokat kellene hozni hamarosan. Ezek között a legfontosabb a környezet védelme. Ezzel megállítható, hogy kevesebb szennyező anyagok kerüljenek a légkörbe, a vizekbe, a talajba. Ha még tovább lépünk egy kicsit, akkor azt is beláthatjuk, hogy ilyen lépésekre nagyon nagy szükség van, hiszen a lakosság növekedésével az élelmiszer igény, az iható vízigény, és az energia igény is jelentősen nőni fog. A fejlett országok valószínűleg még tovább emelik igényüket, a kevésbé fejlettek még jobban le fognak szakadni, hiszen ők lesznek a még jobban kiszolgáltatottak. Addig, amíg az érdekek felülírják azt, hogy igaz egy bolygón élünk, de van, amivel nem törődünk, mármint a környezetünkkel, addig a gondok és az élhető területek csökkenni fognak. Ez pedig konfliktus forrást képezhetnek, amely még világméretű is lehet. Egy Föld van, egy bolygó van, ahol az ember meg tud élni. Érdemes rá több figyelmet fordítani, mert egy idő után olyan visszafordíthatatlan események veszik kezdetét, melyeket már nem lehet sem megszüntetni, sem kezelni, sem megfordítani. Ennek szenvedő alanyai az emberek lesznek legfőképpen. Valamit még szeretnék mondani. Rengeteg vegyi anyag van jelen a légkörben, a vizekben, a talajban. Lehet, hogy ezeknek közük van az újkori betegségek kialakulásában? Lehet, hogy az illegális szennyező anyagok, melyekben sok a veszélyes hulladék, amit a szél igen távoli tájakra is elhord finom por formájában, kihat a betegségek megjelenésére? Lehet, hogy a sok gyógyszer, ami a vizekbe kerül, szintén egészségre ártalmas anyagokat tartalmaz? Lehet, hogy a levegőből minket érő vegyi anyagok károsak? Lehet, hogy az élelmiszerekben használt különböző adalék anyagok, melyekből rengeteg van, szintén egészség károsítóak? Mind érdekes kérdések. A baj, hogy válasz nincs. 

                                              Ez a diagram hazánkra vonatkozik.

Vajon miért van az, hogy ezek a betegség típusok kialakultak? A glutén, laktóz, ételallergia korábban szinte ismeretlen volt. Nézzék a diagramot. Félelmetes. Ezekre aztán gyógyszer a válasz. Ami még szörnyűbb, hogy már kisgyerekkorban jelentkeznek ezek a problémák., ami azt jelenti, hogy gyógyszereken fog a gyerek felnőni. Az ráadásul plusz vegyi anyag, aminek nem ismerjük a hatásait. Ugyanis a felsorolt érzékenységben szenvedő emberek azoktól az anyagoktól lettek érzékenyek, amelyeket az élelmiszerekbe, italokba beletettek, illetve, amelyek a levegőben és vízben fellelhetők. Csak egy észrevétel. Úgy jó 50 évvel ezelőtt ilyen betegségekről még csak nem is hallottunk. Most a többi egészségkárosító, és jelen levő állapotokat nem is említem. Vajon jó felé megy a világ? És ha már ezt a kérdést feltettem, akkor megkérdezném, miért az erőszak, miért az agresszív magatartás, miért a hazugság, miért a becstelenség tölti ki az emberek minden napjait? Vezető emberektől halljuk, hogy így lehet csak érvényesülni. Szomorú. De visszatérve az eredeti gondolatmenethez. Érdemes elgondolkodni azon inkább, hogy miképpen lehetne élhetőbbé, biztonságosabb, szebbé tenni annak a közel nyolc milliárd embernek az életét, aki jelenleg a Föld nevű bolygón él. Naiv kijelentés, ugye? Ilyen soha nem lesz. Sajnos.