Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felfedezők, találmányok

 

Felfedezők, találmányok, avagy hová tűnt néhány dolog……

Mióta az ember a Földön él, mindig alkotott, kitalált, felfedezett valamit. Egyszerű és bonyolultabb dolgokat, mechanikai és mérőeszközöket, gépeket, berendezéseket, szerves és szervetlen anyagokból készült termékeket. Ezek mind-mind hasznos dolgok voltak az emberiség számára. Korban nem szeretnék nagyon messzire visszamenni, csak néhány évszázadot. Egyike a legnagyobb felfedezéseknek James Watt modern gőzgépe. Ettől az időponttól, azaz 1769-től számítjuk az ipari forradalom kezdetét. Ezután hihetetlen tempóban gyarapodtak az egyes gőzgép fajták. Szinte mindent ezzel akartak működtetni, és működtettek is. Mozdonyok, hajók, gyárak gépei, mind-mind ezzel termeltek. Megindult egy nagyon gyors fejlődés. Több gondolat, még több továbbfejlesztett változat, újabb találmányok. Ha csak néhány, a teljesség igénye nélkül felsorakoztatott magyar feltalálókat nézünk nem időrendi sorrendben: Puskás Tivadar, Kandó Kálmán, Bánki Donát, Bay Zoltán, Jedlik Ányos, Neumann János, Szent-Györgyi Albert, Rubik Ernő, és még lehetne sorolni. Találmányaik, felfedezéseik előre vitték az emberiséget a technológia terén és a mindennapi életben. Fontos dolog, hogy hasznosítani tudták mindezeket. Miért? Mert a haladáshoz ezek az eszközök nélkülözhetetlenek voltak. Miért sikerült elterjednie? Mert az emberek megértették, hogy munkájukat, megélhetésüket teszik könnyebbé. Nem voltak gátló, visszatartó tényezők, ha csak az nem, hogy sok esetben kissé kétségek között fogadtak egyes dolgokat. Nem hittek benne, kockázatosnak tartották, sőt, féltek is tőle. Aztán hamar rájöttek ennek ellenkezőjére. Sok esetben, ha nehezen is, de elfogadták az újat, és igyekeztek a saját hasznukra fordítani. Itt emelnék ki valamit. Mégpedig azt, hogy az előrehaladás, a találmányok alkalmazása, azok elfogadása elé nem gördítettek olyan akadályokat, melyek visszahatottak volna az emberekre. Ezt úgy tudnám egyszerűen megfogalmazni, hogy a dogmatikus jellegen hamar túl tudtak lépni. Látták a haladást, látták a jót, és éltek vele.

A mai világ embere másképpen gondolkodik, és másképpen cselekszik. Mire gondolok? Arra, hogy ma már olyan gondolkodással rendelkezik az ember, hogy önmaga is számos dolgot ki tud találni. A tudás, az elme magával ragadja az ember alkotó képzeletét, és olyan berendezéseket tud alkotni, ami bámulatos. Ez addig tart, amíg mások érdekeit nem keltik fel, és mások érdekeit nem fenyegetik. Magyarul: a haladás, az új dolgok megalkotása ma már komoly anyagi érdekek mentén zajlanak. Nem érdekes, hogy azzal a valamivel mi minden jót lehet elérni, mi mindenre jó az a berendezés, eszköz. Az a fontos, hogy ne avatkozzanak bele „új emberek” abba a területbe, amiben ők vannak, illetve amibe gazdaságosan és hatékonyan be lehetne avatkozni, mert az sérti az érdekeiket, sérti anyagi viszonyaikat. Mire, mikre gondolok.

1, A művér

2, Az elektromos motorok védelme

3, Az üvegbeton

4, Szélgenerátorok

5, Vízzel hajtott járművek

6, Koleszterin

A művér: egy zseniális magyar feltaláló, bizonyos Horváth István úr, aki mikrobiológus. Kb. 150 publikációt jelentetett meg angol, német, orosz, japán és magyar nyelven, több tudományos tagsággal rendelkezik. Művér előállításra vonatkozó találmánya a baleseti, háborús sérülés, vérképzési problémák és transzplantációs vérellátás problémájának megoldását biztosíthatja. A termék részletes vizsgálata folyamatban van. A laboratóriumi előállítás mellett az ipari termelés módszerét is kidolgozta. E mellett számtalan más, az emberiséget érintő eljárást, gyógyítást dolgozott ki. Mi történik akkor, amikor olyan komoly dolgokat fedeznek fel, mint ez is, és ami ellenkezik az eddig bevált dogmatikus rendszerrel, ellenkezik bizonyos érdekekkel? Régi bevált módszer. Teljesen mindegy kiről van szó, megalázzák, ellehetetlenítik, nevetségessé teszik. Miért írom ezeket? Most kapaszkodjanak meg valamiben. 2011 szeptemberében a rendőrség házkutatást tartott nála, melyben elkobozták a kutatásával kapcsolatos dokumentációit, és mintákat. Ennek végeredménye, hogy 2016 február elején nem jogerősen elítélte Horváth Istvánt. Hát nem borzalmas? Egy olyan hihetetlen tudású embert, mint ő, elítélnek, és elkoboznak tőle mindent. Emlékezzenek, mindenkit el tudnak tenni az útból a megfelelő eszközökkel. Mi mindent tudna még tenni ez az ember az emberiségért. Nem engedik. Nem engedik azok, akik látják, hogy milyen hatalmas dolgokat talált fel, és az mennyire hatékony. Nem engedik, hogy elterjedjen, mert az anyagi érdekek úgy kívánják. Inkább tönkretesznek egy embert, akinek munkássága mondhatni emberek százmillióit képes lett volna gyógyítani. A végére még valami. A mikrobiológus, akár öt évet is kaphat, most üljenek le: kuruzslásért.  Ehhez nincs mit hozzátenni.

Az elektromos motorok védelme: a mindennapi életben ma már nélkülözhetetlenek a villanymotorok. Szivattyúk, villanyborotvák, gépek, berendezések, eszközök. Mindenhol jelen van. Sokáig ezek védelem nélkül működtek, ami annyit jelentett, hogyha valamilyen áramellátási probléma merült fel, ezek a gépek tönkrementek. Aztán jött egy feltaláló, és azt mondta: én készítettem egy olyan eszközt, ami ezeket a villanymotorokat megvédi ezektől a káros dolgoktól, legyen az kicsi, vagy óriási nagy. Mivel nem rendelkezett mérnöki papírokkal, az újítás beadásakor megemlítették neki, hogy ez másképpen nem működik, csak akkor, ha egy mérnök végzettségű mellette áll, és adja a nevét. Így is lett, csak aztán a bürokrácia erdejében ez a találmány elveszett. Milyen furcsa az élet. Aztán néhány év elteltével megjelent a piacon ugyanaz a termék. Hát vannak még véletlenek. Minden ugyanaz. Érdekes nem? Ez annak a példája, hogy így is el lehet tulajdonítani egy szellemi terméket. Igaz, ez még a rendszerváltás előtt volt.

Losonczi Áron a 2000-es évek egyik legjelentősebb magyar feltalálója, az általa kifejlesztett üvegbeton találmány a Time magazin minősítése szerint a 2004-es év egyik legjelentősebb vívmánya. A feltaláló először 2002-ben jelentette be forradalmi szabadalmát Svédországban, mivel az itt töltött posztgraduális egyetemi képzésen fejlesztette ki találmányát, a LiTraConnévre keresztelt üvegbetont. Később kiterjesztette a találmány nemzetközi szabadalmaztatását Európára is. Azonban csak mostanában kezdhet igazán nyereséget termelni Losonczi Áronnak saját technológiája, mivel végre lezárult az a szabadalmi vita, amellyel visszaszerezte a jogokat a termék hamisítóitól, jogtalan felhasználóitól. Losonczi Áron harcolt a szabadalmát engedély nélkül gyártók ellen, és nyert. Az Európai Szabadalmi Hivatal 2008 után végül 2013 végén is kimondta: az üvegbeton találmány csak az övé. A német Heidelbergcement AG elbitorolta a találmányt, és sajátjaként dobott piacra egy olyan terméket, amelynek az üvegbeton volt az alapja. A nagy befolyással bíró multinacionális cég ellen mégis a fiatal magyar innovátor nyert. Azonban más hamisítók is forgalmazták az optikai szálak felhasználásával készülő üvegbetont, és ellenük is fellépett a csongrádi LiTraCon Bt., Losonczi Áron cége. A tavalyi év végén az Európai Szabadalmi Hivatal Fellebbezési Tanácsa helybenhagyta a 2008-as döntést, és ezzel az üvegbeton csak Losonczihoz köthető európai szabadalma maradt érvényben. A jogerős döntés után sikerült licencmegállapodást kötni a két legjelentősebb szabadalombitorlóval, így ezek után, ha bárki gyártani szeretné a terméketfizetnie kell a jogokért. Ez pedig folyamatos, nagy bevételt jelent majd a csongrádi cégnek. A szomorú, hogy évek óta nem hallani erről a találmányról. Átvett anyag.

        A szélgenerátorokról csak annyit, hogy jelenleg ma Magyarországon a jogszabály nem engedi meg ezeknek a berendezéseknek a működését, telepítést.

A vízzel hajtott autók. Nem utópisztikus dolog. Ha eléggé belegondolunk, már nagyon régen is működtek vízzel hajtott gépezetek. Nem is kevés ideig. Hát persze, hogy a gőzgép. Persze a modern világ ezt már túlnőtte, de vannak komoly kísérletek, sőt használatba lévő eszközök is. A kérdés: miért nem tud elterjedni? Mindenki mondhatná, hogy ez egy kissé naiv kérdés. Hát az. Addig, amíg olaj van, és addig, amíg ebben hatalmas vagyonokat lehet összegyűjteni, addig nincs vízüzemű motor. Legyen annak bárki a feltalálója. Itt is akadnak egyszerű emberek, akik fejlesztik ezeket a gépeket, de sajnos olyan ellenállásba ütköznek, hogy képtelenek továbblépni, illetve olyan akadályokat gördítenek eléjük, amit nem tudnak elkerülni. Ahogy korábban is. Ellehetetlenítik, meghurcolják, nevetség tárgyává teszik őket. A hatalmas érdekeltségekkel rendelkező anyavállalatoknak ez nem jelent semmit, mert olyan rendszert működtetnek, amik csakis az ő profitjukat növelik. Ebben nem ismernek lehetetlent. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy elképzeléseik, terveik a szerint működjenek, ahogy ők megálmodták. Hogy mindent megtesznek, az nem túlzás.

Koleszterin. Sajnos itt is, ahogy máshol is, komoly ellentétek uralkodnak a gyógyszergyártók és más emberek között. A furcsaság csak annyi, hogy mindenhol orvosok dolgoznak. Mi okozza, hogy mégis ilyen homlokegyenest ellentét van ugyanolyan szaktekintély között. Hát persze: a pénz. Képzeljék el, egy egész iparágat fejlesztettek ki annak érdekében, hogy az emberek étkezési szokásait, egészségügyi rálátásukat megváltoztassák. Kifejlesztettek egy rendszert, ami tökéletesen működik világszerte. Koleszterin szűrés, koleszterin ellenőrzés, jó- és rossz koleszterin, a koleszterin káros hatásai, a koleszterin rosszasága. Itt éppen az jut az eszembe, hogy már a százszorosára emelték a D-vitamin bevitelét a szervezetbe a gyógyszergyártók, pedig elég lenne csak napozni. Ja, hogy a nap káros hatásai bőrrákot okoznak. Aztán kiderült, hogy az egyes bőrrákok nem a napsütötte területen alakulnak ki jellemzően, hanem amit nem ér a nap. Hogy van ez? De térjünk vissza a koleszterinhez. Fontos alkotóeleme az emberi szervezetnek. Sok orvos nyilatkozik a koleszterin természetes mivoltáról. A baj az, hogy jóval nagyobb apparátus áll a háttérben annak népszerűsítésére, hogy szedjük a koleszterin gyógyszereket. Egy egyszerű orvos hiába mondd bármit is, és hiába publikál ezzel kapcsolatban bármilyen tudományos szaklapban, már nem annak hisznek. Nagyon jól ki van dolgozva, hogy az emberek egészségi állapotára utalnak, hiszen az a legsebezhetőbb terület. Az élet fenntartása. Ezért az emberek megtesznek mindent. Miért van ez így? Talán a tudatlanság. Ha valamilyen hír folyamatosan érkezik az emberek felé, akkor egy idő után annak hisznek. A marketing ezen a területen is gőzerővel folyik, hiszen hatalmas összegekről van szó. Itt megint belebotlunk abba a dologba, amit már említettem. Ha valaki ez ellen hathatósan szeretne, vagy akarna tenni, nem sikerülne. A módszer ugyanaz. Megkérdőjelezik a tudást, nevetségessé teszik, stb. Hát itt tartunk. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Január / 2023 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 121362
30 nap: 2443
24 óra: 94