Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekességek, furcsaságok

2019.11.18.

Aggasztó adatok

Semmilyen egészségügyi végzettséggel nem rendelkezem. Csak érdeklődő vagyok a világ dolgai iránt. Meglepett az a hír, mely szerint hazánkban 300 000 meddő házaspár él. Még azért néhány adat a teljeség igénye nélkül. 1 757 600 házaspár él hazánkban gyermek, vagy gyermek nélkül. Ebből 792 932 házaspár gyermek nélkül él. Az egyszülős családok száma 503 000. Mivel a számok eléggé makacs valamik, ezért kijelenthető, hogy hazánkban a házasságban élő meddő nők aránya 17,06%.  

A WHO 60%-os romlást regisztrált a nemzőképesség tekintetében. Ez nagyon magas szám. Aztán, ha tovább lépünk ezen a téren, akkor az is kiderül, hogy a spermabankokba jelentkező fiatalemberek 80%-át el kellett utasítani alkalmatlanság miatt. Vessük össze a kettőt. Vajon mi okozza ezt a mérhetetlen romlást. Mert erről van szó. Megint, ha a múltba tekintek, ilyen alkalmatlanság az én koromban nemigen fordult elő. Sajnos még mindig uralkodik az a vélemény, hogy a nő a hibás. Be kell látni, hogy ez a kijelentés ma már nem állja meg a helyét. Ha kivetítjük az alkalmatlanságok számát, akkor kiderül, hogy hazánkban a férfi lakosság elég jelentős száma, azaz, 2 088 006 fő nemzőképtelen a 15, és 60 év közötti korosztályban. Tudom, ezek csak számok. A számok viszont makacs dolgok. Fel lehet tenni a kérdést: vajon mi okozza ezt a hihetetlen eltolódást? Vajon mi okozza most már a rendszeresen magas számot mutató természetes fogyást illetően?

Hogy valami okozza, az biztos. 2018-ban 41 38 fő volt a természetes fogyás. Nagyon magas szám. Sajnos azt kell mondani, hogy nem az okot keresik arra, hogy ez miért van, hanem ráépítenek egy ágazatot, a hozzá tartozó összes bonyolult rendszerrel, orvosok, kivizsgálások, eljárások, terápiák, gyógyszerek, beavatkozások, stb. Persze ez is egy megoldás. De vajon nem lenne jobb, ha megállapítanák azt az okot, hogy ez miért van így? A szülők lassan már küszködnek, hogy gyerekük legyen természetes úton. 

2019.11.15.

Pirulák

Itt vannak a kellemetlen idők. Sötét, hűvös, szeles, esős. Alkalmas a megfázásra. Mit látni szinte vég nélkül az egyes reklámokban? Hát persze. Gyógyszerek, vitaminok, étrend-kiegészítők, táplálék-kiegészítők. Ennyi minden van már. Ezzel talán nincs annyi baj. A baj az, hogy már lassan úgy reklámozzák ezeket a termékeket, mint az élelmiszereket. Vegyél ebből, vegyél abból, hozzál ezt is, hozzál azt is. Mindegyik termékre merem mondani, hogy azt tartalmazzák, amit mondanak, bár ebben sem vagyok biztos.

A lényeg, hogy a pirulákban egyáltalán nincs más. Azért fontos inkább valódi gyümölcsöt fogyasztani, mert azokban más enzimek is benne vannak ahhoz, hogy az adott vitamin felszívódjon. A dobozokon pedig fel van tüntetve, hogy nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Hát akkor meg minek? Ha valaki kiegyensúlyozottan étkezik, akkor egyáltalán nincs szüksége semmilyen kiegészítőkre, sőt még vitaminokra sem, mert egészséges táplálkozás alkalmával az emberek ellátják a szervezetüket minden olyan anyaggal, amire szükség van. Persze itt megint előjön a jól ismert gondolatmenet. Szedem, mert mondják. Igaz, hogy egyáltalán nem tudom, hogy használ-e. Ha nem leszek beteg, akkor a használt szó kerül előtérbe, ha nem, akkor jönnek a vegyi anyagok.

Csak egy megjegyzés. Csak halkan mondom, annyira nem vagyok biztos, hogy ezekben a termékekben ne lenne valamilyen nem természetes anyag.

2019.11.13.

Villám

Érdeklődéssel szoktam nézni az egyes csatornákat, ahol nagyon sok szép, tanulságos természetfilmeket lehet látni. Az egyik ilyen filmben elhangzott egy érdekes adat. Szeretek utána járni dolgoknak, és amit hallottam, megütötte a fülem. Régi olvasott dolgokból tudtam, hogy túlzást hallok. Ez nem más, mint a viharok közben keletkező villámok tulajdonságai. A filmben elhangzott egy állítás, mely szerint a villámokban egy milliárd volt feszültség keletkezik. Ezt kicsit soknak találtam, mert úgy tudtam, hogy kb. 100-150 millió volt, ami keletkezik. Utána is néztem, és 100 millió volt az, amit írtak. Ez a tizede a hallottaknak.

Azért is csodálkoztam rá, mert olyan műsorban hangzott el, amelyről azt feltételezi az ember, hogy korrektek az adatok. Aztán jött a másik meglepetés. Ugyanebben a műsorban elmondták, hogyan kell megközelítőleg kiszámolni, hogy milyen távolságban lehet a vihar. Ezt úgy határozták meg, hogy a dörgéstől kell számítani a villám által keltett fényjelenséget. A közte eltelt idő határozza meg a vihar távolságát. Ez egy nagyon hibás és félrevezető információ. Ugyanis pont fordítva kell számolni. Előbb van a villám, aztán a dörgés.

A villám kelti a hanghatást, és nem a dörgés a villámot. A dörgés után néha sokáig kell várni egy következő villámra, annak ellenére, hogy a fejünk felett van a vihar. Tehát a meghatározás rossz. Még egyszer, előbb a villám, aztán a dörgés.

2019.11.11.

Ismét furcsaságok

Érdekes kísérleteket végeztek egy klinikán. Kozmetikai termékeket vizsgáltak. Nem szeretném hosszúra nyújtani a leírást, csak a lényeg. Hidratáló, ránctalanító, narancsbőr kezelő, és sminkkészleteket teszteltek. Sorban egymás után jöttek a meglepetések. Először három hidratáló krémet vizsgáltak. A kísérletek kimutatták, hogy nem használnak. Aztán jöttek a ránctalanító krémek. Itt volt egy érdekes dolog, mely szerint az arc egyik oldala ráncosabb volt.

Kiderült, hogy a sofőr azon oldala, melyen keresztül több napsugárzást kapott, erősebbek voltak a ráncok. Itt az is kiderült, hogy a jármű leírásában szerepelt, hogy az ablak UV-szűrővel el van látva. Hát nem volt. 40 év után vizsgálták a személyt, akit véletlenszerűen választottak ki. Itt egy adott krém némi javulást okozott. A narancsbőr elleni krémek következtek. Két krém és egy masszírozó kefe volt terítéken. Kiderült, hogy a leghatékonyabb eszköz a masszírozás. Ezzel a módszerrel lehet a legjobb eredményt elérni. Két krém esetében 11, illetve 15 százalék volt a „javulás”, ami jelentéktelen, míg a masszírozással ez a hatás 26 százalékos volt. A sminkkészleteknél, mivel az alkalmazott eljárás alkalmával a termékek több darabból állnak, így kimutatták, hogy általában az olcsóbb termékek a hatásosabbak. Persze itt is akadt drága, de jó.

Összességében azt állapították meg, hogy az egyes kezeléseknél az olcsóbb termékek voltak a hatásosabbak.  

2019.11.02.

Megporzás, rovarok eltűnése

Sajnos egyre több hírt lehet hallani arról, hogy kevés a méhecske. Nincs megfelelő megporzás. Nem a méheket kell okolni ezért, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy más egyéb rovarok is végeznek megporzást. Így együttesen lehet arról beszélni, hogy az populáció kezd gyengélkedni, csökkenő létszámot mutatni, amelyeknek fontos köze van a termékenység fenntartásához. A méhek számának csökkenése már most problémát okoz sok helyen a világban, hiszen nem sikerül megtermékenyíteni azokat a növényeket, amelyeket a méhek poroznak be.

 Sok ország tett közzé olyan adatokat, melyek igazolják a rovarok fogyását. Az esetlegesen kialakuló mutációk nem alkalmasak arra, hogy elvégezzék ezt az ősidőktől fogva fontos tennivalót. Ezek a kialakult rovarok már más módon jutnak táplálékhoz, más az életritmusuk és élőhelyük. Sajnos a dolog ezzel még nem áll meg. Ha tovább gondoljuk, akkor hamar rájöhetünk arra, hogy rengetek állatnak pontosan ezek a rovarok teszik ki az étrendjüket. Ha ezek a rovarok eltűnnek, akkor veszélybe kerülnek ezek az állatok is. Nem kicsi a probléma, hiszen rohamosan fogynak ezek a lények.

Hiába ez a faj az állatvilág legnépesebb osztálya, mégis úgy tűnik, nagyon is sérülékeny. Ezen a területen is ki lehet jelenteni, hogy nagyon fontos a tökéletes egyensúly fenntartása.  

 

2019.10.30.

Testsúly problémák

Talán nem mondok újdonságot, és nem állok elő új dologgal, amikor azt mondom, hogy nagyon sok kövér ember van hazánkban is, és a nagyvilágban is. De vajon mennyien? Ez már kevésbé köztudott. Az egyes étkezési szokások igen erőteljesen befolyásolják a kövérséget, illetve a túlsúlyos állapotot. Eléggé furcsa, amikor egészséges életmódra való nevelést hangsúlyoznak, közben nagy kalóriatartalmú termékeket reklámoznak. Ez sajnos nemcsak nálunk, hanem szerte a nagyvilágban így van. Sőt!

A gyorséttermi láncolatokban kapható élelmiszerek mind nagy kalóriatartalmú ételek. Nem lehet egyáltalán csodálkozni azon, hogy egyre több kövér, illetve túlsúlyos emberrel lehet találkozni. Nem akarok kitérni arra, hogy még milyen egyéb problémákat jelent a kövérség, azon kívül, hogy nem tud megfelelően mozogni. Hazánkban több mint 5 millió ember kövér, vagy túlsúlyos. Ez igen nagy szám. Közülük 250 000 ember olyan állapotban van, akin már sem a mozgás, mert szinte nem is tud, sem a diéta nem segít. Ez utóbbival tudnék vitatkozni, mert igenis csökkentett élelmiszer kalória bevitellel el lehet érni tekintélyes fogyást, vagyis kevesebb szénhidrát bevitel mellett elérhető a fogyás. Tetemes fogyás. Ha kilépünk a nagyvilágba ott is szomorú adat áll rendelkezésünkre. A túlsúlyos emberek száma 1,7 milliárd.

Ez azt jelenti, hogy minden 4-dik ember szenved a kövérsége miatt. Sokan mondhatják, hogy van különbség elhízott, és kövér ember között. Nem azt kell figyelembe venni, hogy a két állapot között mi a különbség. Az nem kifogás, hogy valaki még csak azt mondja magáról, hogy kövér, és nem túlsúlyos. A szervezet megterhelése mindkét esetben jelentős. Az emberek étkezési szokásai nagyban befolyásolják a testi állapotot. Változatos étkezéssel el lehet érni normál testsúlyt. A túlsúly nagyon korlátoz mindent. Sok esetben még gyógyszerhez is kell nyúlni, hiszen a kövérséggel járó betegségek csak ilyen formában kezelhetőek.  

2019.10.28.

H1N1

Talán emlékeznek még arra az időre, amikor igen nagy problémát okozott az un. madárinfluenza. Láttam olyan helyeket, ahol egyik nap még csodálatos és nagy egyedszámú liba volt jelen. Aztán úgy egy-két hét elteltével üres volt a telep. Minden híradás a H1N1-ről szólt. Már most leszögezem. Nem emberi influenzáról szólt a dolog, hanem madárinfluenzáról. Ez az egész lényege. Aztán telt, múlt az idő. Egyszer egy híradásban hallom, hogy influenza néven emlegetik a H1N1-et. Elkezdtem keresgetni, és láss csodát, ezt az összetételt influenzaként emlegetik. Nem madárinfluenza, hanem emberi influenza. Saját korosztálybeli ismerőseimet kerestem ezzel a kérdéssel. Azt hittem, hogy én nem emlékszem jól. Aztán jöttek a visszajelzések. Kivétel nélkül mindenki azt jelezte vissza, hogy a H1N1 akkori hírek szerint a madárinfluenzára vonatkozott. Kicsit értetlenül állok a kérdéssel kapcsolatban. Vajon miért változott, változtatták meg a meghatározást? Sajnos a nyomát sem lehet találni annak az eredeti leírásnak, amely a H1N1-re utal. A madárinfluenza betű és számjele H5N1. Na, ezt a megjelölést nem hallottuk egyszer sem. 

Amikor 2005-ben az emberi influenza más vírusaihoz hasonlították az 1918-as vírust, kiderült, hogy a vírus 4400 aminósavja közül csak 25-30 mutatott eltérést – ennyi már elég volt hozzá, hogy a madárinfluenza vírusa emberek közt is terjedővé váljon.

Forrás: Wikipédia

Valamit nem értek. Az emberi, a madár, a sertés influenzát, ugyanazzal a betűkkel és számokkal jelölik. H1N1. Ezt valahogy nem értem. Sőt! A madárinfluenza vírusát H5N1-nek írják több helyen is. Bárhogy is jelölnek bármit, valami nem stimmel. Nem lehet azonos jelű több komoly influenza vírus. Aztán. Az akkor kifejlesztett vakcina csak a madárról emberre terjedő vírus ellen véd. Ennek ellenére húsz millió adagra lenne megrendelés. Majd jött egy újabb hír, mely szerint hazánkban nem mutatták ki a fertőzést. Ennek ellenére a szárnyas ipar majdnem csődbe ment. Több száz család megélhetése került veszélybe. Aztán egy újabb hír szerint semmi értelme annak az oltóanyagnak, amit állítólag kifejlesztettek, ugyanis az ebben használt vírus sohasem fordul elő emberben. A vírustörzs kizárólag madarakat betegít meg.

Aztán még valami. A madárinfluenzaként emlegetett H5N1 ténylegesen egy altípus. Vadon élő madarakban jelentkezik. Akkor mégiscsak elképzelhető, hogy az emlegetett H1N1 az igazi madárinfluenza? Egy biztos. Nagy veszteségeket és félelmet tudtak kelteni az emberekben. Lehet, hogy ez volt a cél? 

2019.10.21.

Alapvető dolgok

A húst meg kell mosni. Ez a mondat egy televíziós műsorban hangzott el, olyan formában, mintha újdonság lenne. Kicsit furcsa is volt ezt hallani. Ennek a cselekedetnek annyira alapvetőnek kellene lenni, hogy meg se kellene említeni. Akkor miért kell emlegetni? Nagyon egyszerű. Ahogy az elhangzott, élelmiszer alapanyagról van szó. Jó néhány műsorban, szinte minden alkalommal az egyes alapanyagokat nem mossák meg. Ez alapvető lenne. Sőt!

Olyan emberek, akiknek példát kellene mutatni, azok sem cselekednek helyesen, hiszen ők sem mossák meg a húsokat, sőt a tojást sem. Lehet mondani, hogy finnyás vagyok. Vajon egy adott ételtől, amitől betegséget lehet kapni, és valaki el is kap, akkor vajon mit mond? Fel lesz háborodva. Hogy történhet ez? Ez a reakció. Az emberek ezt látták, látják és így cselekednek. Most pedig kijelentik, hogy a húst meg kell mosni. Ez nem új dolog. Így kell tenni mindig.

 

Víz eltávolítás

Valami megint öngól. Találkoztak már azzal a reklámmal, amely gyógyszeres formában eltávolítja a felesleges vizet a szervezetből. Tudom, az illetékesek meg tudják magyarázni. Mármint a hangzatos folyadék bevitelt. Most meg az eltávolítás. Tudják mit? Akkor kell inni, amikor az ember szomjas. Ilyen egyszerű. Ha e szerint cselekszik, nem kell mesterséges úton, vegyszerekkel eltávolítani a felesleges vizet. Még valami. A szervezet rászokik a vízfelvételre. Ha kell, ha nem, iszik az ember. Ez viszont káros a szervezetre nézve. Olyan helyzet áll elő, mint a hízás. Növekszik a gyomor, több élelmet kíván. A vizet is belekényszeríti a szervezetébe az ember, és azt valahova el kell helyezni, mert nem minden víz távozik természetes úton. Az történik, hogy minden felhígul a víz által. Ez pedig nem jó, sőt, sok esetben ártalmas is.

2019.10.19.

Földcsuszamlás

Sajnos az egyre gyakrabban előforduló, és aránylag kis területeket érintő földcsuszamlások okozhatnak földrengést is. Csak gondoljunk bele. Néha egész hegyoldalak omolhatnak le, csúszhatnak egy völgybe. Ha még azt is hozzávesszük, hogy ezek a hatalmas földdarabok teljesen át vannak itatva vízzel, sőt ha még komoly sziklákat is tudnak magukkal sodorni, akkor elképzelhető, hogy rengést idéznek elő. Egy ilyen omlás alkalmával több tízezer tonna földréteg is mozgásban lehet. Arról ne is beszéljünk, hogyha olyan helyen alakul ki, ahol a szintkülönbség jelentős.

Képzeljünk el egy ekkora föld- és sziklatömeget becsapódni úgy száz, kétszáz, vagy esetleg mélyebb területre. Ha kipróbálja valaki, hogy mondjuk tíz kiló súlyt derék magasságból leejt maga mellé, érezhető a talaj rengése. Ez csak ennyi, de több ezer, több tízezer tonnáról van szó. Nem elképzelhetetlen, hogy ilyen előforduljon olyan helyen, ahol ezek a feltételek adottak. Ez valami hasonló, mint a lavina, csak föld és szikla keveréke, és nem csúszik, hanem zuhan, azaz, egyszerűen leválik a hegy oldaláról. Méterek, esetleg száz métereket zuhanva. Komoly természeti károkat is okozhatnak. Patakok, kisebb folyók vizét is eltudják terelni, ami lakott területeket is veszélyeztethet.

Nem beszélve a félelemről, mely kialakul az emberekben, hiszen olyan helyen él, ahol ez előfordulhat. Mindez összefügg azzal, hogy vigyázzunk környezetünkre, nemcsak szűk, hanem még tágabb viszonylatban is.

2019.10.17.

Méhek

Talán nem meglepő, hogy ez kerül palettára. Sokan nem is hinnék, mennyire fontos kis élőlény a méh. Nemcsak azért, mert mézet gyűjt. Van egy sokkal fontosabb dolga. Ez nem más, mint a beporzás, a növények beporzása.  Biztos hallották már azt mondást, mely szerint, ha a méhek eltűnnek, az emberiség is kihal öt éven belül. Szigorú mondat, de valljuk be, van némi valóság alapja. A méhek hiánya már világszerte probléma. Mi okozza a populációk eltűnését?

A rovarirtó szerek, a paraziták és az invazív ragadozók. Az invazív ragadozó azt jelenti, hogy olyan faj jelenik meg egy adott területen, ahol a prédafajok nem ismerik fel a betolakodót, és prédákká válnak. Van olyan hely, ahol már teljes mértékben eltűntek a beporzó egyedek, és kézi erővel porozzák be a gyümölcsfákat. Sok olyan terület van, ahol az ember nem tulajdonít akkora jelentőséget egyes dolgoknak, mint amekkora a baj. Baj viszont itt van, illetve elkezdődött. Tudják mi a baj? A döntéshozók ezt nem veszik komolyan. Azt mondják, hát persze ez egy átmeneti szakasz, nem kell akkora feneket keríteni neki. Ez a hozzáállás sok területen igaz. Légkör, vizek, energiaszektor, élelmiszerek, stb. Nincs olyan terület, ahol ne jelentkeznének eltérések, változások, aggályok.

A rovarok eltűnése is egy ilyen állapot. Már most érezhető és kimutatható a fecskék ritkulása. Talán az sem elhanyagolható, hogy pl. és ez személyes tapasztalat, míg az északi területek erdőiben, ott ahol nem méhészek kaptárai állnak, szintén donganak a különféle rovarok, addig az Alföld egyes területein már most hiány van ezekből az apró, ám annál fontosabb kis állatkákból. Előfordul, hogy egyes növényfajok azért nem érnek be, mert nincs, ami megporozza őket. Gyönyörűen virágoznak, de termést nem hoznak. Így volt ez pl. a cukkínivel. Ez is csak egy példa, de azért érdemes odafigyelni ezekre. Nem akarok messzemenő következtetéseket levonni, de figyelemre méltó. Igazából ezek mennyire helytállóak, én nem tudom megmondani, de jelzésértékük mindenképpen van.

Az is nagyon figyelemre méltó, hogy egyre jobban csökken a méhállomány. Több alkalommal is lehetett hallani a méhek pusztulásáról. Igyekeznek az állományt azért fenntartani. Nagy szükség van rá.    

2019.10.06.

Anyagok lebomlása

Kicsit érdekes az, hogy az anyagok mennyi idő alatt tudnak lebomlani. Természetesen nagyon változó, hiszen más és más alapanyagokból állnak a különböző termékek. Vannak táblázatok, melyekben feltüntetik, hogy pl. a papírnak, műanyagnak, alumíniumnak, konzerves doboznak, stb. mennyi a lebomlási ideje. A műanyagoknál olyan időintervallum van megadva, ami még nem ellenőrizhető, illetve több anyag van, aminek csak akár számítva, akár becslés útján van megadva a bomlási ideje. Pl, a műanyag szatyornak 200-1000 év, a papírnak 2-5 hónap, a konzerves doboznak 50-100 év a lebomlási ideje. Gyakorlatilag számtalan olyan kémiai anyag van, melyeknek egyáltalán nem tudni a lebomlási idejüket. Ilyenek a gyógyszerek és a különböző chemikáliák. Igaz elég régen, de olvastam egy cikket, ami akkor nagyon érdekes volt. Talán még most is érdekesen hangzik. Ez arról szólt, hogyha teljesen leállna minden, tehát a világ jelenlegi helyzete megmaradna, akkor 12 000 év múlva teljesen eltűnne minden, ami a civilizációra utal. Tehát épületek, utak, gépek, berendezések, eszközök, stb.

Ugye érdekes? Valóban. Bár mondhatnánk, hogy ez nem valami hosszú idő. Emberi léptékben azonban nagyon sok. Biztos vagyok benne, hogy egy kicsit elgondolkodtató, hogy elképzelhető-e ennyi idő alatt, hogy gyakorlatilag eltűnjön a Föld felszínéről minden. Nincs még erre példa, de látni bizonyos több ezer éves épületeket, melyek még mindig jó állapotban vannak. Ezek néhány ezer évesek, tehát bőven van még idő az említett korhoz. Az idő előrehaladtával a folyamatok azért egy kissé felgyorsulnak. A bomlás nagyobb léptékben romboló. A természet visszaveszi a területeit. Ha jól belegondolunk, azért a 12 000 év nem kevés. Sajnos ebből az említett cikkből egyetlen sort sem tudok idézni, mert egyáltalán nem találtam rá. Ez is a feledés homályába merült sok mással egyetemben.

2019.09.28.

Termőterület

A Föld területének kb. 6 milliárd hektárnyi része használható mezőgazdaságra, ebbe beletartozik az állattartás is.  Csupán 1,4 milliárd hektárnyi terület alkalmas mezőgazdasági művelésre, mert a többi száraz, sziklás, rossz minőségű, fagyos, túl vizes, stb. A számítás szerint egy ember mezőgazdasági ellátására 1944 négyzetméter terület áll rendelkezésre. Ez annyit jelent, hogy ekkora területen kell biztosítani, illetve ekkora terület áll rendelkezésre egy ember számára az összes mezőgazdasági termény előállítására, tehát zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék termesztésére. Nem hihetetlen?  

Emésztés

A sok gyógyszeres reklám közül csak egyet említenék, de kihat a többire is. Az emésztéssel kapcsolatos dolog ütötte meg a fülem. Ebben az áll, hogy ha ezt a gyógyszert beveszi, akkor elősegíti a gyomor emésztését. Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. Ki van hangsúlyozva a „gyógyszer” elnevezés. Ha recept nélkül lehet kapni, akkor miért van ráírva, hogy a „Kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét”. Akkor mégis van valami különleges benne?

Elgondolkodtató

Sokszor megfordul a fejemben, amikor szinte elképzelhetetlen dolgot lát, hall az ember, hogy normális élet zajlik körülöttünk? Sajnos rá kell jönni, hogy nem. Egyszerű a kijelentés, de valljuk be őszintén, hogy olyan dolgok történnek, amire ép ésszel nincs magyarázat. Bizonyára mindenki találkozott már ilyen dologgal, talán olyan is akad, aki közvetlenül is érintettje volt valami hasonlónak. Valahogy úgy van vele az ember, hogy ilyen nem létezik, ilyet nem tehet egy ember. Aztán mégis. Vajon ez nem arra vall, hogy tudatilag csökken az emberek szellemi kapacitása, önértékelő képessége, felelősség érzete? Valahogy nem tudja felfogni, hogy egyáltalán mit tett, mit csinált. Ez roppant szomorú emberi viselkedésre utal. A fejekből elszállt a normális viselkedési kultúra, a békés, nyugodt egymás mellett élés gondolata.

2019.09.26.

Megint adatvédelem

„Fontos számunkra adatainak védelme”. Ezzel a címszóval jelent meg a következő szöveg.

„A partnereinkkel együtt olyan technológiákat, például cookie-kat használunk, amelyekkel a személyes adatait – például az IP-címeit és a cookie-azonosítóit – feldolgozzuk annak érdekében, hogy az Ön érdeklődési köre alapján személyre szabjuk a hirdetéseket és a tartalmakat, mérjük a hirdetések és a tartalmak teljesítményét, valamint következtetéseket vonjunk le a hirdetések és a tartalom közönségével kapcsolatban. A gombra kattintva hozzájárulhat ennek a technológiának a használatához és az adatai e célokkal történő feldolgozásához. Az oldal későbbi meglátogatásaikor bármikor meggondolhatja magát, és megváltoztathatja a döntését”.

Lehet, hogy én nem értek hozzá, és nem jól értelmezem, de ha valaki elvesz és felhasznál rólam valamilyen adatot, információt, az nem véd, hanem támad. A szövegben az áll, hogy „személyes adatait feldolgozzuk annak érdekében”. Tehát nem védik az adatainkat, hanem felhasználják, esetleg tovább is adják. Tovább. „Az Ön érdeklődési köre alapján személyre szabjuk a hirdetéseket”. Az én értelmezésem szerint a személyre szabás azt jelenti, hogy csak rám, csak nekem, csak énrám. Na, ilyen nincs. Aztán. „Mérjük a hirdetések és tartalmak teljesítményét, valamint következtetéseket vonjunk le a hirdetések és a tartalom közönségével kapcsolatban”. Ez arról szól, hogy az emberek személyes adatait használják fel üzleti céljaikra. Az a kellemetlen, hogy már nagyon sok oldallal lehet találkozni, amelyikre kattintva ez az ablak megjelenik, és az oldalt csak abban az esetben lehet olvasni, ha rákattint az engedélyezésre. Ez már adathalászat. Nem lehet tudni, mire használják fel ezeket az információkat. A címben szereplő szlogen, hogy fontos számunkra adatainak védelme, úgy szól, hogy egy számunkra ismeretlen valaki akarja adatainkat megvédeni. Kitől? Azzal, hogy egy idegen birtokába kerülnek információk, máris nem véd, hanem visszaél vele. Ez az idegen maga a közzétevő. Az én adataimat csak én tudom megvédeni.

 

2019.09.23.

Élelmiszereink

A 60-70-es években az élelmiszerek, bár nem volt ennyi fajta, de sokkal ízletesebbek voltak. Csapvíz, szódavíz és szörpökről beszéltünk, illetve vettünk. Közel sem volt ennyiféle élelmiszer, üdítő, ásványvíz és más egyéb termék. Dédszüleink, nagyszüleink sokkal egészségesebbek voltak annak ellenére, hogy szegényebb volt a táplálkozásuk. Vajon miért? Ismét egy miért. Elérkeztünk talán a legfontosabb fejezethez. Az étkezési és ivási szokásaink döntő mértékben megváltoztak. Ez nagyban köszönhető a túlzott élelmiszer-, illetve italválasztéknak. Egyre több ember szenved magas vérnyomásban, ízületi betegségekben, cukorbetegségben, és hihetetlenül megnőtt az elhízott emberek száma. Az emberek szó alatt a gyerekeket is értem. Bár régen is voltak túlsúlyos emberek, de közel sem ennyi. Meg lehet nézni a statisztikákat. Lehangolóak.  Nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is. Többször fogom említeni a gyerekek szót, hiszen talán a legnagyobb szenvedő alanyai ezeknek a XXI. századi változásoknak. Ebben az írásban nem lehet kitérni a kiváltó okokra, mert akkor oldalak százait lehetne megtölteni. Csak néhányat emelnék ki, ami igen fontos. Először is: bár már elcsépelt dolog, de hozzáértő, az egészségügyet és az emberi szervezet működésében jártas embereket kellene olyan pozícióba helyezni, aki, akik teljes mértékben átlátják a rendszert. Legfőképpen az embert és az ember anatómiáját, illetve testünk működését. Ha oly annyira távol esik két szakértő véleménye egy adott dologról, akkor érdemes elgondolkodni, hogy egyáltalán értenek-e hozzá. Paragrafusokkal, szabályozásokkal, legfőképpen politikai felhanggal nem lehet egészséges életmódot kialakítani. Lássunk konkrét esetet is. Talán a legutóbbi. Teljesen megreformálták az iskolai étkezést. Röviden: elvonták a sót a gyerekektől. Sehol nem találni olyan leírást, amely egyértelműen kimondaná, hogy konkrétan mi működteti a szívet.   

Gyönyörű leírások, különböző meghatározások és számtalan szakkifejezések ölelik ezt a szervet.  De sehol nincs egy sor sem arról, hogy tulajdonképpen mi működteti a szívet. Egy helyen találni utalást az elektromosság fogalmára. De ez csak egyszer fordul elő. Miért? Talán azért, mert a só felelős azért, hogy a szív működni tudjon? A szervezetbe bevitt só elektrolitot állít elő, mely működtetni tudja a szívizomzatot. Van magyarázat a szív ingerületképző és ingervezető rendszerére. A szív beidegzés nélkül, autonóm módon is képes működni, mert maga képes termelni a működéshez szükséges ingerületet. Ez egy meghatározás. Mit termel? Ingerületet. Ezzel még nem mozdul meg semmi. A sóoldat indítja el az összehúzódást, majd az elernyedés azért történik, mert az elektrolit kimerül. Aztán megint a sóoldaté a főszerep, és kialakul egy folyamat. Talán észrevették, hogy ismét előkerült ez a téma. Nem véletlen. A fő motor a szív. Egy kicsit eltértem a fő témától, csak arra akartam rávilágítani, ha elveszik a sót, igen rossz dolgot csinálnak, nem beszélve a só további fontos szerepére, mint például a vesékben történő események. A vese felelős azért, hogy megfelelő sószint legyen a szervezetben. Ha ez nincs meg, akkor minden nehezebben működik. Ezt a kis kitérőt azért tettem, hogy el lehessen gondolkodni egy kicsit, milyen veszélyeket hordoz, ha meggondolatlanul olyan szabályozásokat hoznak, aminek nem tudni a végkimenetelét. Tudom, sok minden rosszat mondanak a túlzott só fogyasztásról. Hogy miről is beszélek? A só fontosságáról még egyszer. Mik az elektrolitok, és miért van rá szükség?

Mik is ezek valójában?  És milyen szerepük van?   Rengeteg sok elektrolit létezik testünkben, ezek alapvetően kalcium-, nátrium-, kálium-, magnézium-klorid, hidrogén-foszfát (egy ásványi anyag) és a hidrogén-karbonát (só). Ezek az elektrolitok létfontosságúak az élethez, testünk nélkülük nem is lenne képes működni. Ezek szabályozzák az ideg-és izomműködést, a hidratálást, a vér pH-ját, sérült szövetek újjáépítését, és meghatározzák a vérnyomást is. Egy példa: az elektrolitok játszanak szerepek az izomműködésben, a szív izmaitól a legapróbb lábujj működéséig. Minden izomnak szüksége van kalciumra, nátriumra és káliumra. Ha túl kevés van belőlük: az izmok elgyengülnek, ha túl sok van belőlük: az izmok túlfeszülnek.

           Részben ezek is részei az élelmiszer biztonságnak. Ne együnk zsírosat, ne együnk ezt és ezt, sok példát lehetne felsorolni. Talán ismerős a mondás: mindent mértékkel. Ez ma is érvényes. Mindent célszerű fogyasztani, de csak mértékkel. Ez a lényeg. Tudom sok, rengeteg olyan termék van, amit szívesen fogyasztunk, habár ártalmas. Ez sok termékről kiderül. Nem akarok ebbe belemenni, de azt hiszem mindenki találkozott már ezzel a problémával. Igazából nem tudjuk, mit fogyasztunk. Hiába szabályozza rendelet, hogy mit kell feltüntetni egy adott terméken. Ki tudja azt ellenőrizni. Az emberekbe már elültették a gyanakvás csíráját, mert sok olyan dolog derült ki, amire nem is gondoltunk. Magyarul: bizalmatlanok. Ez nagyon nagy baj.  Szorgalmazzák a bő vízfogyasztást. Viszont ezzel hígul a szervezetünk minden része. Nem akkor kellene innunk, amikor szomjasak vagyunk?      

            Szervezetünk igen bonyolult, de a legcsodálatosabb a maga szintjén. A nap minden másodpercében tudja szabályozni működését. Élelmiszereink, italaink minőségi volta nagyon is befolyásolja a szervezetünk pontos és egészséges rendszerét. Számtalanszor hallani, hogy táplálkozzunk egészségesen. Sőt, még az is felmerül, hogy fogyasszunk különböző táplálék kiegészítőket, lássuk el szervezetünket vitaminokkal és más egyéb anyagokkal. Sok-sok évvel ezelőtt az ilyeneket nem is ismertük. Ennyire korcsosodott az ember, hogy ilyenekre van szüksége? Vagy ez is az üzlet része? Aki a második kérdésre tippelt, jól tette. Bizony üzlet. De még milyen! Sajnos sokszor halljuk, romlott tojások, romlott élelmiszer alapanyagok, borzalmas körülmények között feldolgozott termékek forgalomba hozatalát. Mit eszünk meg valójában? Ki az, aki tisztességesen, becsületesen megmondja, mit eszünk? Hát ilyen ember nincs. A haszonért mindent. Nem számít a fogyasztó egészsége, csak vegye, vigye. Ez az iparág is beláthatatlan, mint minden más. Az emberek elől ez a terület is el van zárva. Sok esetben túlzásba esnek egy adott terméket illetően. Csak egy példa. Háztáji, vidéki termékek. Csirke alkatrészek olyan sárga színben, hogy az már természetellenes, szinte a romlottság látszatát kelti. Miért kell ezzel szinte túllicitálni a másikat, hogy az én termékem az igazi, mert milyen szép sárga. Természetesen nem lehetne olyan. Miért kell manipulálni? Miért kell félrevezetni az embert? Az üzlet, a pénz. Vagy. Fontos élelmiszerek a tejféleségek. Olyan sajt, amiről azt állítják, egy éve érik szalmaágyon. Miről beszél? Gusztustalan fekete kérge, szalmadarabok beleragadva, borzalmas büdös. Ára? Hát, jobb, ha nem írom le. Miért kell ez a hihetetlen viselkedés? Mert üzlet, pénz. Mivel a magyar ember borivó nemzet, csak egy említés erről a termékről. Ki ne ivott volna meg egy pohárka kellemes ízű, finom zamatú vörös vagy fehér bort. Számtalan bort kínálnak a különböző pincészetek. Én 1200 ilyenről hallottam információt. Lehet, hogy több, lehet, hogy kevesebb. Nem furcsa, hogy egy bor milyenségét nem a fogyasztó teszteli, hanem borászok. Ők eldöntik egymás között, hogy komám ebben az évben a te borod a nyerő. Ezek a palackos borok kikerülnek a boltok polcaira, és jön a meglepetés. Az 526-ik elnevezésű pincészet palackozott bora gyönyörű színű, gusztusos címkével ellátva van a polcon. Sok esetben nem tudni ki gyártja, honnan származik, csak annyi, hogy rajta van jobb esetben a pincészet neve, és utána lehet nézni, rosszabb esetben egy fantázia név utal valamire. Kb. öt palack ilyen bor került az asztalunkra, különböző pincészetektől. Mondanom se kell, egyik borzalmasabb volt a másiknál. Az édes bornak semmi köze az édeshez, a muskotályos bornak semmi köze a muskotályos ízhez, az úgynevezett száraz bornak, általam savanyú bornak nevezett förmedvény pedig ihatatlan volt a magas savtartalom miatt. Azért az un. száraz bornak nem volna szabad a „betont marni.” Bocsánat, kicsit eltértem, mint élelmiszer, de ez is hozzátartozik a gasztronómiához. Hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy aránylag egészséges élelmiszert fogyasszunk? Hogy miből tudjuk megállapítani egy adott termék valódiságát? Hát nagyon nehéz. Szokták mondani: a papír mindent elbír. Hiába írja elő törvény egy termék milyenségét. Attól még nem tudom, mi van benne. Szeretném elhinni, de már nem tudom, mert annyiszor becsaptak.

Valami még ide kívánkozik. Manapság nagyon foglalkoztatja az embereket. Ez a GMO. Génmódosított termékek. Hát igen érdekes a hozzáállás. Éppen a napokban voltunk egy mezőgazdasági előadáson. Téma: műtrágya, növényvédelem. Mit ne mondjak, nagyon meglepődtem. Ahhoz, hogy egy növény normálisan, rendesen fejlődjön, már különbféle adalékokat kell adni. Mire gondolok. Gyökérerősítő, szárerősítő, talaj-gyökér megszakítást gátló, terméshozam növelő, megfelelő tápanyag-utánpótlás, öntözővíz eloszlató, stb. Aztán: a legkülönbféle növényvédő szerek. Nem tudom felsorolni azt sem, amit hallottam. Mindez érinti a gazdákat, és nagyon úgy lehet kivenni, ha ezt nem végzi rendszeresen, nincs megfelelő termés. Gyerekkoromban a paradicsom, paprika szabadföldben termett, hihetetlen nagy táblákon. Manapság lassan már csak a meleg fóliában lehet termeszteni. Ott viszont szigorúan ellenőrzött körülmények között. Ez alatt azt értem, megfelelő hőfok, megfelelő vízmennyiség, megfelelő tápanyag-utánpótlás, megfelelő szellőztetés, megfelelő növényvédelem. A szántóföldi és kertészeti kultúrákban ma már nincs olyan ember, aki megmondja, hogy milyen a termése. A mag határozza ezt meg. És vajon milyen magot kap? Vissza tudja ellenőrizni? Nem csapják be? Na, ebben nem vagyok olyan biztos. Nem kell papolni arról, hogy az emberek egészsége számukra fontos. Az a fontos, hogy az általuk forgalmazott termékeket eladják, és minél többet. Félreértés ne essék. Ez a megállapítás nem csak ide vonatkozik. A termelői társadalom minden egyes rétegére. A fogyasztók, azaz mi arra valók vagyunk, hogy megvegyük az adott terméket.  Az élelmiszer fontos része életünknek. Egyre inkább érdemes odafigyelni, mit fogyasztunk el, ha még oda tudunk figyelni. Hogy mi GMO, és mi nem, azt ma már igen nehéz eldönteni, hiszen olyan technológiák vannak, amiket lehetetlen követni. Itt is érvényesülni kellene a becsületességnek, a tisztességnek. Hogy mi a baj ezzel? Sok mai ember számára ezek a fogalmak ismeretlenek. Tudom, sok mindent lehetne még erről írni, de hangsúlyozom ez csak gondolatébresztő.         

 

2019.09.20.

Az egészség

Második rész

   Mindenhol a gyógyszer szóval találkozunk. Nem tudnak az alternatív gyógyászattal foglakozók előtérbe kerülni, mert vagy sarlatánnak hívják őket, vagy teljesen ellehetetlenítik őket, illetve hiteltelennek nyilvánítják, mintegy megszégyenítik a nagy nyilvánosság előtt. Miért? A profit, a pénz miatt. Talán még ide tartozik, hogy mostanában egyre sűrűbben hallani már majdnem minden egyes termékről, hogy rákkeltő anyagot, vagy anyagokat tartalmaznak. Felvetődik a kérdés. Vajon miért? Mi az, ami miatt ennyire kihangsúlyozzák ennek tényét? Vagy csak ráfogják bizonyos termékekre, hogy ebbe a kategóriába tartoznak? Vagy egyszerű üzlet, ha tönkre akarok tenni egy másik céget? Ezekben a termékekben mi a rákkeltő hatás? Vagy csak figyelemfelkeltésből említik, mert jól hangzik, és fontossá teszik az adott személyt? Bocsánat, hogy ilyen egyszerűen fogalmazok, de mindenre lehet gondolni. Ebben is, mint sok mindenben, nem az őszinteség a lényeg. Bosszantó, hogy nem tudják, nem akarják, vagy nem merik kijelenteni a tényeket, félve attól, hogy később esetleg felelősségre vonják a kijelentése miatt? Hát nem hozzáértő nyilatkozik? Az a szakértő nem ért a szakterületéhez? Miért van az, hogy szakértői véleményezés esetén ugyanarról a dologról, ugyanabban a témakörben más eredmény születik?  Nem egyet tanultak? Belevonja az értékelésébe a saját dolgait? Akkor talán nem pártatlan? Érdek szerint történik a szakértői véleményezés is? Nagyon sok kérdés, tudom. Itt is érvényesül a tömegkommunikáció és a manipulációs rendszer. Valamit mondani, aztán mindenki döntse el, mit akar az jelenteni, mit akart mondani a kijelentésével, véleményével. Lehet azt is feltételezni, hogy ténylegesen csak személyes véleményről van szó, hiszen semmi konkrét adattal, információval nem szolgálnak. Mert gondolom, abban egyetértünk, hogy konkrét dolgot az adott témában nem közölt még senki. Általános információ, hogy ilyen és ilyen veszélyeket hordoz, és kész. Miért áll meg itt a tájékoztatás? Lehet, hogy jobb lenne, ha nem mondanának semmit? Talán ez is része az állandó félelemben tartásnak? Nem lehet hova fordulni, mert egyenes, őszinte, nyílt választ nem kapunk. Ezért kell folyamatosan tájékozódni, olvasni, információkat gyűjteni, hiszen sok esetben ott sem tudnak választ adni, akire tartozna, és aki foglalkozna a kérdésekkel. Sajnos azt is ki lehet jelenteni, hogy nem értenek hozzá. Előfordult már, hogy egy bizonyos témában nagyobb volt a rálátásom, mint az adott szakembernek. Nem hiszik el, mi volt a válasz: akkor maga többet tud. Ennyi. Nem is erőlködött, hogy ő legyen a középpontban, hogy ő adjon tanácsot, vagy, hogy azt mondta volna, elnézést utána nézek, és tájékoztatni fogom. Mint aki jól végezte dolgát, túllépett a problémán.

Van valami, ami nem hagy nyugodni. Ez éppen egy betegséggel kapcsolatos kényszerpihenéskor kezdett foglalkoztatni. A gyógyszertárban kértem köhögés elleni szert. Adtak egyet, és hozzátették, sok folyadékot kell mellé inni. Sőt, azt is a lelkemre kötötték, 20kg-ént 1liter vizet kell meginni naponta. Soha nem voltam nagyívó, és ellene is voltam a túlzott és erőszakos vízfogyasztásnak, de utalva a tanácsra, próbáltam betartani. Egészen addig, amíg ki nem jött belőlem a víz /bocsánat/. Ezt követően megnéztem a tájékoztatót, és egy árva szó sem volt benne a fokozott vízfogyasztásról. Emlékszem, úgy 50-55 évvel ezelőtt akkor ittunk, ha szomjasak voltunk. Most jó néhány éve szinte öntenék az emberekbe a vizet. Miért? Miért kell természetellenesen több vizet fogyasztani? Már hallani napi 3-4liternyi vízmennyiségről. Ha az előző példát vesszük alapul, akkor egy 80kg-os embernek megvan a mennyisége. Ez 2,5deciliter óránként, minden nap. Ha hideg van, ha meleg van. Sajnos arra a következtetésre jutottam, hogy ez az ajánlás a vízzel kapcsolatban egy újabb merénylet az emberek ellen. Elnézést, nem tudom finomabban írni. Mi történik. A víz is egy oldószer. Ugyanaz történik a szervezetünkben, mint amikor festéket hígítunk. Ha megfelelő mennyiségű hígítót teszünk a festékbe, szépen, egyenletesen tudunk festeni, ha túlhígítjuk, a festék elveszíti takaró képességét, ami a cél lenne. Ez zajlik az emberek szervezetében a túlzott vízfogyasztás alkalmával. A sok elfogyasztott víz kimossa a szervezetünkből a korábban táplálékkal elfogyasztott vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek nélkül viszont jelentősen csökken az immunrendszer funkciója. Védtelenebb lesz a szervezetünk a baktériumokkal és vírusokkal szemben. De nem baj, mert jönnek az étrend- és táplálék kiegészítők, és a rengeteg vitamin. A legutóbbi statisztika szerint ma Magyarországon több mint 6 000 van forgalomban. Nem én találtam ki ezt az adatot. Lehet, hogy nem véletlen az összefüggés a vízfogyasztás, és a kapszulák között? Még ennél is rosszabb annak a ténye, amit már jeleztem, hogy korlátozzák a só fogyasztását. A víz ezt is hígítja. Rosszabb minőségű elektrolit keletkezik a szív működéséhez. Több helyen is kerestem, hogy vajon mi működteti igazából a szívet. Azzal, hogy van saját ingerképző és ingervezető rendszere, attól még nem fog működni. A szakmai leírás szerint, idézem: „A szív ritmikus összehúzódását saját ingerképző és ingervezető rendszer (szívautomácia) biztosítja, melynek kiinduló pontja a színuszcsomó (nodus sinoauricularis, Keith-Flack csomó). A szinusz csomó a jobb pitvar falában elhelyezkedő, kb. 1 cm hosszú és 3 mm széles csomócska, amely az ún. elsődleges ingerképző központ. Az itt képzett elektromos impulzus a pitvarok válaszfalában található pitvar-kamrai csomóba (nodus atrioventricularis, Aschoff-Tawara csomó), az ún. másodlagos ingerképzőbe továbbítódik.Található a szövegben egy nagyon fontos szóösszetétel. Ez pedig az elektromos impulzus. Ez egy energia, amely nem képződik a semmiből. Valaminek ezt az energiát elő kell állítania. Na, erre vonatkozó leírást egyáltalán, illetve egy helyen találtam, de érintőlegesen. Ez pedig nem más, mint az elektrolit. Emlékeznek rá, a békacomb kísérlet. Talán a végére egy reális táblázat a vízfogyasztásról.

Felnőtt emberi szervezet vízmérlege  

Vízfelvétel  

( ml )

Vízveszteség 

( ml )

Folyékony élelmiszer

1200    

Vizelet   

1000-1400

Szilárd élelmiszer   

500-1000 

Párolgás a bőrön át

500

Oxidációból származó víz                           

300-400   

Párolgás a tüdőn át                       

300-500

 

 

 Széklet  

200

Összesen:

2000-2600

Összesen:

2000-2600

    Ebből a táblázatból is látható, hogy fölösleges erőszakosan az emberek tudatába vésni, hogy ásványvízből napi 2-2,5 litert még ezen felül meg kell inni. A táplálékkal és az amúgy is elfogyasztott folyadékokkal fenn lehet tartani a normális állapotot. Akkor igyon az ember, ha szomjas.

Valamit még szeretnék ide írni. Egy tényleg borzalmas dolog. Egy hétéves kislány azért kapott ópiumszármazékot tartalmazó gyógyszert, mert egészséges volt. Az ok és indok: a gyerek kicsit köhögött, de az orvosi vizsgálat megállapította, hogy semmi baja nincs. Ennek ellenére felírták ezt a gyógyszert, mondván, jó, ha a gyerek szedi.  

Talán kissé eltértem az alaptémától, csak ez a magatartás az egészségünkkel foglalkozó szakembereket is érinti. Tudom, sok mindent lehetne még erről írni, de hangsúlyozom ez csak gondolatébresztő.  Valami még a végére. Egy rádióműsorban egy orvos professzort interjúvoltak meg a vízfogyasztással kapcsolatban. A következő volt a válasz. Akkor igyon valaki, ha szomjas. Akkor viszont teljesen mindegy mit iszik, cukrozott üdítőt, sört, vagy fröccsöt. Lényeg a folyadék. Azt is hozzá tette, hogy mindezeket mértékkel. Ez a lényeg. A mérsékletesség evésben, ivásban egyaránt.        

 

2019.09.18.

Az egészség

Első rész

Na, ez az a téma, ami kifogyhatatlan. Bárhonnan is nézzük, és bárhonnan is közelítjük a témát. A 60-70-es években a rákos megbetegedésekről csak elvétve hallottunk. 45-50 év múlva sajnos számtalan esetet hallunk. Még szomorúbb, hogy rengeteg gyerek is szenved ettől a betegségtől. Számtalanszor lehet hallani a hírekben: ebben és ebben a termékben rákkeltő anyag van. Ha jól körülnézünk, gyakorlatilag mindenben. Szinte már természetes ez a kijelentés. Felvetődik egy kérdés: ha korábban nem volt ennyi rákos megbetegedés, mert nem volt, akkor miért forgalmaznak olyan termékeket, amiről eleve tudják, hogy rákkeltő hatása van? Vajon miért? Mi okozza ezt a szörnyű változást? Nem beszélve a gyógyításáról. Miért nem erre fordítanak nagyobb figyelmet? Milyen szempontok vezérlik a kutatókat arra nézve, hogy milyen gyógyszert kell kitalálniuk? Miért nem hatnak igazán ezek a szerek? A napokban jelent meg a hír, hogy egy korábban reklámozott rák elleni szert forgalmazó céget több millió forintra megbüntettek, mert nem volt megfelelő a tájékoztatás. Miért van erre szükség? Mi motiválja az embereket, hogy valótlant állítsanak? Miért van az, hogy az élet szinte minden területén találkozni ezzel a jelenséggel? Egyszerű a válasz: a pénz. Nem egyszerű betegség, el kell ismerni. De akkor miért ámítják a betegeket különböző újabb és újabb szerekkel? Van eljárás, amivel hatékonyabban lehetne ezt a betegséget gyógyítani. Miért nem alkalmazzák? Túlságosan sok a miért, és ennek szenvedő alanya az ember. Időnként felröppen egy hír. Megtalálták a rák ellenszerét. Miért hazudnak az emberek szemébe? Miért hivatkoznak az emberek egészségére? Mert tudván tudják, hogy ezzel sakkban lehet tartani őket. Az egészség a legfontosabb. Hát akkor célozzuk meg az embereket erről az oldalról. És működik! De még milyen jól! Oly annyira, hogy már a gyerekek, sőt az újszülöttek a célcsoport. Hiába vannak alternatív megoldások, és ezeket hiába próbálják terjeszteni, nincs előrelépés.  

          Miért? Mert jóval nagyobb pénzek forognak kockán. A gyógyítás nem cél. Korábban egy orvossal beszélgettem, és ő azt mondta: nézd, egy betegséget meg tudunk gyógyítani, de egészséges nem leszel. Milyen igaza volt. Nem most mondta. A 90-es évek végén. Hol tart ma az orvostudomány? Elismerem, őrült előrelépés történt ezen a téren is. De azt is mondom, hogy ez kevés. Hihetetlen mennyiségű és fajta gyógyszer van. És nem beszélve a különböző étrend- és táplálék kiegészítőkről. 6 000 fajta létezik. Őrült szám. Annyi gyógyszer és egyéb az egészséget megőrző készítmény van forgalomban, hogy az ember csak kapkodja a fejét. És mindegyik forgalmazó az emberek egészségére hivatkozik. Talán kicsit eltértem a fő témától, de talán ide illeszkednek a leírtak, hiszen a rákos megbetegedésekre is számtalan szert alkalmaznak és ajánlanak. Felvetődik a kérdés: vajon melyik az igazán jó? Erre senki nem tud válaszolni. Valami még ide tartozik. Ha megnézzük a statisztikákat, borzalmas dologra derül fény. Hazánkban nincs egészséges ember. Ha ennek a hátterét kivetítjük Földünk lakosságára, még megdöbbentőbb adatok derülnek ki. A mérgek bevitele a szervezetünkbe, napi szinten van. Talán a legszomorúbb, hogy elkezdték adagolni az emberekbe a tudatmódosító szereket. 

            Kis hazánk csodás elmével rendelkező tudósokat nevelt ki. Sajnos ezek közül majdnem mind távoli országok kórházaiban, klinikáin, kutató és fejlesztő központokban dolgozik. Elviszi a tudását külföldre. Hogy miért? Csak egy egyszerű példa. A művér egy igen nagy felfedezés. Nem most történt, és magyar ember találta ki, sok-sok évvel ezelőtt. Hol van most? Miért nem alkalmazzák? Mi az oka, hogy kérik a lakosságot véradásra, mert nincs elég vér? Egy feltaláló kezében van a megoldás, és nem él az ország ezzel a hihetetlen találmánnyal. Minden ember kaphat belőle, vércsoporttól függetlenül. Tehát mindegy milyen vére van valakinek, adható. Sem hazai, sem külföldi hírek nem szólnak róla. Ennyi idő alatt, mióta feltalálták, a biológiai kísérleteknek bőven be kellett volna fejeződni. Bezzeg a különféle gyógyszerek ömlenek a reklámokban. Nevetséges, hogy már egy gyógyszer mellé olyan másik gyógyszert kínálnak, ami az előző gyógyszer jobb felszívódását ígéri. Nem röhej? Miért kell egy gyógyszernek nem minősülő termékre odabiggyeszteni a szlogent, hogy „kérdezze meg”, stb. Mindenki ismeri ezt a szöveget. Nem felmerül a gyanú, hogy akkor valami vegyi anyag csak van benne? Ha nem lenne, ezt nem kellene megtenni. Hivatkoznak arra, hogy ezekre a készítményekre törvény írja elő a tájékoztatást. Hát ez az. Törvényesítve van az egészségkárosítás. Nincs felelősségvállalás semmilyen szinten. Ha az természetes anyagokból lenne, nem kellene felhívni a figyelmet, tehát nem tiszta anyagról beszélnek. Mindenki ismeri, hogy a gyógyszeres dobozokban van tájékoztató. Ha valaki végigolvassa a mellékhatások tájékoztatóját, rájön, hogy arra a betegségre, amire szedi, lehet, hogy jó, de olyan egyéb betegségeket kap, amire nem is számít. És mi lesz? Hát a mellékhatás kezelésére is írnak fel gyógyszert. Hát nem borzalmas? Ha a különböző reklámokban feltüntetett gyógyszerek vagy gyógyszerszerű készítmények ajánlását betartanánk, annyi szer kerülne az ember szervezetébe, hogy élelmiszerre nem is lenne szüksége. Nem beszélve az áraikról. Hivatkozva az emberek egészségére, ezeket mind el lehet adni. Sem a gyógyszer gyártók, sem az orvosok nem ismerik el az esetleges tévedésüket. Számtalan eset tanúsítja, hogy ki lehet magyarázni mindent. Tudják? Igazság nincs, csak jó ügyvéd és a jog. E szerint van ez az intézmény is kitalálva. Szinte lehetetlen rést találni egy elkövetett sérelem, hiba miatt. Az igazság nem a mi oldalunkon áll. Olyan apparátus ez, amely szinte tökéletesen működik. Az egészségügy, és az egészségünk útvesztői igen széleskörűek. Nem igazán lehet eligazodni benne. Nagyon sok írás megjelenik különböző szakterületekről és különböző orvosok tollából. Elképzelhető, hogy az orvosi képzés nem egységes? Nézzünk egy példát. A fogászat területén, illetve nemcsak itt, elterjedt, hogy orvosok ajánlása mellett kínálnak egy terméket. Fogkrém sokadik ajánlással. Melyik fogkrém a jó? Lehet, hogy egyik sem, hanem a jól bevált régi. Egy fogorvosnak tudnia kellene, hogy a fog nem fehér, hanem világossárga, illetve szürkésfehér, attól függ, mennyire van megkopva. Mégis az ők ajánlásával hirdetik a fogfehérítést. Hát nem furcsa? Ja, ez a trendi. Hát én úgy fogalmaznék, ez az üzlet. Talán még egy. Meglepődve láttam, hogy már gyerek, sőt csecsemőkorra is ajánlanak gyógyszert. Hát nem borzasztó?

De nézzünk csak körül? Érdekes dolgokat találhatunk.

D-vitamin = napfény, koleszterin = szalonna, bipoláris zavar = kitalált diagnózis 

A D-vitamin a napfény hatására jön létre /tiltanak a naptól, mesterséges D-vitamin bevitel gyógyszer formájában/

 A koleszterin az érfalon keletkező sérülések kijavításáért felelős természetes anyag /koleszterinszűrés, gyógyszer formájában történő kezelés/ 

Bipoláris zavar, melyet már a gyermekeknél is megállapítanak /kitalált betegségtípus, tudatmódosító szerek alkalmazása gyógyszerek révén/

2019.09.16.

Lisztfajták

Egy orvosi felmérés kapcsán szóba került a szénhidrát. Tudjuk, hogy a szénhidrátok súlyfelesleget okoznak, magyarul hízást idéznek elő. Egyet kiragadtam a sok közül, és amelyik a legtöbbet szerepel az étrendünkben. Ezek a lisztek. A kenyerek, pékáruk és tésztafélék egyik alapanyaga. Kigyűjtöttem néhány lisztfajtát.  Mandulaliszt, szójaliszt, lenmagliszt, burgonyaliszt, kókuszliszt, gesztenyeliszt, cirokliszt, hajdinaliszt, amarantliszt, kölesliszt, rizsliszt, zabliszt, tönkölyliszt, árpaliszt, zabpehelyliszt, rozsliszt, búzaliszt, korpaliszt, durumbúzaliszt, malátaliszt, grahamliszt, aztán még ki tudja hányféle. Belebotlottam a következő írásba.

Tiltott gabona, és lisztfajták: búza, rozs, korpa, árpa, tönkölybúza, durumbúza, maláta

Ajánlott gluténmentes gabonák és lisztfajták: rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, burgonya

Forrás: Natur Projekt

Az egészséges táplálkozáshoz ajánlott lisztek: rozs, kókusz, lenmag, zabpehelyliszt

Forrás: nőhír.hu

Kölesliszt: szénhidrát tartalma 73gramm/100gramm

Cirokliszt: szénhidrát tartalma 77,5gramm/100gramm

Barna rizsliszt: 76gramm/100gramm

Hajdinaliszt: 71gramm/100gramm

Zabliszt: 55ramm/100gramm

Amarántliszt: 55gramm/100gramm

Forrás: NLC.

Hagyományos búzalisztek: 77gramm/100gramm

Búza finomliszt: 70,6gramm/100gramm

Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt /Nagyi titka névvel/ 60,6gramm/100gramm

Lisztfajta

Szénhidrát tartalom/100gramm

Cirokliszt

78garmm

Barna rizsliszt

77gramm

Hajdinaliszt

75gramm

Teljes kiőrlésű búzaliszt

71gramm

Gesztenyeliszt

71gramm

Zabpehelyliszt

70gramm

Teljes kiőrlésű rozsliszt

66gramm

Kókuszliszt

21gramm

Lenmagliszt

4gramm

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kicsit jobban megnézzük, akkor feltűnik, hogy az egészséges táplálkozáshoz ajánlott lisztek között ott szerepel a rozsliszt, míg a másik verzió szerint a rozsliszt tiltó listán van. Akkor most melyiket higgyem el? Vagy. Tiltják a tönkölybúza lisztet, amelynek szénhidrát tartalma 60,6gramm/100gramm értékkel bír, míg az egészségre ajánlott lisztek közül a zabpehelyliszt 70gramm/100gramm értékkel bír. Most akkor melyik? A tiltott egészségesebb, mint az ajánlott. Talán érdemes lenne valahogy összehangolni az egyes értékeket, és lisztfajtákat, hogy valójában melyik is az egészségesebb, mert így csak összevisszaság keletkezik, és nem lehet eldönteni, vajon melyik a jobb.

Van még valami. Egy portál szerint a szénhidrátszükséglet csecsemőkorban 16-18gramm/kg, kisgyemekkorban 14-16gramm/kg, 10éves korban 13,5gramm/kg, felnőttkorban 5,5gramm/kg.

Forrás: bioenergetikus.hu

Az egyes portálok, melyeknek se vége, se hossza nincs, különböző ajánlások, receptek, tanácsok, étkezési javaslatok, fogyókúrák, és még ki tudja, mik szerepelnek, persze teljesen más megközelítésben, néha teljesen ellentmondó formában. Azt hiszem itt is a legjobb módszer, ami minden helyen beválik, a középút. Sok esetben az okokat kellene megszüntetni, mert akkor több lenne az egészségesebb az ember.  

2019.09.12.

Kullancs

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan hiszik azt, ha elmennek az orvoshoz, hogy szeretnének „kullancs elleni védőoltást”, akkor védve vannak a fertőzésektől. Egyrészt igaz, másrészt nem. Ezt viszont egyetlen egy orvos sem mondja el a pácienseknek. Ugyanis a kullancs kétféle betegséget terjeszt. A kullancsok által terjesztett, eddig ismert fertőzéssel szemben nincs védőoltás, és emberi felhasználásra nem is terveznek ilyen oltást. Az ismert két fertőzés közül az egyik az agyvelőgyulladás, a másik a Lyme-betegség. A helytelenül kullancs elleni védőoltás valójában az agyvelőgyulladás elleni vakcina. Az oltás ez ellen véd, és csakis ez ellen. A másik terjesztett betegség a Lyme-betegség. Ez ellen nincs oltóanyag. A Lyme betegség enyhébb lefolyású, de sokkal gyakoribb, mint a kullancsencephalitis, azaz, agyvelőgyulladás.

Lehet, hogy az én tájékozatlanságom okozta, hogy ezt megemlítettem, de egy riport kapcsán jött elő ez a beszélgetés, és tettek említést arról, hogy a Lyme-betegség ellen nincs védőoltás, csak az agyvelőgyulladás ellen.    

2019.09.10.

Valami, ami nyugtalanító

Sajnos be kell látni, hogy egyre inkább jelen vannak környezetünkben, és kezünkben azok az eszközök, melyek ugyan egy fejlettebb civilizációt próbálnak bemutatni, de e mellett igen sok kérdés is felmerül. Mik is ezek? Az un. „okos” készülékek egyre inkább a visszájára kezd fordulni abból a szempontból, hogy egyre több ember tartja ijesztőnek ezeket a készülékeket. Hogy miért? Mert egyáltalán nincs semmiféle információ, hogy vajon mire is alkalmasak ezek a készülékek amellett, hogy ellássák a funkcióikat. Ezek a készülékek legnagyobb veszélye, hogy lehallgatják az emberek beszélgetéseit. Igazából nem tudni, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre, hogy szelektálni tudják ezeket az információkat, de biztos meg van a módja, hogy ezt megoldják, akiknek ez fontos. Ebben őrült nagy szerepe van az un. algoritmusnak. Mikor ennek működését láttam, egy dokumentumfilm számolt be erről, akkor jutott eszembe egy korábbi állítás, mely szerint létezik egy olyan MI, azaz mesterséges intelligencia, ami olyan veszélyes, hogy nem merik bemutatni, sőt még veszélyt is jelenthet.               

Vajon ha ez így ki van jelentve, akkor igazából ez a kísérlet a valóságban hol tart? Olyan rendszer már létezik, hogy szinte nem lehet megkülönböztetni az embert és a gépet. Ez egy kicsit elgondolkodtató abból a szempontból, hogy mi a cél? Mi az, ami miatt ezeket a dolgokat kitalálják és megalkotják? Tudom sok kérdés van, és válasz nincs. Vajon miért? Mert ez a világ már nem erről szól. Ez a világ a hihetetlen technológiai fejlődésről szól, melynek lényege az, hogy…. Itt mindenki folytathatja a saját elképzeléseit a dologról. 

2019.09.07.

A napszemüvegekről

Jó néhány évig dolgoztam egy olyan helyen, ahol a szemüvegekkel és napszemüvegekkel is foglalkoztak. Kiállítások alakalmával egyszer rákérdeztem arra, hogy vajon mennyire ártalmas a napszemüveg? Talán a mai világban érdekes kérdésként hangzik, hiszem manapság még a metróban, stúdiókban, zárt helyeken, felhős időben, gyakorlatilag mindenkor és mindenhol az emberek fején ott van a napszemüveg, ha kell, ha nem. Én azt nem vitatom, hogy valakiknek érzékenyebb a szemük. Nincs azzal semmi baj, de nem ez a gyakoribb. Ma a napszemüveg egy divat része, semmi ok nincs rá, hogy állandóan a fejünkön legyen. Visszatérve a kérdésre. Meglepő választ kaptam. Valamennyi sejtésem volt ezzel kapcsolatban az erre szóló irodalmakat olvasva, de egy szakember, aki ezzel foglakozik több évtizede, mégis csak jobban ért hozzá. Azt mondta, hogy a napszemüvegek torzítják az emberi szem valódi színlátását. Ugyanis a szemüveg színezete többféle, és ezáltal más színérzékélés lép fel. Annyit még hozzá tett, hogyha mindenféleképpen szükséges, olyat válasszunk, hogy a tükörrel szemben állva lássuk a pupillánkat, és a színezete legyen kék árnyalatú. Hogy miért?

Az égbolt színét a légköri fényszóródás okozza. Tehát a természetes szín a kék. Ez okozza a legkevesebb torzulást.

Aztán olvastam egy cikket ezzel kapcsolatban, amit szeretnék megosztani. A címe: „Napszemüveg: jó vagy ártalmas a gyereknek? Csak a fontos kérdések. A kérdésekre válaszol: dr. Ungváry Lilla szemészorvos

„Kitágul-e a pupilla a napszemüveg gyakori hordásakor?

A sötétre színezett napszemüveg mögött a pupilla kissé kitágul, ami nem jó, mert a szórt sugárzásból több érheti a szemet. A mai napszemüveg kultúra inkább divat, semmint valódi védelmet szolgáló eszköz. A valódi UV védelmet az árnyékoló sapkák, ernyők adják.

Árt-e vagy nem a gyerekeknek a napszemüveg?

Gyerekeknél inkább a sapkát és az árnyékolást jó használni, ne napszemüveget adjanak rájuk. Inkább ügyeljünk, hogy a játéktér megfelelően le legyen árnyékolva, főleg a déli órában. Ha mégis napon van, viseljen világos sapkát, ami az arcát is árnyékolja”.

Szakértő: dr. Ungváry Lilla szemészorvos

Forrás: Nagyszülők Lapja

Azért elgondolkodtató. A médiából ömlik a jó tanács, hogy még felhős időben is hordjunk napszemüveget. Nézzük csak? Se napfény, se UV-sugárzás. Akkor minek? Önök értik? 

 

2019.09.04.

Pénz, hatalom, uralkodás

         A templomos lovagrend 1118-ban keresztes lovagokból szerveződött Szentföldön. Hugues de Payns vezetésével.  Nyolc lovag elhatározta, hogy életét a Szentföld zarándokai védelmének szenteli. Itt kell megjegyezni, hogy bár a fogadalmuk nemes célt szolgált, mégsem ismerünk semmilyen, olyan korabeli dokumentumot, amely arra utalna, hogy valaha is eleget tettek volna e vállalásuknak.  A lovagokat II. Balduin jeruzsálemi király vette pártfogásba. A XIII. század második felében óriási vagyonnal rendelkeztek, állam az államban működtek. 1291-ben a Szentföld elveszett a keresztények számára. A másik két lovagrend a Johanniták, és a Teutonok is saját államban gondolkodtak, ám ez nem sikerült, mert szembe kerültek a Francia Királysággal. 1307. október 13-án IV. Fülöp francia uralkodó egy jól megszervezett akcióval lefoglalta a templomosok vagyonát, és eljárást indított ellenük. Legtöbbjüket kivégeztette. 1312. március 22-én feloszlatták a templomosok rendjét. Birtokuk java része a francia király, illetve a Johanniták rendje kezébe került. Csekély számban, de maradtak túlélők, főleg más országokban. Krisztus Lovagrendje néven újraszerveződtek. Több esetben más és más néven illetik a Lovagrendeket, a lényeg, hogy Portugáliában folytatólagosan működtek évszázadokon át. XVI. Benedek elismerte a rendet, így a mai napig is Jeruzsálemi Templomos Lovagrend néven vannak jelen. Manapság is lehet jelentkezni. A jelentkező csak hívő katolikus lehet, ajánlást kell vinnie a családjától, a plébánosától, valamint nagykorúnak kell lennie. Élhet házasságban, de nem lehet elvált. Bele kell egyeznie, hogy a rend bármikor ellenőrizheti, hogy a rend eszméinek megfelelően él-e. Két év után avatják lovaggá. De térjünk vissza egy fontos információért. 1307. október 13-án késő éjjel néhány nagy tárkocsi hagyta el sietősen Párizst, még azt megelőzően, hogy a templomosok rendházát felgyújtották volna. A titokzatos rakománnyal megpakolt kocsik a La Manche csatorna felé tartottak. A legenda úgy tartja, hogy néhány lovagnak sikerült Párizsból kicsempészni a relikviákat, és Skóciába menekíteni az utolsó pillanatban, mielőtt még a megtorlás elkezdődött volna. Az érdekesség az, hogy az Angliában megtelepedő templomosokat ugyan perbe fogták, de valamennyiüket felmentették, és szabadon engedték.

Ezt követően az angliai templomosok a johannita rendbe, azaz a kórházas lovagok rendjébe olvadtak be. A furcsaság, hogy a rend székhelye az a Temple nevű település, ahová a legenda szerint a Párizsból kimenekített kincseket az apátság területén rejtették el, a templomos lovagok. Az ő nevükhöz fűződnek a bankrendszer egyes elemei. Hogy mekkora vagyonról is van szó? Legjobban azzal lehet érzékeltetni, hogy a rend felszámolása és vagyonának elkobzása megrázta a XIV. század gazdaságát, hiszen rengeteg ember vagyonát, köztük uralkodók pénzét kezelték. Ennek következtében az akkoriban kialakulóban lévő modern bankrendszer lényegében összeomlott, az általa teremtett pénz pedig eltűnt a forgalomból. Mivel az adósok pénze sem került vissza, mert nem lehetett kinek visszafizetni az adósságot, mert a rend megszűnt, így ez a vagyonnal is felérő tartozás kiegyenlítése nem jött létre, azaz, ez a pénz is kivonódott a rendszerből. Sajnos a mai napig sem tudják még behatárolni a vagyon körülbelüli mai értékét. Nagyon sokan kutattak a kincs után. Azok, akik ezzel foglalkoztak, csakis a kincs meglétének helyeit próbálták felkutatni. Az felmerült, hogy hatalmas vagyonról volt szó. De vajon mekkora összeget tehetett ez ki? Tudjuk, hogy VIII. keresztes hadjárat volt. Ezekben jelentős részben templomos lovagok is részt vettek. Ezek a hadjáratok egész Európát érintették, sőt kiterjedtek a Közel-Keletre is. Az itt szerzett és rabolt kincsek, földek, ingatlanok és ingóságok értéke felbecsülhetetlen. Vagy mégsem? Nézzük csak? Nem egyszerű dolog, hiszen 900 évet kell visszamenni a történelemben. Nagyon sok mindent kell összehasonlítani, átértékelni, felbecsülni ahhoz, hogy a mai értékre tudjuk fordítani az akkori, és az évszázadok alatt felgyülemlett vagyonok értékét. Mindenek előtt egy kicsit nézzük meg, milyen úton haladt ez a vagyon. Mivel a XIV. század elején egy nagy változás állt be, melynek révén követhetetlenné vált minden, és akik vitték ezt a szálat, azok személye is, hiszen olyan világ alakult ki, ahol semmi, és senki nem volt biztonságban. Igen, valaki, vagy valakik vitték tovább azt a vonalat, mely a haladó gondolkodást képviselte. Igen sokáig voltak olyan körülmények között, ami egyáltalán nem kedvezett azoknak a terveknek, amiket meg szerettek volna valósítani. A szabadon gondolkodók, a haladást elősegítők, a lendületesebb gazdaságot vallók ideje kezdett közeledni. Ennek egyik kiteljesedését, megalakulását, szóhasználatát 1375-re tartják, amikor is szabadkőműves néven vonult be a történelembe. Az eredeti kifejezést szó szerint kell érteni, hiszen nagy szaktudású kőművesmestereket értettek alatta. Gyökereik a templomok építői közül kerültek ki. Egy kapcsolat alakult ki a templomos lovagrend és a katedrálisokat építő céhmesterek között. A bölcsességet ez a csoport közvetíti a szabadkőművesek felé. A szabadkőművesség az erkölcsi értékeket, a szellemi szabadság egyetemességét, a felvilágosodás értékeit vallják, és terjesztik. Tagjai rituális beavatási szertartásokon keresztül ismerhetik meg a szabadkőművességből származó szimbólumrendszerének mélyebb jelentését. Ebbe a céhrendszerbe az újonnan felvettek esküvel fogadták, hogy magukra nézve kötelező érvényűnek veszik és megtartják a céh belső törvényeit.

Ezek az emberek úgynevezett páholyokba tömörültek. A szabadkőműves páholyok értelmiségi szabadgondolkodású embereket hívtak a soraikba. Később, 1776. május 5-én Adam Weishaupt megalakította két egyetemi társával az illuminátus rendet. A szellemi hátteret az egyetem intellektuális légköre képezte. Többszöri átszerezés után a szabadkőműves páholyokhoz hasonló struktúrát kapott. Sikerül számos szabadkőművest maguk mellé állítani, mert soraikban ellentétek alakultak ki, és ebből fakadóan teljes páholyok ellenőrzését is átvették. 1782-ben az illuminátus rend magához ragadta a szabadkőműves rendek eszmei irányítását. A rend fejlődésnek indult, hiszen elkötelezte magát a felvilágosodás eszméi mellett. A cél a világ és a rend tagjainak jobbá és tökéletesebbé tétele. Ennek legfőbb eszköze az oktatás volt. Az illuminátus rendet, azaz, a „megvilágosodottak” rendjét 1785-ben betiltották. Emlékeznek? Mi volt a cél?  A világ és a rend kialakítása. Nem kell nagy fantázia, ami ebből adódik, ez pedig az Új Világrend. El lehet képzelni, hogy a templomos lovagok, a szabadkőművesek, és végül az illuminátusok által megalkotott és létrehozott szabadgondolkodáson alapuló rendszer, milyen erős szövetséget tudott alkotni, és alkot a mai napig is, hozva magával azokat az őrült értékeket, melyeknek alapja a templomosok vagyona. Csak találgatások vannak a rend XVIII., és XIX. századi tevékenységéről. Annyi bizonyos, hogy nem tétlenkedtek. Nagyon tudatosan építkeztek, teljesen háttérbe vonulva. A valóságban az Illuminátus Rend a szabadkőművesség felett álló szervezet. Hogy nevén nevezzük a dolgokat, gyakorlatilag egy nagyon gazdag, és befolyásos családok által vezérelt rendszerről beszélünk.  Egy nagyon zártkörű csoportról van szó, melynek célja az alapítójuk által megálmodott új világrend magvalósítása. Erre történő utalást találunk 1940-ben kiadott könyvben, a „The New World Order”, azaz, „Az Új Világrend” címmel.  A 20. század során Thomas Woodrow Wilson, és Winston Churchill is használta ezt a kifejezést. 1990-ben George H.W. Bush beszédet tartott, melyben először említi az új világrendet. Azóta már számtalanszor elhangzott különböző fórumokon ez a kifejezés. A valóság az, hogy ma már nemcsak kifejezésről beszélhetünk, hanem konkrét tényekről. Sokaknak ismerősek ezek a nevek: Astor, Bundy, Collins, DuPont, Freeman, Kennedy, Li, Onassis, Rockefeller, Rotschild, Russel, VanDuyn, Meroving. Igen, családokról van szó. Körülbelül 300-350 emberről. Ők alkotják az Új Világrend fogalmát, és gyakorlatát. Hogyan is? Az új világrend pontjai: minden fennálló kormányzat megdöntése, a magántulajdon eltörlése, az öröklés megszüntetése, a patriotizmus felszámolása, a vallás megszüntetése, a házasság eltörlése, egy világkormány létrehozása. Ezeknek az embereknek az a céljuk, hogy az egész világ felett egy olyan kormány álljon, aminek semmi különösebb kihívást nem jelent a teljes közönyben élő mai modern emberek irányítása. Ezeknek az embereknek nincsen nemzeti öntudatuk, se vallási, érzelmi vagy tárgyi kötődésük. A fentieket olvasva azt hiszem, mindenki érti, hogy a 18. században miért tartóztatták le egyből az illuminátusok ismert tagjait, hiszen a mindenkori kormányzatnak már az első pont sem tetszett. Most csak arra kérek mindenkit, hogy gondolkodjon el azon, hogy a 18. század óta mely pontokon haladtunk közelebb ezekhez a célokhoz.

 Ehhez még egy adalék. 2014-et írunk. Egy nyilatkozatot idézek:Egy globális átalakulás szélén állunk. Csak egy megfelelően nagy válságra van szükségünk, és a nemzetek el fogják fogadni az új világrendet” David Rockefeller.

 Most érkeztem el oda, hogy némi rálátást adjak arról, hogy mekkora vagyonról is van szó. Mekkora az a gazdagság, ami felett rendelkeznek pár százan? Mitől tud valósággá válni az az álom, mely az Új Világrendet ránk erőlteti? Mennyi lehet az a vagyon, amivel tetszőlegesen lehet irányítani az egész világot? Említettem, hogy hány család, és azoknak leszármazottjai birtokolják ezt a gazdagságot. Nagyon sok mindent összevetettem, főleg azt, hogy milyen rendszeren, rendszereken keresztül válhatott valóra az Új Világrend megalkotása. Mert ez a világrend itt van, és erőteljesen irányítja minden napjainkat. Az a néhány száz ember, 13 családot tesz ki. Családonként a vagyon mai értéke: 150.000 milliárd dollár. /Igen erősen becsült érték/ 

 

2019.08.30.

Ismét az adatvédelemről

Érdekes beszélgetéseket lehet hallani különböző helyeken. Piacon, üzletben, strandon, étteremben, stb. Egy ilyet szeretnék elmondani. Az okos telefont említették. Egy beszélgetés kapcsán szóba került egy adott termék. Amikor hívást kapott az illető, meglepetten vette észre, hogy olyan hirdetések jelentek mag a telefonján, ami arról szólt, amiről beszélgettek. Érdekes módon ezt én is tapasztaltam, hogy bizonyos helyeken járva olyan hirdetések jelennek meg, ami azt a körzetet propagálja. Hát nem érdekes? Talán igen, talán nem. Mi ez a talány? Csak annyi, hogy hiába beszélnek különböző fórumokon a személyes adatokról és az adatvédelemről. Tessék tudomásul venni, hogy ilyen nincs. Még tovább megyek. Egy portál úgy enged belépést, ha elfogadom a felhasználási feltételeket. Abban pedig az áll, hogy felhasználhatják adataimat, különböző dolgokhoz. Mikhez? A furcsa, hogy egy más helyről gond nélkül meg lehet tekinteni ugyanazt az oldalt. Mi ez, ha nem adathalászat! Röviden.

Egyáltalán nem lehet tudni, hogy milyen formában jutnak adatokhoz az egyes szolgáltatók. Mindenki tudta nélkül gyűjtik ezeket az információkat. Persze panasszal egyáltalán nem lehet élni.

2019.08.27.

Érdekességek

Vajon elgondolkodott-e már valaki azon, hogy az egyes lőtereken vajon mennyi ólom található? Ugyanis a katonaság által alkalmazott lőgyakorlatok alkalmával ólomtartalmú lövedékeket használtak. Sok ilyen hely van Magyarországon. Mi van ezekkel?

Lehet, hogy nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, hogy kissé bosszant a reklámok 99-el végződő árai. Tudom, hogy nincs már 1 és két forintos, de akkor nincs 2-re, 3-ra, 4-re, 6-ra, 7-re, 8-ra, 9-re végződő ár. Ha szigorúan ezt nézzük, akkor félrevezetik a vásárlókat, mert nem annyit kérnek egy áruért, amennyi rá van írva.

Feltűnt, hogy rengeteg nyeremény játékot reklámoznak. Különböző termékeket lehet nyerni, sőt még autót is, pl. egy palack üdítővel. Ugye senki nem gondolja ezt komolyan. Ha mégis, vajon ki a nyertes? Ugyanis egyről sem tudunk. Adatvédelem? Nem hinném, hiszen van ahol még fel is olvassák a nyerteseket, sőt le is írják. Ott lehet? Ha annyit közzé tennének, hogy van nyertes. De még ez sincs. Vannak ötleteim, hogy nyeremény játék kuponjai hová kerülnek.

Több esetben lehet látni, hogy egy sajnálatos baleset után az otthagyott gumikesztyűt mutogatják. Vajon miért? Lássák, hogy ott jártak? Megkérdeztem egy illetékestől, és azt a választ kaptam, hogy nincs idejük azzal foglalkozni, hogy hova teszik az elhasznált gumikesztyűt, hanem a beteggel foglalkoznak. Ha ezt mutatják, az azt jelenti, hogy túl vannak az ellátáson. Ezek szerint az, aki felelős az esetleges szemét /alkatrészek, kifolyt veszélyes hulladék, összetört üvegek, stb./ eltakarításáért nem foglalkozik vele?

2019.08.16.

Változás

Kezdenek érdekes dolgok kiderülni. Jelenleg három olyan vélemény alakult ki orvosok részéről, amiket eddig szinte mumusként emlegettek. E három terület igen szorosan összefügg az emberek minden napjaival. A valódi okát persze nem lehet tudni, hogy miért, de azért néhány tippem lenne ezzel kapcsolatban. A tiltás és rossz megítélés, a túlzás, a valami folyamatos ismétlése előbb, utóbb arra vezet, hogy az emberek azt hiszik el, még akkor is, ha rossz. Ez a három dolog is ebbe a kategóriába esik. Nézzük tételesen. Az első a só. Milyen elánnal kampányoltak a só ellen. Aztán némileg módosítva lett, mert rájöttek, hogy sóra igenis nagy szüksége van a szervezetnek. A hiánya komoly károsodásokat okoz. A sópótlás nagyon fontos, főleg nyáron, amikor sokat izzadunk, ugyanis az izzadással nagyon sok sót vesztünk. A vízfogyasztással ezt a koncentrációt erőteljesen hígítjuk, ezáltal működési rendellenesség alakul ki. Ha már itt tartunk, és szóba került a víz. Ez is szükséges és fontos. Nagyon elszálltak az egyes kialakult nézetek a folyadék pótlással kapcsolatban. Már több litert is emlegettek.       

Aztán mi történt? Kiderült, hogy a folyadékpótlás lehet bármi, azaz még cukros üdítő is, sör is, sőt fröccs is. A mértékletesség a fontos, és ne legyen rendszer szintű. A fontos a folyadék pótlása. Nyilván melegebb időszakokban a mennyiség nőhet, de a lényeg, hogy akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk.

 Aztán a táplálkozás körül is érdekes vélemény látott napvilágot. Kiderült, hogy az emberek egyre kevesebb természetes élelmiszert fogyasztanak. Miért baj ez? Mert nagyon sok tartósítószer, ízfokozó és színezék kerül a szervezetünkbe. Ezek az adalékanyagok szinte provokálják a szervezet helyes működését oly annyira, hogy egyre többen, és egyre fiatalabb korban jelentkeznek a különböző allergia típusok, úgymint glutén, laktóz, ételallergia. Mint látható ebből a három példából, érdemes odafigyelni arra, hogy a megfelelő arányban fogyasszunk ételeket, italokat. Biztos, hogy a természetes alapanyagok fogyasztása elősegíti az egészséges szervezet jó működését. Az alábbi táblázat egy kicsit elgondolkodtató. Meg vagyok győződve, és ezzel nem vagyok egyedül, hogy ezeket a tüneteket a túlzott élelmiszer adalékanyagok okozzák.

Glutén érzékenyek

200 000 fő

Laktóz érzékenyek

3 000 000 fő

Ételallergiások

750 000 fő

 

Ezek az adatok a teljes lakosságra értendők. A más egyéb anyagokra érzékenyek, illetve allergiások még ezeket a számokat bővítik.

 

2019.08.15.

Egy érdekes hír háttere, avagy utazhatunk-e a Marsra.

Ebben az írásban egy kis kitérőt tennék egy, a mai világ számára aránylag ismeretlen területen. Ez nem más, mint az ember olyan igyekezete, melynek keretében a tágabb környezetét, illetve a világűr egyes részeit szeretné megismerni. Erre a megismerésre már nagyon régen vágyik az ember, és igazából nem olyan mértékben valósult meg, mint ahogy elképzelte, illetve nem úgy alakult, mint ahogy szerette volna. Kutassunk egy kicsit ezen a területen.

Elöljáróban egy fogalmat kell tisztázni: a rakéta olyan jármű vagy repülő eszköz, amely sugárhajtás elvén az égési gázok kilövellésével, a mozgáshoz szükséges tolóerőt a környezettől függetlenül állítja elő.

Az első rakéták az ókori Kínában jelentek meg Kr.e. 300-ban, ekkor tűzijátékokra használták, majd a 12. században már ezek a rakéták fegyverként jelentek meg. A 20. században Robert Goddard építette az első folyékony-hajtóanyagú rakétát. 1903-ban Konsztantyin Ciolkovszkij rakétáról szóló munkája jelent meg. A rakétafejlesztéshez hozzájárult Hermann Oberth 1923-ban megjelent műve a „Rakétával a planetáris térbe” címmel. Ezt követően a II. világháború idején Németországban végeztek komoly rakéta kísérleteket, amelyekből megszületett a V-2 rakéta. Ez volt az őse a mostani ballisztikus rakétáknak, és az űrhajózási hordozó rakétáknak. 1957-ben az első műhold indításával megkezdődött egy új korszak az emberiség történetében, ez pedig az űrkorszak.  Az indítás dátuma 1957. október 4. Az első ember, Jurij Gagarin 1961. április 12-én került ki a világűrbe.

            Ezt követően több űrutazás is volt, majd a XX. század legnagyobb vállalkozása, az Apollo-program vette kezdetét. Ennek keretében az Apollo-program ötödik űrutazókkal végrehajtott repülése az Apollo-11 volt. Ez volt az első kísérlet, és egyben az első sikeres holdra szállás is. Ez 1969. július 20-án jött létre. Az utolsó holdra szállás az Apollo-17 volt, 1972. december 11-én. Kétségtelen, hogy olyan sikert értek el ezzel, ami egy új megvilágításba helyezte az embert a világűrben. Egy olyan terület nyílt meg, amire nagyon régen vágyott az ember. Az is igaz, hogy hihetetlen technikai feltételeket kellett biztosítani a siker érdekében. A sok mérnöki munka meghozta gyümölcsét. Az ember idegen talajra tette a lábát. Ezek a dátumok azért fontosak, mert később még utalok rá. A későbbiek során, ahogy a technika fejlődött, megalkották a többször felhasználható űreszközt. Ez volt az űrrepülőgép. Ennek első példányát, a Challengert 1983. április 4-én küldték Föld körüli pályára. Több ilyen űreszközt is készítettek. Sajnos 1986. január 28-án a fellövést követően a Challenger felrobbant, majd a vizsgálatot követően, hasonló hiba miatt 2003. február 01-én a visszatérő Columbia is megsemmisült. Két érdekes dolgot lehet megfigyelni, bár biztos több is van. Nézzük sorjában. Az őrült nagy űrbéli versengés koronája kétségtelen a holdra szállás volt. Először lépett ember más, Földön kívüli objektum felszínére. Ez 1972. december 11-én befejeződött. Azóta ember nem járt a Holdon, sem más Földön kívüli objektumon. Azóta 47 év telt el. Mi történt? Miért nem igyekszik az ember megismerni távolabbi helyeket? Mi az oka, hogy ennyire leálltak azzal, hogy más körülmények között is élőhelyet találjanak az ember számára? Ennyire nem érdekli a tudósokat a következő lehetőségek? Milyen más egyéb, fontosabb kutatás zajlik? Elég nehéz a válasz. Sőt, talán lehetetlen is. Mégis teszek rá egy kísérletet. Egy ilyen űrutazás iszonyú pénzösszegeket emészt fel. Igen komoly technikai, technológiai fejlesztéseket igényelnek. Talán a világ változott meg annyira, hogy rájöttek: nem is annyira fontos annak a világnak a megismerése, csak a kezdeti versengés volt a fő cél? Az erőfitogtatás? Mivel azt hiszem ennek is, mint minden másnak a fő mozgató rugója a pénz. Ettől az ember nem tud elszakadni, és ez itt is megmutatja magát. Nincs számottevő haszna, így süllyesztőbe került. Milliárdokat emésztett fel, és nincs gyakorlati jelentősége.                                                        

Van esetleg más?  Nem szeretnék a futurisztika tárgykörébe belemenni, csak egy valami. Az is lehet, hogy ott már van valaki, vagy valakik? Na, ezt azért egy kicsit tegyük félre. A lényeg, hogy az űrkutatásnak ez az ága igen nagy hanyatlásnak van kitéve. Sem a közeljövőben, sem távolabbi időkben nincsenek kilátások arra vonatkozóan, hogy esetleg valamilyen program keretében újra ember kerüljön hűséges kísérőnk, a Hold felszínére. 

Ahogy fentebb említettem, sajnos két űrrepülőgép katasztrófa után leállt az űrprogram ezen része is. Milyen érdekes. Ahogy a Holdra szállás körülményei, úgy a többször használatos űreszközök léte is megszűnt. Akkor az ügynökség álma az volt, hogy rendszeres űrközlekedést hajtanak végre. Ez a mai napig sem vált valóra. 2003 óta polgári személy nem szállt fel űrrepülő géppel. 2011. július 21-én az űrrepülőgép program az Atlantis utolsó landolásával befejeződött. Véletlen lehet? Úgy, ahogy az egyik, a Holdra szállás, úgy a másik, az űrrepülőgép program is teljesen letűnt mindenhonnan. Van egy kivétel. A próbálkozások. Mik ezek? Nézzük.

Mindenki hallott már különböző hírekből, hogy hatalmas pénzekkel rendelkező vállalkozók újra el akarnak indítani egy űrprogramot. Űrutazás, űrséta, ásványkincsek bányászata földön kívüli helyeken, Mars utazás, stb. Ugyan volt már erre kísérlet, de itt is a pénz dominál. Az biztos, hogy őrült technikai és technológia háttérnek kell lenni ahhoz, hogy ilyen utakat meg lehessen tenni. Ha kicsit mélyebbre nézünk, láthatjuk, hogy ezek csak egy-egy kísérleti jellegű akciók. Nem kell, és nem lehet az embereket azzal ámítani, hogy belátható időn belül rendszeres űrutazás valósulhat meg. Elhangzanak olyan dolgok, melyekbe belegondolva egy kicsit mosolyra görbül az ember szája a hallottak alapján. Az ilyen kijelentések mögött igen nagy üzleti érdekek húzódnak. Azok a hangzatos szavak, melyeket említettem, hihetetlen dolgok. Bár válna valóra. Sajnos a valóság az, hogy a jelenlegi rendszerekkel működő különböző űreszközök még nem alkalmasak arra, hogy a rutinszerűen végrehajtott, kilövöm, keringek, sétálok, visszajövök fázisokon kívül mást is végrehajtsanak. Az összetettebb manőver, a biztonságos életfeltételek megteremtése, az egyes bonyolultabb műveletek összessége még nem megvalósítható, nem végrehajtható. Bármennyire is dobálóznak különböző időpontokkal, hogy ekkor meg akkor már ez szinte rutinszerű lesz, és elérhető lesz, nem beszélve arról, hogy már marsbeli utazás is szóba került. Szokták mondani: a papír, és egyes nyilatkozatoknak mára már nincs hitelük. Azaz, ha esetleg nem jön össze, egyszerűen szemétkosárba kerül, és el van felejtve. A különböző hangzatos dolgoknak itt nincs helyük, ugyanis emberekkel kísérleteznek. Mert kísérletről van szó. Közel sincsenek azok a feltételek még megteremtve, melyek azt szolgálnák, hogy az ember hosszú távú, hónapokig eltartó űrutazást kibírna. Ezek csak az élettani feltételek. A létfenntartási és más technikai feltételekről ne is beszéljünk. Ezek lennének a legfontosabb dolgok, amiket biztosítani kellene. Ha kicsit részleteibe belemegyünk, a következők derülnek ki.  Ez azért fontos, mert csak így lehet megérteni, hogy az űrutazás mennyire összetett, és mennyire nem egyszerű. Egy rakéta végsebessége a hajtóanyag kiáramlási sebességétől és a rakéta tömegarányától függ. A jelenlegi kémiai meghajtású rakétáknál az elérhető kiáramlási sebesség 3-5km/s-ra korlátozódik. A rakéta végső tömegének értékét, tehát az összes hajtóanyag elégetése utáni rakétatömeget részben az határozza meg, hogy mekkora hasznos terhet szeretnénk az űrbe juttatni, ez a végső tömegnek a valóban hasznos hányada. Ehhez viszont még hozzájön a rakétaszerkezet holt tömege, hiszen nem építhetünk kizárólag hajtóanyagból és hasznos teherből álló rakétát, mert a hajtóanyagot tárolni kell tartályokban, és felhasználni a hajtóművel. Tehát bárhogy is igyekszünk, a rakéta tömegviszonyát egy bizonyos határon túl nem növelhetjük, mivelhogy a rakéta holt tömegét, a szerkezetének súlyát nem csökkenthetjük egy bizonyos szint alá. Ahhoz, hogy pályára lehessen állítani egy űreszközt, megalkották a többfokozatú rendszert. Ez már biztosítani tudja a megfelelő tolóerőt, hiszen az első fokozat kiégése után nem nulláról, hanem már egy elért sebességről kell tovább gyorsítani, amihez az is hozzájárul, hogy kisebb tömeget kell tovább gyorsítani, hiszen a levált első fokozat üzemanyag súlya, tartály súlya, és egyéb kiegészítő eszközök súlya leválik. Kémiai meghajtásnál a tömegarány 10. Ennek nagyon nagy a jelentősége. Ugyanis ez azt jelenti, hogy egy kilogramm hasznos teherhez 10 kilogramm üzemanyagra van szükség. Tehát ahhoz, hogy egy kilogramm hasznos terhet Föld körüli pályára állítsunk, minimum tíz kilogramm hajtóanyag kell. Ehhez még hozzájön a tartály súlya, és a kiegészítő berendezések súlya is.   Nézzünk egy konkrét példát. Az űrrepülőgép teljes indítási tömege 2041 tonna. Maga az űrrepülőgép 113 tonna. A külső üzemanyag tartály 748 tonna, a gyorsító rakéták súlya /ebből kettő van/ 1180 tonna. Összesen 1928 tonna az üzemanyag.  Ha a tömegarányt vesszük, itt nagyobb érték jött ki. Ugyanis ezekhez az értékekhez hozzájön a levegő ellenállása, melyet több tíz kilométer magasságig le kell küzdeni.  A közreadott adatok szerint ebben a rendszerben 0,45 kg teherhez 3000-5000 dollárnyi befektetés szükséges. Látható, hogy hatalmas energia befektetésre és hatalmas pénzre van szükség ahhoz, hogy aránylag nem nagy hasznos tömeget tudjunk Föld körüli pályára állítani. A fentebb írtakat azért említettem meg, mert magyarázatot, támpontot ad a következő szakaszhoz. Ezután a kis kitérő után nézzük azokat a dolgokat, melyek napvilágot láttak eddig, és érdekes lehetőséget vetettek fel. 

Mars utazás, ércbányászat a Holdon vagy a Marson. A hír mögött furcsa dolgokat lehet találni. Nézzük sorra.

Az erőfitogtatás mindig is jelen volt az emberiség történelmében. Régen a bátorság, a harcias magatartás, a hűség, nem kis mértékben a vagyon dominált. Manapság a pénz, a hatalom, az üzlet, a profit, pénzzel és hatalommal. Ennek egy jelensége a fent említett vállalkozás is. Űrséta, űrkirándulás, stb. Persze meg lehet oldani, de iszonyú pénzekkel. A mélyebb része a következő. Aránylag rövid idő alatt szeretnének eljutni a Marsra. Ennek várható időpontja 2033-35. Nem túl korai? Vegyük sorra. A Mars távolsága 225 millió kilométer. Van optimális Földközeli távolság, ez 2035-ben lesz legközelebb. Jelenleg, bár nagyon sok hír felröppent ezzel kapcsolatban, a marsi út oda-vissza, a legoptimálisabb esetben 250-300 nap. Ez igen hosszú idő. Itt visszautalok a tömegarányra. Ugyanis olyasmit is figyelembe kell venni, hogy a rakéta gyorsul, elér egy optimális sebességet, majd a célobjektum előtt lassítani kell, majd leszállni, aztán felszállni, majd ismét gyorsulni, majd a Föld közelébe érve ismét lassítani, majd leszállni. Persze ennek több variációja lehetséges. Nem egyszerű, és mindehhez üzemanyag kell, és nem is kevés. Igen hatalmas űreszköz kell ahhoz, hogy az élethez szükséges felszereléseket is magukkal vigyék, nem beszélve a technikai eszközökről. Ez az objektum, azaz az űrhajó a távolság miatt teljesen magára lesz utalva. Nincs földi segítség, nincs földi támogatás. Teljesen önálló egységet kell képviselnie.

Mi kell mindehhez? Először is megfelelő, biztonságos űreszköz, személyzet, élelmiszer, szigorú orvosi megfigyelés, technikai eszközök, valamint olyan stabil kommunikációs és számítógépes rendszer, amelyben a hibalehetőséget teljes egészében ki lehet zárni. Azt kell mondanom, hogy jelenleg ilyen nem létezik. Ahhoz, hogy egy ilyen vállalkozást sikerre lehessen vinni, új típusú rakéta és hordozó rendszert, az ellátáshoz szükséges megfelelő élelmiszereket, az emberek védelmére a világűrből érkező sugárzások és meteoritok elleni hatékony védőpajzsot kell megalkotni, a pszichés megterhelést teljes egészében kezelni, a legmegfelelőbb technikai eszközöket megalkotni, tökéletes informatikai rendszert kell kiépíteni. Talán ezek a legfontosabbak. Sok más egyéb dolgot is meg kell oldani. Összefoglalva: nagyon szép dolog, hogy valakinek, valakiknek olyan terveik vannak, ami az emberiséget előreviszi, és tudását, ismeretét gyarapítja. A jelenlegi számítások szerint a mars expedíció költsége 500 milliárd dollár. A jelenlegi állás szerint csak elméletben, illetve olyan személyek fejében fogalmazódott meg ez az ötlet, akik a hatalmukat, vagyonukat akarják megmutatni a világnak. Eddig. Vajon valóban ez a cél? A mai világ hatalmasságai vajon miként gondolkodnak e felől a vállalkozás felől?  Bárhogy is gondolkodnak, a mai ismeretek szerint sem technikailag, sem emberileg, sem egyéb más módon ezt nem lehet megvalósítani.

Nézzük a másik elképzelést, a bányászatot. Már jelent meg ilyen címen is cikk. Ugyanazokat a feltételeket itt is fel lehet sorolni, mint a marsi expedíció kapcsán. Annyi a különbség, hogy itt az ember elvileg kiváltható robotokkal. De vajon milyen érceket, milyen mennyiségben, és milyen áron akarnak kitermelni a Holdon vagy a Marson? Ebben az esetben életfunkciók fenntartásáról nincs szó. Viszont arról igen, hogy precízen, pontosan, megbízhatóan működő robotok legyenek. Vajon megéri-e a bányászat ilyen távolságban? Hiszen manapság minden a pénzen múlik. Nagy kérdés, és érdekes lehet, lehetne a válasz. Talán túlságosan is egyszerűen van megfogalmazva annak a ténye, hogy a mai tudásunk és technológiánk milyen mértékben előrehaladott a tekintetben, hogy ezeket az elgondolásokat megvalósítsák.

Ha csak fellengzős puffogtatás az egész, csak azért, hogy beszéljenek valamiről, aztán el van felejtve, de a hír ott áll valaki, vagy valakik mögött, akkor nem sok értelme van az egésznek. Mi az igazi cél? Mi az igazi ok? Nem kis összegről van szó. Ki az, vagy kik azok, aki, vagy akik ennyit képesek áldozni ilyen, szerintem még kétes kimenetelű valamire. Mert valljuk be őszintén. Nem körvonalazódik semmi olyan konkrét terv, elképzelés, amely azt célozná meg, hogy ez a terv életképes. Az idő múlik. 2035. 17 év. 2035-ben kerül a Mars kedvező helyzetbe. Ha elmarad, ismét hosszú, hosszú éveket kell várni a következő kedvező alkalomra. Azok az emberek, akik ezt elképzelték, hol lesznek, hiszen nem fiatalokról van szó? Viszi majd egyáltalán valaki tovább? Egy ilyen átfogó, és szerteágazó elképzelés mellett ez nem sok idő, főleg annak tudatában, hogy szinte mindent ki kell találni, meg kell tervezni, meg kell alkotni, le kell gyártani, össze kell szerelni, és 100%-an üzemképessé kell tenni. Nem kis feladat.

Tudják, melyik a legtökéletesebb űrhajó? Megmondom: a Föld.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.