Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekességek, furcsaságok válogatás

2019.11.30.

Természeti katasztrófák, vándorlás

Talán furcsa a cím, de sajnos azt kell mondani, hogy vannak olyan helyzetek, amikor valamilyen oknál fogva akárcsak a népvándorlás idején, elindulnak az emberek egy más világ felé. Akkor az élelem, a területszerzés, más népek hódítása elől, belső viszályok, más népekkel való konfliktusok, háborúk, stb. Ma ezt úgy szélesíthetjük ki, hogy természeti katasztrófák, politikai és más üldözések által elmenekülni kényszerült tömegek. Sajnos ez a jelenség erősen jelen van a minden napjainkban. Amíg korábban a Föld lakossága jóval kevesebb volt, a vándorolni kényszerült emberek helyzete is könnyebb volt, hiszen több, nagyobb területek álltak a rendelkezésükre.

Időszámításunk idején kb. 100-300 millió ember élt a Földön. Ma 7,7 milliárd. Látható, hogy ma sokkal nagyobb probléma, és jóval nagyobb létszámról beszélünk. Mondhatjuk, hogy a legveszélyeztetettebb földrész Afrika a maga 1,3 milliárdos létszámával. A népek vándorlásához újabb tényezők kapcsolódtak. Vízhiány, aszály, munkanélküliség, gazdasági lehetőségek hiánya. A helyváltoztatásra kényszerült emberek száma több tízmillióra tehető. Egy részük visszamegy eredeti lakóhelyére. Itt kell megemlíteni a nagyhatású eseményeket, úgymint földrengés, szökőár, tornádó. Ezek sok esetben okoznak komoly anyagi veszteségeket nem beszélve az emberi veszteségekről. Azt kell mondani, hogy a népesség növekedésével, az egyre jobban terjeszkedő világvárosokkal, ahol rengeteg ember él, tartózkodik, meg fog nőni a katasztrófák által bekövetkezendő emberi, és anyagi veszteség. 

 

2019.11.27.

A piramisok építése

Biztos sokan vannak olyanok, akiket érdekelnek különböző, eddig szinte megmagyarázhatatlan építmények megalkotása. Ilyenek a piramisok. Rengeteg kísérlet történt ez ügyben, melynek legtöbbje nem sikerült. Elmélet nagyon sok van. Most nem ezekkel szeretnék foglalkozni. Korábban volt egy érdekes riport. Egy magyar felfedezőről, kísérletező emberről, aki talán megoldotta ezeknek az építményeknek a titkát. Jó néhány éve volt már, de azóta sem hallani róla. Az elmélet a következő. A piramisokat alkotó köveket a helyszínen öntötték ki. Biztos feltűnt, hogy sok esetben említik a nagy pontosságú illesztéseket.

Több tonnás köveknél ez egy kicsit kérdőjeles. Csak gondoljunk bele. Egy követ, aminek hat oldala van, tökéletesen megcsiszolni. Emberfeletti munka. Mondhatják azt, hogy voltak elegen. Hát nem voltak. A létszám, akik ezeken a monumentális építményeken dolgoztak, nem volt sok. Hogy ez mit jelent, nem lehet tudni. Azt viszont igen, hogy a gazdaság működtetése nem lett volna biztosítva, ha minden munkára fogható ember az építkezéseken tevékenykedik. Annyit tudni, hogy a katonaság húszezres létszámot tett ki. Ebben az időben olyan 20 millió volt a Föld lakossága. Hogy ez milyen elosztásban volt, most nem lényeges. A lényeg, hogy szerintem ez a legkézzelfoghatóbb eljárás.

Ennek lényegét be is mutatták egy kisfilmen. Bárki megnézheti. Sőt! Tőle függetlenül is megállapították már a kőtömbök kiöntését. Nagyon valószínű, hogy itt járunk legközelebb az igazsághoz. Annyira egyszerű, hogy nagyon sokáig senki nem gondolt rá.

2019.11.24.

Nagyvárosok a világban

Jelenleg 230 olyan város van a világon, ahol a lakosság létszáma meghaladja a 2 milliót, és 27 olyan nagyváros, ahol a lakosok létszáma több, mint tízmillió. Tokió  a maga 34 500 000 létszámával vezeti a rangsort. Korábban volt egy futurisztikus elképzelés, mely szerint a Földön a klíma miatt nagyvárosokba fognak tömörülni az emberek, melyek túllépik a 100 milliós létszámot.

A fogyatkozó energiahordozók, ivóvíz és élelmiszer miatt ezek a nagyvárosok fognak egymás ellen harcolni a túlélésért. Sőt! Még városokon belül is ellentétek alakulnak ki. Azt kell mondani, hogy hamarosan nem is futurisztikus dolgokról beszélünk ezzel kapcsolatban. A melegedés fokozódik, a sivatagok terjeszkednek, az iható víz egyre kevesebb, a termőterületek zsugorodnak, a népesség rohamosan nő. Ezek a tények elősegítik azt, hogy ténylegesen bekövetkezzen az, hogy ilyen nagyvárosok kialakuljanak, annak reményében, hogy ott könnyebb a megélhetés. Sajnos, nem. Mivel el fognak veszni a mezőgazdasági termőterületek az aszály miatt, így a felszín alatt lesznek kénytelenek az emberek megtermelni a szükséges termékeket. Az ivóvíz a gleccserek eltűnése, a folyók kiszáradása, a kevesebb csapadék miatt egyre elérhetetlenebb. A tengervíz sótalanítása ekkora méretekben roppant nehézkes. A népesség növekedésével az igények egyre nőnek. Elkerülhetetlen az, hogy az emberek ezek miatt egymás ellen forduljanak.

Az életben maradás a tét. Ezért megtesznek mindent. Sajnos ez annyira valóságos, hogy már manapság is megfigyelhető egyes területeken ennek a jelenléte. Igaz, nem ilyen méretekben, de ez csak idő kérdése. Csak gondoljunk bele. Több milliós nagyváros minden napjainak ellátása. Nem kis feladat. Ha ezt megfejeljük azzal, hogy korlátozott a kiszolgálás, akkor el lehet képzelni a következményeket. 

2019.11.22.

Új rovarfajok megjelenése

Most már biztosan ki lehet jelenteni, hogy az időjárás melegebbé válása sok egyéb problémát is von maga után. Annak ellenére, hogy a rovarok pusztulása mára már jelentős, ez nem zárja ki újabbak megjelenését. Az egyik hír szerint Németországból és Puerto Ricóból jelentettek komoly rovarpusztulást. Ez talán jelzés értékű is lehet. Miért történik ez?

Egyértelmű az emberi tevékenység jelenléte. Az egyre változatosabb növényvédő- és rovarirtó szerek használata komoly károkat okoznak ebben a populációban. Sajnos ez magával vonzza, hogy az ezekkel táplálkozó állatfajok is veszélybe kerülnek. A méhek számának csökkenése már most problémát okoz. De térjünk vissza az új rovarfajok megjelenéséhez. Bár nem új, de egyre nagyobb területeket hódít a kullancs. Ma már a városi parkok állandó lakói. Sőt! Olyan helyeken is megjelentek, ahol korábban nem. Aztán az egyes poloskafajok tömeges jelenléte is jelzés értékű. Aztán egy újabb szúnyogfaj megjelenése egyre nyugtalanítóbb.

Kijelenthetjük, hogy olyan eddig idegen rovarfajok kezdenek megjelenni hazánkban, amelyek eddig nem képviselték hazánk állatvilágát. Csak egy személyes tapasztalat. Korábban a hagymában elképzelhetetlen volt a kukac. Ma már védekezni kell ellene. Azt is leszögezhetjük, hogy ezeknek a rovaroknak a térhódítása nagyban összefügg a klímaváltozással, és azzal, hogy hazánk időjárása is a melegedés felé tolódik.

Van már egy érdekes meghatározás bizonyos rovarfajokra. Invazív rovarok. Azoknak a rovaroknak a gyűjtőneve, melyek gyorsan terjeszkednek, idegenhonosak, és amelyek számottevő hatást gyakorolnak környezetükre. Sajnos egyre nagyobb károkat okoznak ezek a rovarok, melyeknek természetes ellenségük nincs.

2019.11.18.

Aggasztó adatok

Semmilyen egészségügyi végzettséggel nem rendelkezem. Csak érdeklődő vagyok a világ dolgai iránt. Meglepett az a hír, mely szerint hazánkban 300 000 meddő házaspár él. Még azért néhány adat a teljeség igénye nélkül. 1 757 600 házaspár él hazánkban gyermek, vagy gyermek nélkül. Ebből 792 932 házaspár gyermek nélkül él. Az egyszülős családok száma 503 000. Mivel a számok eléggé makacs valamik, ezért kijelenthető, hogy hazánkban a házasságban élő meddő nők aránya 17,06%.  

A WHO 60%-os romlást regisztrált a nemzőképesség tekintetében. Ez nagyon magas szám. Aztán, ha tovább lépünk ezen a téren, akkor az is kiderül, hogy a spermabankokba jelentkező fiatalemberek 80%-át el kellett utasítani alkalmatlanság miatt. Vessük össze a kettőt. Vajon mi okozza ezt a mérhetetlen romlást. Mert erről van szó. Megint, ha a múltba tekintek, ilyen alkalmatlanság az én koromban nemigen fordult elő. Sajnos még mindig uralkodik az a vélemény, hogy a nő a hibás. Be kell látni, hogy ez a kijelentés ma már nem állja meg a helyét. Ha kivetítjük az alkalmatlanságok számát, akkor kiderül, hogy hazánkban a férfi lakosság elég jelentős száma, azaz, 2 088 006 fő nemzőképtelen a 15, és 60 év közötti korosztályban. Tudom, ezek csak számok. A számok viszont makacs dolgok. Fel lehet tenni a kérdést: vajon mi okozza ezt a hihetetlen eltolódást? Vajon mi okozza most már a rendszeresen magas számot mutató természetes fogyást illetően?

Hogy valami okozza, az biztos. 2018-ban 41 38 fő volt a természetes fogyás. Nagyon magas szám. Sajnos azt kell mondani, hogy nem az okot keresik arra, hogy ez miért van, hanem ráépítenek egy ágazatot, a hozzá tartozó összes bonyolult rendszerrel, orvosok, kivizsgálások, eljárások, terápiák, gyógyszerek, beavatkozások, stb. Persze ez is egy megoldás. De vajon nem lenne jobb, ha megállapítanák azt az okot, hogy ez miért van így? A szülők lassan már küszködnek, hogy gyerekük legyen természetes úton. 

2019.11.15.

Pirulák

Itt vannak a kellemetlen idők. Sötét, hűvös, szeles, esős. Alkalmas a megfázásra. Mit látni szinte vég nélkül az egyes reklámokban? Hát persze. Gyógyszerek, vitaminok, étrend-kiegészítők, táplálék-kiegészítők. Ennyi minden van már. Ezzel talán nincs annyi baj. A baj az, hogy már lassan úgy reklámozzák ezeket a termékeket, mint az élelmiszereket. Vegyél ebből, vegyél abból, hozzál ezt is, hozzál azt is. Mindegyik termékre merem mondani, hogy azt tartalmazzák, amit mondanak, bár ebben sem vagyok biztos.

A lényeg, hogy a pirulákban egyáltalán nincs más. Azért fontos inkább valódi gyümölcsöt fogyasztani, mert azokban más enzimek is benne vannak ahhoz, hogy az adott vitamin felszívódjon. A dobozokon pedig fel van tüntetve, hogy nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Hát akkor meg minek? Ha valaki kiegyensúlyozottan étkezik, akkor egyáltalán nincs szüksége semmilyen kiegészítőkre, sőt még vitaminokra sem, mert egészséges táplálkozás alkalmával az emberek ellátják a szervezetüket minden olyan anyaggal, amire szükség van. Persze itt megint előjön a jól ismert gondolatmenet. Szedem, mert mondják. Igaz, hogy egyáltalán nem tudom, hogy használ-e. Ha nem leszek beteg, akkor a használt szó kerül előtérbe, ha nem, akkor jönnek a vegyi anyagok.

Csak egy megjegyzés. Csak halkan mondom, annyira nem vagyok biztos, hogy ezekben a termékekben ne lenne valamilyen nem természetes anyag.

2019.11.13.

Villám

Érdeklődéssel szoktam nézni az egyes csatornákat, ahol nagyon sok szép, tanulságos természetfilmeket lehet látni. Az egyik ilyen filmben elhangzott egy érdekes adat. Szeretek utána járni dolgoknak, és amit hallottam, megütötte a fülem. Régi olvasott dolgokból tudtam, hogy túlzást hallok. Ez nem más, mint a viharok közben keletkező villámok tulajdonságai. A filmben elhangzott egy állítás, mely szerint a villámokban egy milliárd volt feszültség keletkezik. Ezt kicsit soknak találtam, mert úgy tudtam, hogy kb. 100-150 millió volt, ami keletkezik. Utána is néztem, és 100 millió volt az, amit írtak. Ez a tizede a hallottaknak.

Azért is csodálkoztam rá, mert olyan műsorban hangzott el, amelyről azt feltételezi az ember, hogy korrektek az adatok. Aztán jött a másik meglepetés. Ugyanebben a műsorban elmondták, hogyan kell megközelítőleg kiszámolni, hogy milyen távolságban lehet a vihar. Ezt úgy határozták meg, hogy a dörgéstől kell számítani a villám által keltett fényjelenséget. A közte eltelt idő határozza meg a vihar távolságát. Ez egy nagyon hibás és félrevezető információ. Ugyanis pont fordítva kell számolni. Előbb van a villám, aztán a dörgés.

A villám kelti a hanghatást, és nem a dörgés a villámot. A dörgés után néha sokáig kell várni egy következő villámra, annak ellenére, hogy a fejünk felett van a vihar. Tehát a meghatározás rossz. Még egyszer, előbb a villám, aztán a dörgés.

2019.11.11.

Ismét furcsaságok

Érdekes kísérleteket végeztek egy klinikán. Kozmetikai termékeket vizsgáltak. Nem szeretném hosszúra nyújtani a leírást, csak a lényeg. Hidratáló, ránctalanító, narancsbőr kezelő, és sminkkészleteket teszteltek. Sorban egymás után jöttek a meglepetések. Először három hidratáló krémet vizsgáltak. A kísérletek kimutatták, hogy nem használnak. Aztán jöttek a ránctalanító krémek. Itt volt egy érdekes dolog, mely szerint az arc egyik oldala ráncosabb volt.

Kiderült, hogy a sofőr azon oldala, melyen keresztül több napsugárzást kapott, erősebbek voltak a ráncok. Itt az is kiderült, hogy a jármű leírásában szerepelt, hogy az ablak UV-szűrővel el van látva. Hát nem volt. 40 év után vizsgálták a személyt, akit véletlenszerűen választottak ki. Itt egy adott krém némi javulást okozott. A narancsbőr elleni krémek következtek. Két krém és egy masszírozó kefe volt terítéken. Kiderült, hogy a leghatékonyabb eszköz a masszírozás. Ezzel a módszerrel lehet a legjobb eredményt elérni. Két krém esetében 11, illetve 15 százalék volt a „javulás”, ami jelentéktelen, míg a masszírozással ez a hatás 26 százalékos volt. A sminkkészleteknél, mivel az alkalmazott eljárás alkalmával a termékek több darabból állnak, így kimutatták, hogy általában az olcsóbb termékek a hatásosabbak. Persze itt is akadt drága, de jó.

Összességében azt állapították meg, hogy az egyes kezeléseknél az olcsóbb termékek voltak a hatásosabbak.  

2019.11.02.

Megporzás, rovarok eltűnése

Sajnos egyre több hírt lehet hallani arról, hogy kevés a méhecske. Nincs megfelelő megporzás. Nem a méheket kell okolni ezért, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy más egyéb rovarok is végeznek megporzást. Így együttesen lehet arról beszélni, hogy az populáció kezd gyengélkedni, csökkenő létszámot mutatni, amelyeknek fontos köze van a termékenység fenntartásához. A méhek számának csökkenése már most problémát okoz sok helyen a világban, hiszen nem sikerül megtermékenyíteni azokat a növényeket, amelyeket a méhek poroznak be.

 Sok ország tett közzé olyan adatokat, melyek igazolják a rovarok fogyását. Az esetlegesen kialakuló mutációk nem alkalmasak arra, hogy elvégezzék ezt az ősidőktől fogva fontos tennivalót. Ezek a kialakult rovarok már más módon jutnak táplálékhoz, más az életritmusuk és élőhelyük. Sajnos a dolog ezzel még nem áll meg. Ha tovább gondoljuk, akkor hamar rájöhetünk arra, hogy rengetek állatnak pontosan ezek a rovarok teszik ki az étrendjüket. Ha ezek a rovarok eltűnnek, akkor veszélybe kerülnek ezek az állatok is. Nem kicsi a probléma, hiszen rohamosan fogynak ezek a lények.

Hiába ez a faj az állatvilág legnépesebb osztálya, mégis úgy tűnik, nagyon is sérülékeny. Ezen a területen is ki lehet jelenteni, hogy nagyon fontos a tökéletes egyensúly fenntartása.  

 

 

2019.10.30.

Testsúly problémák

Talán nem mondok újdonságot, és nem állok elő új dologgal, amikor azt mondom, hogy nagyon sok kövér ember van hazánkban is, és a nagyvilágban is. De vajon mennyien? Ez már kevésbé köztudott. Az egyes étkezési szokások igen erőteljesen befolyásolják a kövérséget, illetve a túlsúlyos állapotot. Eléggé furcsa, amikor egészséges életmódra való nevelést hangsúlyoznak, közben nagy kalóriatartalmú termékeket reklámoznak. Ez sajnos nemcsak nálunk, hanem szerte a nagyvilágban így van. Sőt!

A gyorséttermi láncolatokban kapható élelmiszerek mind nagy kalóriatartalmú ételek. Nem lehet egyáltalán csodálkozni azon, hogy egyre több kövér, illetve túlsúlyos emberrel lehet találkozni. Nem akarok kitérni arra, hogy még milyen egyéb problémákat jelent a kövérség, azon kívül, hogy nem tud megfelelően mozogni. Hazánkban több mint 5 millió ember kövér, vagy túlsúlyos. Ez igen nagy szám. Közülük 250 000 ember olyan állapotban van, akin már sem a mozgás, mert szinte nem is tud, sem a diéta nem segít. Ez utóbbival tudnék vitatkozni, mert igenis csökkentett élelmiszer kalória bevitellel el lehet érni tekintélyes fogyást, vagyis kevesebb szénhidrát bevitel mellett elérhető a fogyás. Tetemes fogyás. Ha kilépünk a nagyvilágba ott is szomorú adat áll rendelkezésünkre. A túlsúlyos emberek száma 1,7 milliárd.

Ez azt jelenti, hogy minden 4-dik ember szenved a kövérsége miatt. Sokan mondhatják, hogy van különbség elhízott, és kövér ember között. Nem azt kell figyelembe venni, hogy a két állapot között mi a különbség. Az nem kifogás, hogy valaki még csak azt mondja magáról, hogy kövér, és nem túlsúlyos. A szervezet megterhelése mindkét esetben jelentős. Az emberek étkezési szokásai nagyban befolyásolják a testi állapotot. Változatos étkezéssel el lehet érni normál testsúlyt. A túlsúly nagyon korlátoz mindent. Sok esetben még gyógyszerhez is kell nyúlni, hiszen a kövérséggel járó betegségek csak ilyen formában kezelhetőek.  

2019.10.28.

H1N1

Talán emlékeznek még arra az időre, amikor igen nagy problémát okozott az un. madárinfluenza. Láttam olyan helyeket, ahol egyik nap még csodálatos és nagy egyedszámú liba volt jelen. Aztán úgy egy-két hét elteltével üres volt a telep. Minden híradás a H1N1-ről szólt. Már most leszögezem. Nem emberi influenzáról szólt a dolog, hanem madárinfluenzáról. Ez az egész lényege. Aztán telt, múlt az idő. Egyszer egy híradásban hallom, hogy influenza néven emlegetik a H1N1-et. Elkezdtem keresgetni, és láss csodát, ezt az összetételt influenzaként emlegetik. Nem madárinfluenza, hanem emberi influenza. Saját korosztálybeli ismerőseimet kerestem ezzel a kérdéssel. Azt hittem, hogy én nem emlékszem jól. Aztán jöttek a visszajelzések. Kivétel nélkül mindenki azt jelezte vissza, hogy a H1N1 akkori hírek szerint a madárinfluenzára vonatkozott. Kicsit értetlenül állok a kérdéssel kapcsolatban. Vajon miért változott, változtatták meg a meghatározást? Sajnos a nyomát sem lehet találni annak az eredeti leírásnak, amely a H1N1-re utal. A madárinfluenza betű és számjele H5N1. Na, ezt a megjelölést nem hallottuk egyszer sem. 

Amikor 2005-ben az emberi influenza más vírusaihoz hasonlították az 1918-as vírust, kiderült, hogy a vírus 4400 aminósavja közül csak 25-30 mutatott eltérést – ennyi már elég volt hozzá, hogy a madárinfluenza vírusa emberek közt is terjedővé váljon.

Forrás: Wikipédia

Valamit nem értek. Az emberi, a madár, a sertés influenzát, ugyanazzal a betűkkel és számokkal jelölik. H1N1. Ezt valahogy nem értem. Sőt! A madárinfluenza vírusát H5N1-nek írják több helyen is. Bárhogy is jelölnek bármit, valami nem stimmel. Nem lehet azonos jelű több komoly influenza vírus. Aztán. Az akkor kifejlesztett vakcina csak a madárról emberre terjedő vírus ellen véd. Ennek ellenére húsz millió adagra lenne megrendelés. Majd jött egy újabb hír, mely szerint hazánkban nem mutatták ki a fertőzést. Ennek ellenére a szárnyas ipar majdnem csődbe ment. Több száz család megélhetése került veszélybe. Aztán egy újabb hír szerint semmi értelme annak az oltóanyagnak, amit állítólag kifejlesztettek, ugyanis az ebben használt vírus sohasem fordul elő emberben. A vírustörzs kizárólag madarakat betegít meg.

Aztán még valami. A madárinfluenzaként emlegetett H5N1 ténylegesen egy altípus. Vadon élő madarakban jelentkezik. Akkor mégiscsak elképzelhető, hogy az emlegetett H1N1 az igazi madárinfluenza? Egy biztos. Nagy veszteségeket és félelmet tudtak kelteni az emberekben. Lehet, hogy ez volt a cél? 

2019.10.21.

Alapvető dolgok

A húst meg kell mosni. Ez a mondat egy televíziós műsorban hangzott el, olyan formában, mintha újdonság lenne. Kicsit furcsa is volt ezt hallani. Ennek a cselekedetnek annyira alapvetőnek kellene lenni, hogy meg se kellene említeni. Akkor miért kell emlegetni? Nagyon egyszerű. Ahogy az elhangzott, élelmiszer alapanyagról van szó. Jó néhány műsorban, szinte minden alkalommal az egyes alapanyagokat nem mossák meg. Ez alapvető lenne. Sőt!

Olyan emberek, akiknek példát kellene mutatni, azok sem cselekednek helyesen, hiszen ők sem mossák meg a húsokat, sőt a tojást sem. Lehet mondani, hogy finnyás vagyok. Vajon egy adott ételtől, amitől betegséget lehet kapni, és valaki el is kap, akkor vajon mit mond? Fel lesz háborodva. Hogy történhet ez? Ez a reakció. Az emberek ezt látták, látják és így cselekednek. Most pedig kijelentik, hogy a húst meg kell mosni. Ez nem új dolog. Így kell tenni mindig.

 

Víz eltávolítás

Valami megint öngól. Találkoztak már azzal a reklámmal, amely gyógyszeres formában eltávolítja a felesleges vizet a szervezetből. Tudom, az illetékesek meg tudják magyarázni. Mármint a hangzatos folyadék bevitelt. Most meg az eltávolítás. Tudják mit? Akkor kell inni, amikor az ember szomjas. Ilyen egyszerű. Ha e szerint cselekszik, nem kell mesterséges úton, vegyszerekkel eltávolítani a felesleges vizet. Még valami. A szervezet rászokik a vízfelvételre. Ha kell, ha nem, iszik az ember. Ez viszont káros a szervezetre nézve. Olyan helyzet áll elő, mint a hízás. Növekszik a gyomor, több élelmet kíván. A vizet is belekényszeríti a szervezetébe az ember, és azt valahova el kell helyezni, mert nem minden víz távozik természetes úton. Az történik, hogy minden felhígul a víz által. Ez pedig nem jó, sőt, sok esetben ártalmas is.

2019.10.19.

Földcsuszamlás

Sajnos az egyre gyakrabban előforduló, és aránylag kis területeket érintő földcsuszamlások okozhatnak földrengést is. Csak gondoljunk bele. Néha egész hegyoldalak omolhatnak le, csúszhatnak egy völgybe. Ha még azt is hozzávesszük, hogy ezek a hatalmas földdarabok teljesen át vannak itatva vízzel, sőt ha még komoly sziklákat is tudnak magukkal sodorni, akkor elképzelhető, hogy rengést idéznek elő. Egy ilyen omlás alkalmával több tízezer tonna földréteg is mozgásban lehet. Arról ne is beszéljünk, hogyha olyan helyen alakul ki, ahol a szintkülönbség jelentős.

Képzeljünk el egy ekkora föld- és sziklatömeget becsapódni úgy száz, kétszáz, vagy esetleg mélyebb területre. Ha kipróbálja valaki, hogy mondjuk tíz kiló súlyt derék magasságból leejt maga mellé, érezhető a talaj rengése. Ez csak ennyi, de több ezer, több tízezer tonnáról van szó. Nem elképzelhetetlen, hogy ilyen előforduljon olyan helyen, ahol ezek a feltételek adottak. Ez valami hasonló, mint a lavina, csak föld és szikla keveréke, és nem csúszik, hanem zuhan, azaz, egyszerűen leválik a hegy oldaláról. Méterek, esetleg száz métereket zuhanva. Komoly természeti károkat is okozhatnak. Patakok, kisebb folyók vizét is eltudják terelni, ami lakott területeket is veszélyeztethet.

Nem beszélve a félelemről, mely kialakul az emberekben, hiszen olyan helyen él, ahol ez előfordulhat. Mindez összefügg azzal, hogy vigyázzunk környezetünkre, nemcsak szűk, hanem még tágabb viszonylatban is.

2019.10.17.

Méhek

Talán nem meglepő, hogy ez kerül palettára. Sokan nem is hinnék, mennyire fontos kis élőlény a méh. Nemcsak azért, mert mézet gyűjt. Van egy sokkal fontosabb dolga. Ez nem más, mint a beporzás, a növények beporzása.  Biztos hallották már azt mondást, mely szerint, ha a méhek eltűnnek, az emberiség is kihal öt éven belül. Szigorú mondat, de valljuk be, van némi valóság alapja. A méhek hiánya már világszerte probléma. Mi okozza a populációk eltűnését?

A rovarirtó szerek, a paraziták és az invazív ragadozók. Az invazív ragadozó azt jelenti, hogy olyan faj jelenik meg egy adott területen, ahol a prédafajok nem ismerik fel a betolakodót, és prédákká válnak. Van olyan hely, ahol már teljes mértékben eltűntek a beporzó egyedek, és kézi erővel porozzák be a gyümölcsfákat. Sok olyan terület van, ahol az ember nem tulajdonít akkora jelentőséget egyes dolgoknak, mint amekkora a baj. Baj viszont itt van, illetve elkezdődött. Tudják mi a baj? A döntéshozók ezt nem veszik komolyan. Azt mondják, hát persze ez egy átmeneti szakasz, nem kell akkora feneket keríteni neki. Ez a hozzáállás sok területen igaz. Légkör, vizek, energiaszektor, élelmiszerek, stb. Nincs olyan terület, ahol ne jelentkeznének eltérések, változások, aggályok.

A rovarok eltűnése is egy ilyen állapot. Már most érezhető és kimutatható a fecskék ritkulása. Talán az sem elhanyagolható, hogy pl. és ez személyes tapasztalat, míg az északi területek erdőiben, ott ahol nem méhészek kaptárai állnak, szintén donganak a különféle rovarok, addig az Alföld egyes területein már most hiány van ezekből az apró, ám annál fontosabb kis állatkákból. Előfordul, hogy egyes növényfajok azért nem érnek be, mert nincs, ami megporozza őket. Gyönyörűen virágoznak, de termést nem hoznak. Így volt ez pl. a cukkínivel. Ez is csak egy példa, de azért érdemes odafigyelni ezekre. Nem akarok messzemenő következtetéseket levonni, de figyelemre méltó. Igazából ezek mennyire helytállóak, én nem tudom megmondani, de jelzésértékük mindenképpen van.

Az is nagyon figyelemre méltó, hogy egyre jobban csökken a méhállomány. Több alkalommal is lehetett hallani a méhek pusztulásáról. Igyekeznek az állományt azért fenntartani. Nagy szükség van rá.    

 

2019.09.28.

Termőterület

A Föld területének kb. 6 milliárd hektárnyi része használható mezőgazdaságra, ebbe beletartozik az állattartás is.  Csupán 1,4 milliárd hektárnyi terület alkalmas mezőgazdasági művelésre, mert a többi száraz, sziklás, rossz minőségű, fagyos, túl vizes, stb. A számítás szerint egy ember mezőgazdasági ellátására 1944 négyzetméter terület áll rendelkezésre. Ez annyit jelent, hogy ekkora területen kell biztosítani, illetve ekkora terület áll rendelkezésre egy ember számára az összes mezőgazdasági termény előállítására, tehát zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék termesztésére. Nem hihetetlen?  

Emésztés

A sok gyógyszeres reklám közül csak egyet említenék, de kihat a többire is. Az emésztéssel kapcsolatos dolog ütötte meg a fülem. Ebben az áll, hogy ha ezt a gyógyszert beveszi, akkor elősegíti a gyomor emésztését. Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. Ki van hangsúlyozva a „gyógyszer” elnevezés. Ha recept nélkül lehet kapni, akkor miért van ráírva, hogy a „Kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét”. Akkor mégis van valami különleges benne?

Elgondolkodtató

Sokszor megfordul a fejemben, amikor szinte elképzelhetetlen dolgot lát, hall az ember, hogy normális élet zajlik körülöttünk? Sajnos rá kell jönni, hogy nem. Egyszerű a kijelentés, de valljuk be őszintén, hogy olyan dolgok történnek, amire ép ésszel nincs magyarázat. Bizonyára mindenki találkozott már ilyen dologgal, talán olyan is akad, aki közvetlenül is érintettje volt valami hasonlónak. Valahogy úgy van vele az ember, hogy ilyen nem létezik, ilyet nem tehet egy ember. Aztán mégis. Vajon ez nem arra vall, hogy tudatilag csökken az emberek szellemi kapacitása, önértékelő képessége, felelősség érzete? Valahogy nem tudja felfogni, hogy egyáltalán mit tett, mit csinált. Ez roppant szomorú emberi viselkedésre utal. A fejekből elszállt a normális viselkedési kultúra, a békés, nyugodt egymás mellett élés gondolata.

2019.09.26.

Megint adatvédelem

„Fontos számunkra adatainak védelme”. Ezzel a címszóval jelent meg a következő szöveg.

„A partnereinkkel együtt olyan technológiákat, például cookie-kat használunk, amelyekkel a személyes adatait – például az IP-címeit és a cookie-azonosítóit – feldolgozzuk annak érdekében, hogy az Ön érdeklődési köre alapján személyre szabjuk a hirdetéseket és a tartalmakat, mérjük a hirdetések és a tartalmak teljesítményét, valamint következtetéseket vonjunk le a hirdetések és a tartalom közönségével kapcsolatban. A gombra kattintva hozzájárulhat ennek a technológiának a használatához és az adatai e célokkal történő feldolgozásához. Az oldal későbbi meglátogatásaikor bármikor meggondolhatja magát, és megváltoztathatja a döntését”.

Lehet, hogy én nem értek hozzá, és nem jól értelmezem, de ha valaki elvesz és felhasznál rólam valamilyen adatot, információt, az nem véd, hanem támad. A szövegben az áll, hogy „személyes adatait feldolgozzuk annak érdekében”. Tehát nem védik az adatainkat, hanem felhasználják, esetleg tovább is adják. Tovább. „Az Ön érdeklődési köre alapján személyre szabjuk a hirdetéseket”. Az én értelmezésem szerint a személyre szabás azt jelenti, hogy csak rám, csak nekem, csak énrám. Na, ilyen nincs. Aztán. „Mérjük a hirdetések és tartalmak teljesítményét, valamint következtetéseket vonjunk le a hirdetések és a tartalom közönségével kapcsolatban”. Ez arról szól, hogy az emberek személyes adatait használják fel üzleti céljaikra. Az a kellemetlen, hogy már nagyon sok oldallal lehet találkozni, amelyikre kattintva ez az ablak megjelenik, és az oldalt csak abban az esetben lehet olvasni, ha rákattint az engedélyezésre. Ez már adathalászat. Nem lehet tudni, mire használják fel ezeket az információkat. A címben szereplő szlogen, hogy fontos számunkra adatainak védelme, úgy szól, hogy egy számunkra ismeretlen valaki akarja adatainkat megvédeni. Kitől? Azzal, hogy egy idegen birtokába kerülnek információk, máris nem véd, hanem visszaél vele. Ez az idegen maga a közzétevő. Az én adataimat csak én tudom megvédeni.

 

2019.09.16.

Lisztfajták

Egy orvosi felmérés kapcsán szóba került a szénhidrát. Tudjuk, hogy a szénhidrátok súlyfelesleget okoznak, magyarul hízást idéznek elő. Egyet kiragadtam a sok közül, és amelyik a legtöbbet szerepel az étrendünkben. Ezek a lisztek. A kenyerek, pékáruk és tésztafélék egyik alapanyaga. Kigyűjtöttem néhány lisztfajtát.  Mandulaliszt, szójaliszt, lenmagliszt, burgonyaliszt, kókuszliszt, gesztenyeliszt, cirokliszt, hajdinaliszt, amarantliszt, kölesliszt, rizsliszt, zabliszt, tönkölyliszt, árpaliszt, zabpehelyliszt, rozsliszt, búzaliszt, korpaliszt, durumbúzaliszt, malátaliszt, grahamliszt, aztán még ki tudja hányféle. Belebotlottam a következő írásba.

Tiltott gabona, és lisztfajták: búza, rozs, korpa, árpa, tönkölybúza, durumbúza, maláta

Ajánlott gluténmentes gabonák és lisztfajták: rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, burgonya

Forrás: Natur Projekt

Az egészséges táplálkozáshoz ajánlott lisztek: rozs, kókusz, lenmag, zabpehelyliszt

Forrás: nőhír.hu

Kölesliszt: szénhidrát tartalma 73gramm/100gramm

Cirokliszt: szénhidrát tartalma 77,5gramm/100gramm

Barna rizsliszt: 76gramm/100gramm

Hajdinaliszt: 71gramm/100gramm

Zabliszt: 55ramm/100gramm

Amarántliszt: 55gramm/100gramm

Forrás: NLC.

Hagyományos búzalisztek: 77gramm/100gramm

Búza finomliszt: 70,6gramm/100gramm

Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt /Nagyi titka névvel/ 60,6gramm/100gramm

Lisztfajta

Szénhidrát tartalom/100gramm

Cirokliszt

78garmm

Barna rizsliszt

77gramm

Hajdinaliszt

75gramm

Teljes kiőrlésű búzaliszt

71gramm

Gesztenyeliszt

71gramm

Zabpehelyliszt

70gramm

Teljes kiőrlésű rozsliszt

66gramm

Kókuszliszt

21gramm

Lenmagliszt

4gramm

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kicsit jobban megnézzük, akkor feltűnik, hogy az egészséges táplálkozáshoz ajánlott lisztek között ott szerepel a rozsliszt, míg a másik verzió szerint a rozsliszt tiltó listán van. Akkor most melyiket higgyem el? Vagy. Tiltják a tönkölybúza lisztet, amelynek szénhidrát tartalma 60,6gramm/100gramm értékkel bír, míg az egészségre ajánlott lisztek közül a zabpehelyliszt 70gramm/100gramm értékkel bír. Most akkor melyik? A tiltott egészségesebb, mint az ajánlott. Talán érdemes lenne valahogy összehangolni az egyes értékeket, és lisztfajtákat, hogy valójában melyik is az egészségesebb, mert így csak összevisszaság keletkezik, és nem lehet eldönteni, vajon melyik a jobb.

Van még valami. Egy portál szerint a szénhidrátszükséglet csecsemőkorban 16-18gramm/kg, kisgyemekkorban 14-16gramm/kg, 10éves korban 13,5gramm/kg, felnőttkorban 5,5gramm/kg.

Forrás: bioenergetikus.hu

Az egyes portálok, melyeknek se vége, se hossza nincs, különböző ajánlások, receptek, tanácsok, étkezési javaslatok, fogyókúrák, és még ki tudja, mik szerepelnek, persze teljesen más megközelítésben, néha teljesen ellentmondó formában. Azt hiszem itt is a legjobb módszer, ami minden helyen beválik, a középút. Sok esetben az okokat kellene megszüntetni, mert akkor több lenne az egészségesebb az ember.  

2019.09.12.

Kullancs

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan hiszik azt, ha elmennek az orvoshoz, hogy szeretnének „kullancs elleni védőoltást”, akkor védve vannak a fertőzésektől. Egyrészt igaz, másrészt nem. Ezt viszont egyetlen egy orvos sem mondja el a pácienseknek. Ugyanis a kullancs kétféle betegséget terjeszt. A kullancsok által terjesztett, eddig ismert fertőzéssel szemben nincs védőoltás, és emberi felhasználásra nem is terveznek ilyen oltást. Az ismert két fertőzés közül az egyik az agyvelőgyulladás, a másik a Lyme-betegség. A helytelenül kullancs elleni védőoltás valójában az agyvelőgyulladás elleni vakcina. Az oltás ez ellen véd, és csakis ez ellen. A másik terjesztett betegség a Lyme-betegség. Ez ellen nincs oltóanyag. A Lyme betegség enyhébb lefolyású, de sokkal gyakoribb, mint a kullancsencephalitis, azaz, agyvelőgyulladás.

Lehet, hogy az én tájékozatlanságom okozta, hogy ezt megemlítettem, de egy riport kapcsán jött elő ez a beszélgetés, és tettek említést arról, hogy a Lyme-betegség ellen nincs védőoltás, csak az agyvelőgyulladás ellen.    

2019.09.10.

Valami, ami nyugtalanító

Sajnos be kell látni, hogy egyre inkább jelen vannak környezetünkben, és kezünkben azok az eszközök, melyek ugyan egy fejlettebb civilizációt próbálnak bemutatni, de e mellett igen sok kérdés is felmerül. Mik is ezek? Az un. „okos” készülékek egyre inkább a visszájára kezd fordulni abból a szempontból, hogy egyre több ember tartja ijesztőnek ezeket a készülékeket. Hogy miért? Mert egyáltalán nincs semmiféle információ, hogy vajon mire is alkalmasak ezek a készülékek amellett, hogy ellássák a funkcióikat. Ezek a készülékek legnagyobb veszélye, hogy lehallgatják az emberek beszélgetéseit. Igazából nem tudni, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre, hogy szelektálni tudják ezeket az információkat, de biztos meg van a módja, hogy ezt megoldják, akiknek ez fontos. Ebben őrült nagy szerepe van az un. algoritmusnak. Mikor ennek működését láttam, egy dokumentumfilm számolt be erről, akkor jutott eszembe egy korábbi állítás, mely szerint létezik egy olyan MI, azaz mesterséges intelligencia, ami olyan veszélyes, hogy nem merik bemutatni, sőt még veszélyt is jelenthet.               

Vajon ha ez így ki van jelentve, akkor igazából ez a kísérlet a valóságban hol tart? Olyan rendszer már létezik, hogy szinte nem lehet megkülönböztetni az embert és a gépet. Ez egy kicsit elgondolkodtató abból a szempontból, hogy mi a cél? Mi az, ami miatt ezeket a dolgokat kitalálják és megalkotják? Tudom sok kérdés van, és válasz nincs. Vajon miért? Mert ez a világ már nem erről szól. Ez a világ a hihetetlen technológiai fejlődésről szól, melynek lényege az, hogy…. Itt mindenki folytathatja a saját elképzeléseit a dologról.