Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elhízás, túlsúly, kövérség

 

Elhízás, túlsúly, kövérség

Bizonyára ismerősek ezek a szavak. Sokat foglalkoznak a különböző fogyási eljárások hatékonyságával. A kérdés csak az, hogy ezek mennyire hatékonyak. Igazából most nem az egyes fogyókúrás eljárásokat szeretném megemlíteni, hanem, hogy hazánkban miképpen alakul a túlsúlyos emberek aránya, és kellene odafigyelni azokra a dolgokra, melyek a kövérséghez vezetnek. Egy biztos. A világon egyre több azoknak az embereknek a száma, akik súlyfelesleggel küzdenek. Ennek egyik kiváltó oka a gyorséttermi ételek, a sok ülőmunka, kevés mozgás, egészségtelen táplálkozás.  Persze egyszerű, mert semmi mást nem kell tenni, mint felvenni a telefont, megrendelni, és hamarosan az ajtóban áll a futár, és átadja az ételt. Egyre inkább elterjednek az ilyen helyek, ahol kész ételeket árulnak, illetve visznek házhoz. Nem kell főzőcskézni, mosogatni, időt tölteni az étel elkészítésével. Egyszerű, hatékony. Ha viszont egy kicsit a dolgok mögé nézünk, akkor bizony érdekes megállapítást tehetünk. Onnan lehet kezdeni, hogy már kisgyerek korban lehet igazgatni az ételek fajtáját. A változatos ételt kell előtérbe helyezni. Sok esetben felüti a fejét, és ezt személyes tapasztalatból tudom mondani, hogy sok gyerek erősen válogatós. Nem esznek főzelékféleségeket, gyümölcsöt, zöldségeket. Ez egy alapvető és lényeges hiányosság. Mint oly sokszor, itt is az elsődleges felelősek a szülők. Nekik lenne a feladatuk, hogy rászoktassák a gyerekeiket arra, hogy mindent megegyenek. Főleg zöldség- és gyümölcsféleségeket. Sokszor lehet hallani, hogy egy másfél, két éves gyerekre azt mondják, de jól néz ki. Ez bizony azt takarja, hogy kövér. Innentől kezdve egy kicsit ferde pályán kezd haladni a gyerek fejlődése. A plusz kilók kényelmesebbé, mozgásában korlátozottá teszik. Ez évek alatt jelentős hátrányt okoz. Sok esetben már későn veszik észre, hogy valami nem stimmel. A sok egészségtelen étel miatt a gyomor kitágul, és egyre többre van szüksége a szervezetnek. Ez aztán rohamos hízást idéz elő. Világszerte több mint kétmilliárd gyermek és felnőtt túlsúlyos. Nézzük meg, hogy mihez viszonyítják az emberek tömegét. Van egy táblázat, mely meghatározza, hogy milyen mértékű a soványság, vagy elhízás. Ezt a testtömeg index határozza meg.

Testtömeg index

16, vagy alatt

súlyos soványság

16-16,99

mérsékelt soványság

17-18,49

enyhe soványság

18,5-24,99

normális testsúly

25-29,99

túlsúlyos

30-34,99

I. fokú elhízás

35-39,99

II. okú elhízás

40, vagy fölött

III. fokú elhízás

    Ahogy látható, a normál érték 18,5, és 24,99 közötti értéket mutat. Ez annyit jelent, hogy egy átlagos magasságú embernek, aki 176cm magas, és 77kg testsúlyú, ő még a normál csoporthoz tartozik. Sajnos azt is el kell mondanom, hogy több ilyen meghatározás létezik, amelyik eltér egymástól, azaz nem egységes. Közelítőleg azért lehet vele számolni. Ma hazánk lakosságának testtömeg indexe: 28,3. Ez már a túlsúlyos kategória. Azt is el kell mondani, hogy az emberek nem sokat foglalkoznak az egészséges táplálkozással. E miatt aztán egyre inkább jelentkeznek az elhízás jelei. Abba sem gondolnak bele, hogy milyen következményei lehetnek ennek a súlyfeleslegnek. Hazánk lakosságának megoszlása az alábbi táblázatból kiolvasható.

Ha egy kicsit tovább lépünk, akkor az is kiderül, hogy sajnálatos módon van egy nagy réteg, akik a súlyosan kövér csoportba kerültek. Ezek azok az emberek, akiknél már sem a fogyókúra, sem a mozgás, sem a diéta nem segít, hogy testsúlyuk csökkenjen. Itt már csak műtéti beavatkozást lehet végezni. Ekkor eltávolítják a gyomor 85-90 százalékát. Ez lehetővé teszi, hogy jóval kevesebb ételt tudjon bevinni a szervezetébe. Ha belegondolunk, hogy egy normál testsúlyú személy, a fent említett BMI értékkel naponta 1730kcal-ra van szüksége. Ilyen magasság mellett egy 250 kilós embernek a kalória bevitele naponta több mint 4000. Viszont itt egy furcsa helyzet áll elő. Ugyanis az ilyen súlyos emberek éhségérzete jóval nagyobb, mint a normál embereké. Ezért igen sűrűn előfordul az, hogy a napi szint fenntartásához, ami valamivel több, mint 4000kcal, jóval többet esznek, hiszen a hízást nincs ami gátolja. Ekkor előfordul 6-7000kcal táplálék bevitel. Hazánk összlakosságának több mint 65 százaléka túlsúlyos, vagy kövér. Ami még szomorúbb, hogy van 250 000 olyan ember, aki már semmire nem képes magától, nem tudja elhagyni a szobáját, önálló életet nem tud élni. 

 

Érdekes, hogy miképpen ítélik meg az emberek a saját alkatukat, annak ellenére, hogy küszködnek a kilókkal. Egy százalékuk azt mondja, hogy sovány, 54 százaléka mondja, hogy éppen megfelelő, és 45 százalékuk mondja, hogy nagyobb, mint kellene. Ugye milyen érdekes? Itt is jelentkezik az a gondolat, ahogy más területen is, hogy nehogy neki megmondják, hogy milyen alkatú. Majd ő tudja, mit kell tenni. Csak halkan megsúgom, nem tudja. Ha tudná, akkor odafigyelne a súlyára. Ez is egy magyar mentalitás.

Aztán egy idő után jönnek a gondok. Vajon milyenek? A folyamatos túlsúly ízületi, légzési, keringési, magas vérnyomást, cukorbetegséget idéz elő. Csak gondoljunk bele. Egy állapotra elképzelhető, hogy ötféle gyógyszert kell szednie, szinte folyamatosan. Nagyon fontos, hogy már gyerekkorban odafigyeljünk az étkezésre. A 18 év alattiak 25 százaléka túlsúlyos. Ez több mint 457 ezer gyereket jelent. Ha nem figyelünk oda, ezek a gyerekek felnőttként is túlsúlyosak maradnak, sőt! Hazánk világviszonylatban a negyedik helyen áll a kövérek ranglistáján. Nem jó helyezés. Érdemes lenne jobban odafigyelni ezekre a dolgokra, hiszen az egészségünk is nagyban függ ettől az állapottól.