Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A metán

 

A metán

Bár nem mai keletű, de érdemes néhány szót ejteni a fagyott talajok olvadásáról. Nemcsak a szén-dioxid jelenlétéről van szó. Ma már világossá vált, hogy van egy másik nagyon nagy probléma. Ez a fagyott talajok felolvadása. A permafroszt, azaz, az állandó fagyos talaj a hőmérséklet emelkedése kapcsán kezd egyre jobban érvényesülni. Ezek a területek főleg az északi régiókban találhatóak. A melegedés kapcsán ezek a talajok kezdenek kiengedni. Ennek következtében már jelentős változások álltak be olyan területeken, ahol a lakóépületeket a fagyott talajba ágyazták. Ezek az alapok kezdenek megolvadni, kiengedni, és veszélybe kerül az épület stabilitása.

Egyes helyeken a talaj felmelegedése kapcsán metán gáz szabadul fel.  A metán színtelen, szagtalan szénvegyület, mely a levegővel keveredve robbanó elegyet alkot. Ez nem más, mint a bányakatasztrófáknál ismert sújtólég. Ha emlékeim nem csalnak, úgy a 90-es évek környékén már voltak figyelmeztető jelek. Néhány tudós kimutatta a metán légkörbe jutását. Mennyiségét tekintve komoly értékről van. Légköri koncentrációja napjainkban kb. 1,75 ppm. Mivel a melegedés egyre intenzívebb, a fagyos talaj olvadása is felgyorsul, ennek révén a metán kiszabadulása is gyorsabbá válik. A metán jelenlétét a befagyott tavakban is kimutatták. A jég alatt keletkezett buborékokat meg lehet gyújtani. Vannak olyan területek, ahol a fák is elvesztik a biztos talajt, és megdőlnek. A metán kisebb sűrűségű a levegőnél, ezáltal a felsőbb légrétegekbe kerülve még jobban elősegíti a légkör melegedését. Aztán nagyobb melegedés, nagyobb gázkiáramlás. Ennek folyamata beláthatatlan. Sok állatfaj kérődzése során metánt termel. Ezek a szarvasmarhák, vizibivalyok, juhok, kecskék, lovak sertések.

Forrás: Digitális Tankönyvtár

Bár nem tűnik nagy értéknek, de vegyük figyelembe, hogy ezekből az állatokból több millió van. Ha ezeket összeadnánk, akkor már jelentős mennyiségű gázról beszélhetünk. Az emberi tevékenységek során is kerül metán a légkörbe, nemcsak az egyének termelése révén, hanem egyéb más módon.

Forrás: Lowe, 2006

Az egyes „területek” együttesen több mint 500 millió tonna metánt bocsátanak ki évente.  Ez nem kis mennyiség. Miért olyan lényeges ennek a gáznak a vizsgálata? Azon egyszerű oknál fogva, mert egyre több olyan szennyező anyag kerül a légkörbe, mely ártalmas az emberek egészségére, valamint a Föld éghajlatában változásokat okoz. Ez a változás mindenre hatással van. A különböző klímavédelmi intézkedések világszerte a szén alapú szennyezőanyagokat kibocsátó tevékenységekre fókuszálnak. A metánról kevesebb szó esik. A globális felmelegedésben egyre nagyobb szerep jut erre a fajta gázra. A metán egy agresszívebb gáz, mint a szén-dioxid. Ezért jobban és hatékonyabban kellene kezelni ennek a gáznak az egyre nagyobb jelenlétét a Föld légkörében.